Hoe laat moet een kind naar bed?
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras
Nu €200 Korting per matras
Royal Healh Foam matrassen - Beste van categorie Trust Pilot

Hoe laat moet een kind naar bed?

Hoe laat moet een kind naar bed?

 De beste bedtijd voor kinderen

Wat is de beste tijd voor mijn kindje om te gaan slapen? Wat zijn gewone bedtijden voor kinderen en wat werkt het beste? De meeste ouders vragen zich dit af. En hoe zit het met bedtijd voor in het weekend? De beste bedtijden voor kinderen voor u op een rijtje.

Regelmaat door middel van vaste bedtijden voor kinderen
Regelmaat werkt absoluut het beste . Breng uw kindje altijd op de zelfde tijd naar bed. Dit zal het in- en doorslapen bevorderen. Uiteraard verschuift dit tijdstip als uw kindje ouder wordt, of wanneer het overdag niet meer slaapt. Vaste tijden werken hiervoor het beste. Op vaste tijden naar bed gaan en opstaan zijn goed voor een correcte ontwikkeling van een gezond slaap en waakritme.

De beste bedtijden voor een kind

De lijst hieronder biedt u een indicatie van de beste bedtijden voor kinderen per leeftijd:

De beste kinderbedtijden per leeftijd zijn:

5 jaar     19:00 uur
6 jaar     19:15 uur
7 jaar     19:30 uur
8 jaar     19:45 uur
9 jaar     20:00 uur
10 jaar  20:15 uur
11 jaar  20:30 uur
12 jaar  20:45 uur
13 jaar  21:00 uur
14 jaar  21:15 uur
15 jaar  21:30 uur
16 jaar  21:45 uur
17 jaar  22:00 uur
18 jaar  23:00 uur

De beste weekend bedtijden voor kinderen
Moet een kind in het weekend net zo laat naar bed als door de weeks? Want een kind wil meestal sowieso later naar bed om niks te missen van de gezelligheid in de huiskamer. Het beste laat u uw kind in het weekend vanaf een jaar of 12 eerst een half uurtje later naar bed gaan. Pas vanaf een jaar of 15 kan uw kind echt één uur later naar bed.

Het is erg belangrijk uw kind niet te laat naar bed te laten gaan. Het is namelijk van groot belang dat kinderen ruim voldoende slapen om zich goed te kunnen ontwikkelen. Meestal moeten kinderen de volgende dag weer vroeg op voor sport, een bijbaan of voor andere activiteiten.

Vooral door de regelmaat van een consistente bedtijd en wek-tijd wordt de interne klok van uw kind “ingesteld”. Dit is bijzonder belangrijk en essentieel voor een gezond slaaphygiëne. Als uw kind in het weekend te laat naar bed gaat, is de kans groot dat het ontregelt raakt en niet meer goed kan ‘terugschakelen’ naar het week- ritme.

Te laat naar bed gaan heeft gevolgen

Als uw kind steevast te laat naar bed gaat zal dit negatieve gevolgen hebben. De gevolgen kunnen zijn: moeite om in slaap te komen. Als uw kind de natuurlijke bedtijd passeert gaat het lichaam het stresshormoon cortisol en zelfs adrenaline aanmaken. Cortisol veroorzaakt namelijk een slechte slaapkwaliteit. Deze hormonen stimuleren het lichaam waardoor inslapen heel moeilijk en lastig wordt. Het enige dat de ouders hiervan merken is dat hun kind hierdoor extra actief wordt.

Gedurende de nacht wakker worden.
Als een kind te laat naar bed gaat zal hun slaap sowieso minder goed worden en is de kans dat ze gedurende de nacht wakker worden veel groter. Ook worden kinderen, wanneer ze te laat naar bed gaan, ‘s nachts vaak wakker en is de slaap minder goed.

's Morgens vroeg wakker worden.
Als kinderen (te) laat naar bed gaan is de kans dat ze ook heel vroeg in de ochtend wakker worden heel groot. De “verkeerde” bedtijd is hier de boosdoener van.

Als kinderen over het geheel genomen te weinig slapen krijgen.
Kinderen die laat naar bed gaan slapen cumulatief minder dan kinderen die op tijd naar bed gaan. De slaapschuld (de gemiste slaap) kan niet meer worden in gelost of gecompenseerd door langer te slapen.

Angsten, depressies en mogelijke andere emotionele problemen.
Als een mens te weinig slaap krijgt kan dat uiteindelijk tot een depressies leiden. Maar ook kan te weinig slaap zorgen voor angsten en andere soorten emotionele problemen.

Regelmaat en een vast bed-ritueel
Het is het beste als u uw kindje ongeveer een half uur van te voren aangeeft dat hij of zij straks naar bed gaat. Met andere woorden bereid uw kindje voor. Op deze manier kan uw kind de dag rustig afsluiten. Doe het naar bed brengen met rust en zorg voor een vast bed-ritueel.  Bij het bed-ritueel hoort ook de Regelmaat. Zorg ervoor dat u een vaste volgorde aanhoudt. Bijvoorbeeld: eerst uitkleden, daarna wassen, tanden poetsen, pyjama aantrekken. Dan lekker het bedje in en voorlezen en knuffelen. Pas dan weet uw kindje dat het tijd is om te gaan slapen.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin

Vaak gecombineerd met: