Duurzaam slapen in een duurzaam bed | Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras
Nu €200 Korting per matras

Duurzaam slapen op een duurzaam bed

Duurzaam slapen op een duurzaam bed

De wegwerpmaatschappij is nu hopelijk wel op z'n einde gekomen en ook matrassen mogen weer echt duurzaam zijn én lang meegaan. Echter is duurzaam slapen niet alleen dat het matras lang meegaat. Duurzaam slapen is ook het vermijden van synthetische materialen en juist kiezen voor zo veel mogelijk natuurlijke materialen. Daarnaast gaat het bij duurzaam slapen over gifvrij slapen. Ja, u leest het goed, in veel matrassen zitten giftige stoffen zoals brandvertragers en andere toegevoegde chemische middelen tegen huisstofmijt of de bed-bug. Dit zijn giftige stoffen die in mijn optiek absoluut niet thuishoren in matrassen of toebehoren. Alsof dat nog niet erg genoeg is blijken geïmporteerde matrassen in zeecontainers ook nog eens geïmpregneerd te worden met bestrijdingsmiddelen. Ook dit zijn giftige stoffen die niet thuishoren in een duurzame matrassen. Bent u benieuwd welke materialen een matras écht duurzaam maken? Ik vertel u graag meer over de duurzaamheid van verschillende materialen.

Latex of koudschuim

Terwijl latex een natuurproduct is blijkt dit toch een stuk minder duurzaam dan koudschuim. Zo is er bijvoorbeeld een enorme hoeveelheid energie nodig om latex naar Europa te krijgen en te verwerken. Latex komt namelijk uit Azië en wordt met de scheepsvaartindustrie vervoerd. Dat is de meest vervuilende industrie ter wereld! Het transport van Azië naar Europa is extreem vervuilend voor onze zeeën en voor de luchtkwaliteit. Fairtransport heeft een berekening gemaakt wat het transport vanuit Azië naar Europa aan CO2-uitstoot en oceaanvervuiling kost. Er zijn wereldwijd ongeveer 50.000 vrachtschepen nodig voor dit transport, die gemiddeld 10.000 liter brandstof per dag verbruiken. Dat is 500 miljoen liter brandstof per dag! Deze schepen zijn verantwoordelijk voor een CO2-uitstoot die gelijk is aan die van alle auto’s op onze hele planeet’, aldus Fairtransport. Deze cijfers en de intensieve teelt op de rubberbomen tonen aan dat een natuurlijk materiaal als zuiver natuurlatex aan duurzaamheid voor ons milieu eigenlijk niets te bieden heeft en zelfs extra vervuilend en slecht is. Koudschuim wordt in Europa in meerdere landen waaronder Nederland geproduceerd en komt dus van “dichtbij”. Daarnaast is koudschuim absoluut duurzaam en gaat het bijzonder lang mee.

Duurzaamheid en natuurlatex

Hierdoor zou je je kunnen afvragen of slapen op een natuurlatex matras eigenlijk wel zo verantwoord is. Latex wordt afgetapt van de rubberboom. De rubberbomen staan letterlijk en figuurlijk te bloeden. Het plantaardige latexrubber is volledig vloeibaar maar ook onderhevig aan een rottingsproces. Om dit rottingsproces tegen te gaan wordt het Latex met ammoniak vermengd. Ook moet natuurlijk rubber flink verhit worden en wordt het met o.a. zwavel (vulkanisatie) vermengd om het te verdikken. Latex wordt het meest gebruikt in producten waar waterdichtheid nodig is. Producten zoals rubber laarzen, rubber handschoenen, condooms en regenpakken. En er worden ook matrassen en kussens van gemaakt. Maar voor matrassen is juist een ventilerend vermogen en goede ventilatie (vochtverdamping) van belang.

Latex kost bijzonder veel energie

De vraag naar natuurlatex rubber is al jarenlang groter dan het aanbod van de rubberplantages die zich voornamelijk in Zuidoost-Azië bevinden. In Zuid-Amerika, waar de rubberboom oorspronkelijk vandaan komt, is de exploitatie van rubber vrijwel stil komen te liggen door de ernstige schimmelziekte SALB. De constante bedreiging van deze ernstige schimmelziekte bedreigt ook de Aziatische rubberplantages. De enorme intensieve en massale teelt van Latexrubber heeft een dramatisch effect op de weerstand van de rubberbomen. Ook worden er voor het inwinnen van het latexrubber vaak kinderarbeid gebruikt. Het vergaren van de kleine beetjes latexmelk kost bijzonder veel tijd en wordt per liter afgerekend. Hierdoor wordt het latexmelk vaak aangelengd met kalk waardoor het latex veel sneller verpulvert/verstoft. Voor het milieu is het latexmatras een ramp en is er eigenlijk niets duurzaams aan. Een latex matras weegt al gauw 30 kg! Het latex moet over enorme afstanden vervoerd worden, over de 100 graden verhit worden, gewassen worden en versneden worden en in het geval van Talaly latex ingevroren worden. Daarnaast is er een constante dreiging van een uitbraak van ernstige schimmelziektes. Een toenemend aantal mensen blijkt overigens ook allergisch te zijn voor het natuurlijk latexrubber.

Koudschuim

Koudschuim is het meest comfortabele en duurzame schuim van dit moment vanwege de enorme veerkracht en de duurzame eigenschappen. De celstructuur van koudschuim maakt het ook een stuk duurzamer dan Latex of Polyether en het gaat een stuk langer mee. Ook biedt koudschuim bijzonder veel veerkracht in tegenstelling tot kokos, zeegras of paardenhaar waardoor het veel steun biedt. Als u voor een goed koudschuimmatras wilt kiezen is het ook belangrijk om te kijken naar de matrastijk (het textiel dat om het matras heen zit) en te kiezen voor natuurlijke materialen. Als er één materiaal duurzaam is dan is het wel Tencel. Tencel is 100% natuurlijk dat perfect werkt voor matrastijken. Tencel neemt beter en meer vocht op dan katoen en gaat van nature de groei van bacteriën tegen. Tencel is volledig biologisch afbreekbaar en de productie van Tencel is nagenoeg volledig milieuvriendelijk. Tencel is sterk en voelt zijdezacht aan. Het kan bijzonder veel vocht absorberen en droogt heel snel. Daarnaast is Tencel goed ventilerend, waardoor je in de zomer koel blijft. Maar het houdt je in de winter lekker warm.

Koudschuim met stro

Bij het woord 'stromatras' denkt u misschien aan vroegere tijden. Echter maken matrassen van stro nu weer deel uit van een gezonde levensstijl. Slapen op stro biedt namelijk veel meer gezondheidsvoordelen dan u wellicht denkt. De huidige stromatrassen zijn een combinatie van moderne materialen en technologieën gecombineerd met het 'ouderwetse' stro. Tegenwoordig beleeft roggestro een kleine renaissance en wordt gezuiverd stro weer als een natuurlijk materiaal in matraskernen gebruikt. Hiervoor wordt het stro schoongemaakt, geperst, samengebonden en gecombineerd met andere lagen natuurlijke materialen. Vooral stro van rogge wordt hiervoor gebruikt. De nieuwe stromatrassen zien er van buiten niet anders uit dan de gebruikelijke matrassen en kunnen in elk bed en op elke bedbodem gebruikt worden. Er zit namelijk dezelfde Tencel tijk omheen dus daarin zit het verschil niet. Maar de binnenkant verschilt enorm van de gebruikelijke met stalen veren- of schuim gevulde matrassen. De kern van een stromatras bevat namelijk puur roggestro dat rechtstreeks uit de natuur komt en niet is behandeld met chemicaliën of andere 'vreemde' stoffen. Tegelijkertijd heeft een matras met een kern van stro meerdere positieve eigenschappen. Zo is een roggestro matras bijzonder goed ventilerend/ademend en vochtregulerend waardoor het een droge slaapomgeving creëert. Ook is een stromatras relatief koel en slaat het warmte op (stro werd vroeger gebruikt als isolatie in huizen). Vanzelfsprekend is roggestro 100% natuurlijk en werkt het homeopathisch tegen een tekort aan kiezelzuur en werkt het van nature tegen interferentiezones (stralingsbescherming) en creëert het een afschermingseffect tegen geopathologische straling. Kortom, roggestro is een geweldig duurzaam product om op te slapen.

Duurzame matrassen bij Royal Health Foam

Zoals u ziet is natuurlatex dus niet zo duurzaam als dat u vooraf wellicht dacht. Koudschuim- en stromatrassen zijn een stuk betere oplossingen als het om duurzaam slapen gaat. Benieuwd welk matras het beste bij u past? Kom dan eens langs in onze showroom. Wij vertellen u graag meer over onze duurzame matrassen. Bij Royal Health Foam vinden we duurzaamheid erg belangrijk. Lees hier meer over onze duurzame strategieën.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin