Depressie en slapen
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras

Depressie en slapen

Depressie en slapen

Depressies en slapen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het hoeft niet zo te zijn dat negatieve oorzaken zoals een echtscheiding of een sterfgeval verantwoordelijk zijn voor deze toestand. Een blije gebeurtenis zoals een geboorte of verjaardag kan iemand die depressief is niet opvrolijken.

Wat kunnen de symptomen van depressie zijn?

De klachten die ontstaan door depressiviteit zijn enorm divers aangezien het een complex en ernstig ziektebeeld is. Meestal gaan de klachten gepaard met fysieke klachten. De invloed die een depressie heeft op familie- en gezinsleven, het sociale leven, het werk en de hobby’s is vaak enorm.  We spreken pas van een depressie als de patiënt zich minimaal twee weken achterelkaar bijzonder neerslachtig voelt en ook nog eens last heeft van één of meerdere hieronder vermelde klachten:

- Ernstige vermoeidheidsklachten

- Langzaam en traag praten en of bewegen

- Onzekerheid en piekeren

- Gevoelens van wanhoop, machteloosheid met een minderwaardigheidsgevoel

- Stress, angst, faalangst en lichamelijke onrust

- Schuldgevoelens en zelfverwijten

- Eetstoornissen (met gewichtsverlies- of toename)

- Een depressief of manisch depressief gevoel

- Lusteloosheid en prikkelbaarheid

- Weinig interesses en plezier

- Concentratieproblemen, vergeetachtigheid en besluiteloosheid

- Slecht slapen (moeilijk inslapen en of doorslapen)

- Een verlaagd libido

Lichamelijke klachten zoals duizeligheid, trillende handen, druk op de borst, , hartkloppingen, hoofd- en rugpijn, verstopping, een droge mond… 

Wat zijn de oorzaken van depressies?

Soms is er een duidelijke aanleiding maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Meestal gaat het om een combinatie van verschillende factoren, van lichamelijke en psychische aard, die elkaar versterken. Ook kan erfelijkheid een rol spelen bij het ontstaan van een depressie. Daarnaast is denkt de wetenschap dat het krijgen van een depressie gedeeltelijk genetisch bepaald wordt.

Meestal is een disbalans een veel voorkomende oorzaak van een depressie. Om fijn en in harmonie te functioneren is het van belang dat de draagkracht en de draaglast van een persoon zo goed mogelijk  in evenwicht zijn. Als hierin een disbalans ontstaat is de kans om in een depressie te belanden bijzonder groot. Onze moderne maatschappij stelt steeds hogere eisen waardoor elke persoon, ongeacht zijn status, herkomst of sociale context, een depressie kan ontwikkelen.

De behandeling van depressie

Het is van belang dat er bij een depressie hulp gezocht word. Dit dient altijd behandeld te worden onder toezicht van een arts. Het is belangrijk niet slechts het symptoom te behandelen maar ook goed te kijken naar de mogelijke oorzaak van de depressie. 

Niet-medicamenteuze behandelingen

In eerste instantie gaat men bij een niet-medicamenteuze behandeling– eventueel met hulp van een psycholoog – op zoek naar de mogelijke oorzaak van de depressie. Het kan namelijk lichamelijk zijn maar is meestal psychisch. 

Depressies en slapen

Een verstoord slaappatroon komt veel voor bij mensen met een depressie. Het is mede daarom van groot belang om te zorgen voor een normaal dag- en nachtritme. Als er slecht geslapen word heeft dit invloed op het functioneren overdag en kan het lichaam zowel geestelijk als lichamelijk onvoldoende herstellen. Een goed en fijn bed met matras kan zeker een bijdrage leveren aan een betere nachtrust. Voldoende slaap is essentieel maar een gezonde leefstijl en voedingspatronen zijn minstens zo belangrijk voor het overwinnen van een depressie. 

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin