De juiste slaaphouding voor vrouwen met lichamelijk klachten
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras

Ideale slaaphouding voor vrouwen met lichamelijke klachten

Ideale slaaphouding voor vrouwen met lichamelijke klachten

Een ideale slaaphouding kan veel lichamelijke klachten verminderen. Zo kan een verkeerde slaaphouding juist klachten veroorzaken of verergeren. Met name voor vrouwen kan een verkeerde slaaphouding klachten veroorzaken. Merk je dat je niet goed slaapt en vaak wakker wordt met ( verergerde ) klachten? Misschien moet je dan je slaaphouding aanpassen.

Hieronder vindt u een aantal klachten met de best bijpassende slaaphoudingen op een rijtje.

Menstruatiepijnen

Als u last heeft van menstruatiepijnen is het geen goed idee om opgerold te gaan liggen. In deze houding zorgt de zwaartekracht ervoor dat u juist meer last krijgt van je toch al gevoelige borsten. Ook kunt u beter niet op uw buik gaan liggen. Ook hier komen uw borsten weer in de knel en creëert dit extra druk van het matras op uw baarmoeder.


Het beste slaapt u op uw rug als u last heeft van menstruatiepijn. U zou een kussen onder uw knieën kunnen leggen om te voorkomen dat het onderste deel van uw ruggengraat te veel buigt. Hiermee voorkomt u onderrugklachten.

Rugpijn

Veel vrouwen, ongeveer 40%, kampt met rugklachten, aldus The Clinical Journal of Pain. Ook is het duidelijk dat veel van deze rugklachten ontstaan of erger worden tijdens het slapen. Een verkeerde slaaphouding kan ervoor zorgen dat uw ruggengraat scheef gaat staan. Het beste houdt u uw ruggengraat in een neutrale en natuurlijk gebogen houding. Het beste gaat u op uw zij liggen en buigt u uw knieën licht. Houd hierbij uw heupen in een rechte lijn en stop een of dekbed-punt tussen uw knieën. Zo worden uw benen ondersteund en liggen uw knieën niet op elkaar. In deze houding voorkomt u dat u meer pijn veroorzaakt door het buigen van uw ruggengraat. In het begin is dit vrijwel zeker een ongemakkelijke houding maar het went snel.


Brandend maagzuur

Bij brandend maagzuur kunt u het beste op uw linkerzij slapen. Op uw linkerzij komt er de minste spanning op uw darmen en op uw sluitspier. Hierdoor zal u minder snel last krijgen van opborrelend maagzuur. Zorg er ook voor dat u uw armen comfortabel voor u uit legt, uw knieën gebogen en uw benen licht naar het bovenlichaam toegetrokken. Mocht u echt heel erg last hebben van brandend maagzuur, gaat u dan op uw rug liggen en gebruik kussens om uw hoofd en borst wat te verhogen.

Pijnlijke heupen

Als u last heeft van uw heupen is er eigenlijk maar één manier hoe u comfortabel kunt slapen zonder druk op uw heupen. Ga niet op uw zij maar op uw rug liggen. U wilt natuurlijk niet op uw pijnlijke heup liggen. Als u op uw zij ligt komt de meeste druk namelijk precies op uw heup. Als u op uw rug gaat slapen, en ja dat kost wat gewenning tijd, dan krijgen uw heupen rust en kunnen deze goed doorbloeden. Een drukverlagend traagschuim matras werkt het beste bij zowel heup pijn als schouder pijn.

Ontstoken holtes

Als u snel last heeft van uw holtes vanwege een allergie of een ontsteking dan kunt u het beste niet op je rug slapen. Als u op uw rug slaapt loopt u de kans om met uw mond open te slapen. Hierdoor kan het slijm opdrogen wat ervoor zorgt dat u langer last blijft houden van uw holtes. Ga daarom bij deze klachten op uw zijde slapen en gebruik een extra kussen zodat uw hoofd hoger komt te liggen. Dit helpt om het slijm sneller weg te krijgen.

Schouderpijn

De schouder is het moeilijkste gewricht van het menselijk lichaam. Schouderpijn kent velen oorzaken, denk hierbij aan een zware tas maar ook op de zij slapen kan schouderpijn veroorzaken. Gek genoeg is het slapen op de zijde toch de beste oplossing maar het is belangrijk dat u goed weet hoe u dan op u zijde moet gaan liggen. De meeste mensen hebben de neiging om hun onderste arm onder hun hoofd te leggen.

Maar hierdoor worden zenuwen die naar uw schouder, arm en hand lopen, juist afgekneld. Het beste strekt u uw onderste arm voor u uit en houd met beide armen een kussen vast tijdens het slapen. Als u last heeft van beide schouders gaat u het beste op u rug liggen en laat uw armen ontspannen naast uw zijde liggen. Ideaal is een hoofdkussen dat doseerbaar is zoals het vlokkenkussen van traagschuim.

Stijve nek

Uw kussen is belangrijk om uw nek goed te kunnen laten ontspannen. De dikte van uw kussen is hierbij bepalend en afhankelijk van de slaaphouding waarin u slaapt. Als u kussen te dik of te dun is kan dit ervoor zorgen dat uw nek in de verkeerde hoek ligt terwijl je slaapt. Hierdoor ontstaat er extra spanning op uw je ruggengraat en kunt u gemakkelijk uw nekspieren verrekken en stijve spieren oplopen. Als u op uw buik slaapt loopt u nog veel meer kans op nekklachten. Het beste slaapt u op uw rug met een kussen dat niet te hoog voelt maar ook niet te laag.

Tandenknarsen en kaakpijn

Bijna 8% van de mensen heeft last van nachtelijk tandenknarsen. Dit is direct gekoppeld is aan stress, angsten en slaapafwijkingen. Tandenknarsen is slecht voor uw tanden en kan op den duur zelfs de vorm van uw gezicht veranderen. Het beste slaapt u op uw rug met uw mond dicht maar met de tanden van elkaar af. In deze houding komt uw onderste kaak in een natuurlijke positie en kunnen de spieren in uw gezicht zich ontspannen.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin