Wat voor type matrassen zijn er?
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras
Nu €200 Korting per matras

Wat voor type matrassen zijn er?

Wat voor type matrassen zijn er?

Verschillende soorten matrassen op een rijtje

Het kopen van goed nieuw bij u passend matras kan lastig zijn. Er zijn zo veel verschillende soorten matrassen en elk matras heeft zijn eigen voor- en nadelen. Met de juiste kennis over al deze verschillende soorten matrassen kunt u veel beter een goed bij u passend matras kiezen en een gedegen beslissing maken. Als u op zoek gaat naar een nieuw matras lijken er zo veel verschillende soorten matrassen te zijn maar feitelijk zijn het er maar zes. Elk matras is van andere materialen gemaakt en heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder vindt u de verschillende soorten matrassen op een rijtje met de voor- en nadelen:

  • Een polyetherschuim matras
  • Een koudschuim matras
  • Een latex matras
  • Een traagschuim matras
  • Een luchtmatras
  • Een binnenvering matras
  • Een pocketvering matras
  • Polyether matras

    Een Polyether matras is gemaakt van het “oude” type schuim en is het goedkoopste type matras. Polyether heeft een gesloten celstructuur waardoor het relatief snel vervormt (kuilen) en relatief weinig veerkracht heeft. Als het soortelijk gewicht hoger is (de SG waarde) dan wordt de kwaliteit beter. Een SG 30 schuim is een mindere kwaliteit en biedt minder veerkracht dan bijvoorbeeld een SG 60 polyether schuim. Een hogere SG waarde biedt een hogere veerkracht en dus meer ondersteuning. Ook is de levensduur van een polyether met een hogere SG waarde langer dan een polyether met een lagere SG waarde. Een polyether matras is een prima matras voor op de logeerkamer maar niet om dagelijks op te slapen.

    Koudschuim matras

    Koudschuim is het hightech schuim van dit moment. Koudschuim heeft een open celstructuur waardoor het goed ventileert en niet of nauwelijks kuilvorming krijgt. De elasticiteit en veerkracht is van koudschuim bijzonder hoog waardoor het veel ondersteuning biedt en makkelijk voegt naar het lichaam. Naast de goede ondersteuning van koudschuim is de ventilatie ook uitstekend waardoor dit type matras koeler en droger blijft. Zowel het comfort als de ondersteuning van een koudschuim matras zijn boven gemiddeld goed.

    Latex matras

    Latex is rubber maar wordt bijna altijd gecombineerd met synthetisch latex. Het comfort van latex is vergelijkbaar met koudschuim echter is de ventilatie minder goed en is een latex matras een stuk warmer dan een koudschuim matras. Latex is soepel en elastisch maar veroudert relatief snel omdat het niet tegen zout kan. Zout blijft over als zweet verdampt is. Dus hoe meer transpiratie , hoe korter een latex matras meegaat. Daarnaast zijn Latex matrassen zwaar en moeten ze regelmatig gekeerd worden om kuilvorming evenredig te laten plaats vinden.

    Traagschuim matras

    Traagschuim is een materiaal dat zacht wordt door (lichaams)warmte waardoor het een mal maakt van het lichaam. Traagschuim verdeelt het gewicht en voorkomt zodoende drukpunten waardoor de doorbloeding niet of nauwelijks afgekneld wordt. Hierdoor slaap je rustiger en biedt traagschuim bijzonder veel comfort. Een traagschuim matras bestaat nooit helemaal uit traagschuim maar is slechts een laag van een x aantal centimeters die op een veerkrachtige ondergrond geplaatst wordt.

    Lucht matras

    Een lucht matras is vergelijkbaar met een waterbed. Een luchtmatras bestaat uit een schuimrubber omlijsting waar een vinyl zak gevuld met lucht in ligt. Een goed luchtmatras is qua hardheid/zachtheid instelbaar. Een luchtmatras biedt een gelijkmatige ondersteuning en een hoog ligcomfort. Een nadeel van luchtmatrassen is dat de druk kan variëren als de omgevingstemperatuur verandert. Bij warmte wordt het matras harder en bij koude zachter.

    Binnenvering matras

    Een binnenvering matras is opgebouwd uit een staaldraad die veren vormt. Deze veren zitten in het matras maar zijn niet omkapseld zoals bij een pocketveer matras. Een binnenvering matras wordt als bijzonder verend beschouwd en heeft als nadeel dat dit onrustig slaapt. De ventilatie van binnenvering matrassen is goed maar de levensduur iets minder. Het comfort wordt voornamelijk bepaald door de afdeklagen die op de veren liggen. Als u gevoelig bent voor een magnetisch veld dan kunt u beter geen matras met staal nemen. Dit verhoogt namelijk de spierspanning waardoor er vaak kramp in tenen of kuiten ontstaat.

    Pocket matras

    Een pocket matras is opgebouwd door middel van kleine veren die afzonderlijk van elkaar zijn ingepakt in synthetische zakjes. Een pocket matras is koel en ventileert bijzonder goed. Een pocket matras heeft comfort zones die een harde overgang hebben. In de praktijk betekent dit dat van de ene op de andere centimeter de volgende zone begint en dit moet maar net bij uw lichaam passen. Pocket matrassen hebben boven op de stalen veren ook schuimlagen. Deze afdeklagen bepalen een groot deel van het comfort.

    De juiste bedbodem

    Als u een nieuw matras gaat kopen onderschat dan het belang van een goede bedbodem niet. Een goede bedbodem kan namelijk het lig-comfort en de ergonomie behoorlijk beïnvloeden. Het is dus zonde om een goed matras op een oude of slecht bedbodem te leggen. De beste bedbodem is een bodem die het gewicht van het matras en de slaper goed verdeelt en nog plaatselijk instelbaar is qua hardheid en zachtheid. Bedbodems die dit goed kunnen zijn schotelbodems.

    Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

    Chris Nederhorst - Oprichter RHF

    Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

    Matras.info | Youtube | Linkedin