Welk hoofdkussen werkt het beste per slaaphouding?
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam matrassen - Beste van categorie Trust Pilot
Al 5 jaar op nummer 1 TrustPilot
Royal Healh Foam matrassen - Beste van categorie Trust Pilot

Welk hoofdkussen werkt het beste per slaaphouding?

Welk hoofdkussen werkt het beste per slaaphouding?

Hoofdkussen per slaaphouding

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuw hoofdkussen. Hoofdkussen verschillen op zo goed als alle vlakken. De materialen, warm of juist koel, dik of juist dun, fluffie of juist stevig, harder en zachter te maken, wasbaar etc. Al deze verschillen maken de aanschaf van een nieuw hoofdkussen lastig. Hieronder vindt u tips waar u op kunt letten en voor welke slaaphouding welk hoofdkussen het meest geschikt voor is. Welk hoofdkussen kun je het beste kopen per slaaphouding:


Hoofdkussen voor een buikslaper

Buikslapers zouden geen kussen moeten gebruiken. Dit is wel sterk afhankelijk van hoe je precies op je buik slaapt. Als je namelijk een soort van half op de je buik slaapt is het namelijk wel juist fijn om een kussen te hebben maar dat moet het kussen niet te hoog zijn. Bekijk hier een goed buikslaap kussen. Je slaapt dan namelijk eigenlijk ook half op je zij en zijslapers hebben juist een vrij dik kussen nodig. Pas als je vol op je buik ligt, met de nek volledig gedraaid, is een kussen gebruiken geen goed idee. Een kussen dat vormbaar is werkt meestal goed voor zijslapers. 

Hoofdkussen voor een rugslaper

Als u op uw rug slaapt heeft u een relatief dun kussen nodig maar wel een hoodkussen dat veel steun biedt voor de nek. Als u een dik kussen gebruikt en op uw rus slaapt dan ligt uw nek in een behoorlijke knik en dat is niet de bedoeling. Welke dikte het beste voor u werkt is sterk afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en wensen.  Een nekrol kussen vinden veel rugslapers prettig. Een instelbaar kussen is altijd een goed idee maar voor rugslapers wellicht nog belangrijker.

Hoofdkussen voor een zijslaper

Als u een zijslaper bent dan heeft u een relatief dik kussen nodig. De holte tussen uw schouders en hoofd dient goed opgevuld te worden zodat uw nekspieren zich kunnen ontspannen. Hoe hoog het kussen precies moet zijn is afhankelijk van uw matras en van uw lichaamsbouw. Als u bijvoorbeeld breedgeschouderd bent dan heeft u een dikker kussen nodig dan als u smal gebouwd bent. Wij werken graag met hoofdkussens die zelf harder en zachter te maken zijn. Een hoofdkussen dat precies op de juiste hoogte is is wenselijk voor zijslapers. Let er op dat u bij het aanschaffen van een nieuw hoofdkussen het kussen uitprobeert op een vergelijkbaar matras als u thuis heeft.

Welk type hoofdkussen

Er zijn veerkrachtige hoofdkussens en niet veerkrachtige hoofdkussens (die niet tegen drukken). Daarnaast heb je stevige bijna harde hoofdkussens en zachte fluffie kussens die weinig ondersteuning bieden. Kussen die harder en zachter te maken zijn verdienen bij ons de voorkeur. Kussen die instelbaar zijn hebben een veel grotere slagingskans. Mocht u allergisch zijn let er dan ook op of het kussen wasbaar is op tenminste 60 graden. 

Wat voor soort hoofdkussen kiezen?

Er zijn meerdere hoofdkussen vulling mogelijkheden. De meest voorkomende hoofdkussen vullingen zijn dons en veren, polyester bolletjes (synthetisch hoofdkussen), polyether schuim, koudschuim schuim, traagschuim of latexschuim. Natuurlijke vullingen zoals kapok katoen, hennep, kokos lenen zich ook bijzonder goed voor kussens.


Het matras

Het hoofdkussen werkt alleen als het matras ook goed is. Als u bij het opstaan last heeft van uw nek hoeft dit niet persé door uw hoofdkussen te komen. Het kan ook door uw matras komen. Op den duur, meestal als uw matras wat ouder is, biedt een matras minder veerkracht en steun. Ook wordt een ouder matras zachter waardoor u dieper in het matras wegzakt, hierdoor komt uw hoofd automatisch hoger te liggen en komt er meer spanning op uw nek.

Hoe koopt u het beste hoofdkussen?

Een echt goed passend hoofdkussen kopen is redelijk eenvoudig als u weet waar u op moet letten. Bij Royal Health Foam gaan we altijd als volgt te werk: Eerst zoeken we een matras dat zeer vergelijkbaar is met het matras dat u thuis heeft. Als dit duidelijk is gaan we kijken wat voor type kussen u het fijnst vindt of lijkt. Dan gaat u dit hoofdkussen rustig proberen in de voor uw meest ideale slaaphouding. Verder betrekken we alle zaken die voor u van belang kunnen zijn bij de aanschaf. Zaken zoals warm of juist koel, allergieën, in hardheid instelbaar, in hoogte instelbaar, wasbaar op 60 graden etc.  Bekijk hier onze hoofdkussens

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin