Wat is latex? Lees het in de begrippenlijst van Royal Health Foam!
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras

Latex

Latex

Wat is latex?

Latex is een schuimrubber en is van oorsprong een natuurlijk materiaal. Tegenwoordig kan latex ook langs een chemische weg uit nafta worden vervaardigd. Latex is van nature een veerkrachtig materiaal en biedt daardoor een goede ondersteuning. Het is rekbaar en flexibel maar neemt weinig vocht op en is relatief warm omdat het minder goed ventileert. Ventilerend vermogen en vochtregulatie zijn belangrijke aspecten van een goed matras, hierdoor zijn latexmatrassen dus niet optimaal.

Belangrijke eigenschappen van natuurrubber zijn: hoge veerkracht en grote rekbaarheid. Echter is de celstructuur bij standaard latex niet open waardoor het matras snel warm wordt en slecht vocht reguleert. Bij Talalay latex is de celstructuur wel open wat een optimale vochtregulatie geeft.

Productie van latex

Standaard latex wordt geproduceerd volgens de Dunlop-methode. Deze methode verschilt van de Talalay-methode. Latexmatrassen wordt geproduceerd in een aluminium mal die boven en onder voorzien is van stiften. Deze stiften zorgen ervoor dat het schuim van binnenuit verwarmd kan worden door middel van warme lucht. Dit proces heet vulkaniseren en is ontwikkeld door John Boyd Dunlop in 1893. Door gebruik te maken van verschillende soorten stiften in de mal ontstaat er een verschil in dichtheid in het schuim waardoor er meerdere zones gemaakt kunnen worden. Waar de stiften wat dikker zijn zal het schuim wat zachter zijn en andersom. Zo maak je zones waar bijvoorbeeld de schouder of de heup beter kan wegzakken.

Vanaf dit punt is er verschil in het productieproces van normaal latex en talalay latex. Bij Talalay latex wordt de mal namelijk eerst nog vacuüm gezogen, waardoor het schuim egaal wordt verdeeld. Daarna wordt het Talalaylatexschuim bevroren naar een temperatuur van -40 graden Celcius met behulp van vloeibaar stikstof. Door deze extreem lage temperatuur knapt de gesloten celstructuur open. Hierdoor heeft Talalaylatex een open celstructuur wat ten goede komt aan de ventilatie. Bij traditionele latex wordt het schuim niet bevroren. Dit is het grote verschil tussen standaard latex en talalay latex.

Bij de Dunlop-methode wordt het latexschuim in één keer tot een temperatuur van 115 graden Celcius verhit. Tijdens het verwarmen rijst het latexschuim tot de hoogte van de mal. Hierna wordt het schuim uit de mal gehaald en grondig gewassen en gedroogd.

Hoe natuurlijk is natuurlatex?

Volgens Europese normering mag een matras dat minimaal 40% natuurlatex bevat al een natuurlatexmatras worden genoemd. De norm in Zwitserland ligt echter veel hoger waar een matras pas vanaf 85% natuurlatex een natuurlatexmatras genoemd mag worden.

Latex wordt getapt uit een rubberboom. Omdat het plantaardige latexrubber een natuurlijke vloeistof is, is de kans op rotten aanzienlijk. Daarom wordt de vloeistof met ammoniak vermengt. Latex komt grotendeels uit Azië. Het transport van dit latex naar Europa is zeer vervuilend voor onze zeeën en luchtkwaliteit. Uit een onderzoek van Fairtransport blijkt dat de schepen die nodig zijn voor dit transport even veel CO2 uitstoten als alle auto's op onze planeet. Hierdoor is het vervaardigen en transporteren van natuurlatex slecht voor het milieu.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin