Matrassen van natuurlijke materialen en zonder giftige stoffen - Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras
Nu €200 Korting per matras

Matrassen zonder giftige stoffen

Matrassen zonder giftige stoffen

Het belang van een veilig matras is wellicht groter dan u denkt. In ruim 80% van de matrassen die in Nederland verkocht worden zitten giftige stoffen. In de lijm waarmee de lagen van matrassen verlijmd worden zit bijvoorbeeld formaldehyde, wat een kankerverwekkende stof is! Hoe kan dat in hemelsnaam in matrassen zitten? Naast formaldehyde zitten er in de meeste matrassen ook brandvertragers op basis van broom. Weet u wat het hoofdbestandsdeel van rattengif is? Broom! Van brandvertragers met broom is bekend dat deze effecten hebben op de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen kunnen hebben. Ook kunnen ze hormoonverstorende werking hebben.

Het RIVM geeft als advies om een nieuw matras eerst een aantal dagen te laten luchten. Toch kunnen deze giftige deeltjes in huisstof terechtkomen. Wanneer er in dezelfde ruimte gelopen of gespeeld wordt, kan het huisstof gaan dwarrelen, waarna je deze giftige deeltjes inslikt. Ook al laat je deze matrassen luchten, de giftige stoffen die erin zitten verdwijnen niet, zelfs als je ze niet meer ruikt.

Chemische middelen in matrassen

Naast formaldehyde en broom worden er nog veel meer giftige stoffen in matrassen verwerkt. Denk dan bijvoorbeeld aan pesticiden tegen huisstofmijt, muggen en bedwants. Ook komen er veel vluchtige organische stoffen (VOS) in matrassen voor. Dit zijn chemische stoffen die makkelijk verdampen. Enkele voorbeelden van deze VOS die in matrassen worden aangetroffen zijn benzeen, tolueen, formaldehyde, styreen, fosfine, chloorpicrine en 1,2-dichloorethaan. Al deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid en twee zijn zelfs carcinogeen, wat betekent dat ze kanker kunnen veroorzaken.

Enkele van deze stoffen zitten in het matras door de productie. Bij het produceren van latex en schuimrubber zijn er chemische stoffen nodig om een reactie op gang te brengen waarmee deze materialen geproduceerd worden. Toch wordt het grootste deel van deze stoffen na productie toegevoegd. Zo worden matrassen die van buiten Europa komen (uit China bijvoorbeeld) bespoten met biociden en pesticiden om de inhoud van containers te behandelen tegen ongedierte.

Dit zijn allemaal chemicaliën die in mijn optiek absoluut niet thuishoren in een matras. Dit is namelijk de plek waar u één derde van uw leven doorbrengt. Gedurende de nacht maakt u het matras warm en vochtig waardoor deze schadelijke stoffen makkelijker zullen verdampen.

Matrassen zonder gifstoffen

Hoewel het vanzelfsprekend lijkt dat matrassen volledig vrij zouden moeten zijn van gifstoffen, is dit helaas helemaal niet vanzelfsprekend. Sterker nog, het grootste deel van de Nederlandse beddenleveranciers levert matrassen en boxsprings die meerdere van deze chemische stoffen bevatten. De toevoeging van deze chemicaliën wordt door deze leveranciers zelfs als een voordeel gezien. Zo pronken ze er bijvoorbeeld mee dat hun matrassen anti-huisstofmijt of anti-mug zijn behandeld. Klinkt fijn, maar dit houdt dus concreet in dat het matras geïmpregneerd is met kunstmatige chemische middelen die dit soort beestjes doden. Als u een matras zoekt dat vrij is van deze chemische middelen, dan moet u er écht naar vragen.

Een combinatie van natuurlijke materialen en koudschuim

Het kan gelukkig ook anders, want waarom geen matras dat alles in huis heeft? Een matras dat gemaakt is met de laatste techniek (HR koudschuim), maar afgewerkt met zoveel mogelijk natuurlijke materialen en 100% vrij van chemische toevoegingen zo slaat u twee, of eigenlijk drie vliegen in één klap en heb je het beste van twee werelden. De steun, ventilatie en veerkracht van koudschuim met een volledig natuurlijke Tencel tijk en zonder chemische middelen of toevoegingen. Kortom, hiermee heb je een comfortabel matras dat bijzonder veerkrachtig is, goed ventileert en 100% vrij is van stoffen die schadelijk zijn voor uw gezondheid. Dit matras is onze eigen Comfort Premium Air.

Matrastopper zonder chemische toevoegingen

Ook in matrastoppers komen veel chemische middelen voor. Meestal zijn dit antihuisstofmijt middelen of schimmelwerende stoffen. Daarnaast worden de tijken van toppers vaak gemaakt van polyester of andere synthetische stoffen. Het beste kiest u voor een natuurlijke matrastijk want een synthetische tijk wordt door gebruik statisch en zal zodoende een magneet voor stof vormen. Juist omdat de topper het dichtst bij u ligt is het fijner als deze zo natuurlijk mogelijk is en uiteraard volledig vrij van chemische middelen.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin