Osteoporose
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras
Nu €200 Korting per matras

Osteoporose

Osteoporose

Osteoporose en slapen

Osteoporose is een chronische ziekte die de botten aantast en zwakker maakt. Meestal komt Osteoporose voor bij oudere mensen. Bij Osteoporose verliezen de botten botmassa (kalk en andere mineralen) daardoor deze brozer worden. Het heeft dus niets te maken met artrose, waarbij de dichtheid van het bot toeneemt als gevolg van slijtage aan het kraakbeen. Bij osteoporose worden de botbalkjes dunner (of verdwijnen ze zelfs helemaal), waardoor de structuur van de botten zwakker wordt. De botten raken dermate verzwakt dat deze niet meer goed bestand zijn tegen belastingen. Hierdoor hebben osteoporosepatiënten meer kans op botbreuken.

Wat zijn de  symptomen van osteoporose?

Meestal wordt er pas na een val of struikelpartij osteoporose geconstateerd. Vaak zijn de breuken in de pols en in de ruggenwervels. Oudere mensen breken ook vaker een heup. Ook kan als gevolg van de broosheid van de botten de wervelkolom ook enigszins inzakken. Dit zorgt dan niet alleen voor rug- en spierpijn, maar kan ook een kromming van de rug veroorzaken.

De symptomen van osteoporose:

-Rug- en spierpijn

-Pijn aan de onderrug

-Pijn aan de knie

-Hoger risico op botbreuken 

-Inzakken van de wervelkolom

-Darm- en blaasklachten als gevolg van de knelling van de organen

-Voorwaartse kromming van de rug, waardoor een holle rug ontstaat, de lichaamslengte neemt hierdoor af 

-Stressfracturen ter hoogte van de voeten of enkels

-Evenwichtsproblemen


Leeftijdsgebonden veranderingen

Leeftijdsgebonden veranderingen vormen de belangrijkste oorzaak bij osteoporose. Tot de leeftijd van 25 jaar maakt het lichaam iedere dag meer bot aan dan het afbreekt.

Na het 35ste levensjaar gaat de bot-afbraak sneller en daalt de hoeveelheid botmineraal. Door de afname van oestrogenen bij vrouwen in de menopauze versnelt het botverlies aanzienlijk. Mannen met een tekort aan testosteron- en oestrogeenproductie lopen eveneens meer kans op osteoporose.

Ook kan een tekort aan vitamine D (nodig voor de opname van calcium uit het bloed) bij ouderen zorgen voor een tekort aan calcium (het hoofdbestanddeel van de botten) en magnesium en te hard werkende bijschildklieren (die een belangrijke rol spelen bij het regelen van de calcium- en fosfaatspiegels in het bloed) aan de basis liggen van deze botaantasting.

De behandeling van osteoporose

De behandeling wordt verdeelt in drie delen: het tegenhouden van verder botverlies, het voorkomen van breuken en het verminderen van de pijn.

Hoe kunt u botverlies tegenhouden?

Eet gezond en neem extra vitamine D, magnesium en calcium

Zorg voor voldoende zon- en buitenlicht

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Er zijn ook medicijnen die het botweefsel versterken en/of de afbraak ervan afremmen.

Hoe kunt u botbreuken voorkomen?

Voor oudere mensen bestaat er een soort zachte slip (heupbeschermer). Deze ondersteunende slip wordt rond de heupen en vangt de schokken op bij een eventuele valpartij. Er zijn ook medicijnen  ter voorkoming van breuken. Raadpleeg steeds uw arts voor medisch advies.

Hoe kunt u de pijn verminderen?

Niet iedereen met  osteoporose heeft ook pijnklachten. Meestal komt de pijn pas na een breuk. U kunt hiervoor een pijnstiller nemen.

Een goed matras bij osteoporose

Meestal is iemand met osteoporose gebaat bij een relatief zacht matras of een matras dat druk verlagend werkt (traagschuim). Ook kan het van belang zijn dat er nog gemakkelijk omgedraaid kan worden op het bed en is het fijn als het bed wat hoger staat. De beste hoogte is een bed-hoogte waarbij de heupen een stukje hoger blijven dan de knieën als men op de bedrand zit.


Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin