Goed om te weten: zo test de Consumentenbond het beste matras
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras
Nu €200 Korting per matras

Goed om te weten: zo test de Consumentenbond het beste matras

Goed om te weten: zo test de Consumentenbond het beste matras

Al jarenlang zijn de uitslagen van de matrassentest voor de matrassenbranche vreemd en regelmatig zelf uiterst vreemd. De uitslagen zijn vrijwel altijd afwijkend van mijn matrassenkennis waardoor ik hier grote moeite mee heb. Want hoe test de consumentenbond het beste matras precies en wat zijn de belangrijkste criteria voor het beste matras?

Wijzelf willen absoluut niet getest worden onder de testvoorwaarden van de consumentenbond en leggen de uitslagen ook al enkele jaren naast ons neer. Waarom zijn de test uitslagen zo vreemd en waarom is het beste matras nooit een echt goed matras? Daar zijn namelijk duidelijke reden toe die we in dit artikel zullen toelichten.

Matrassentest uitslagen van de consumentenbond

Als 60% van de puntentelling over de prijs gaat zal altijd het goedkoopste matras “winnen” en maken duurdere matrassen bijzonder weinig kans. Eigenlijk maken duurdere matrassen zelfs geen enkele kans! Daarnaast beoordeeld de consumentenbond allerlei zaken niet die juist van belang zijn. Hoe betrouwbaar is een test als de meest essentiële zaken niet meegenomen worden in de test. Denk hierbij aan het testen op schadelijke stoffen of waar het matras van gemaakt is. Maar ook het feit dat matrassen mechanisch getest worden waardoor de menselijk maat ontbreekt maakt de test uitslag in mijn optiek onvolledig. Voor een matras is het ventilerende vermogen en de temperatuur beleving van groot belang. Maar met een mechanische test (dus zonder mensen) zullen deze parameters volledig veranderen en zullen de uitslagen altijd anders uitpakken.

Beste koop of beste uit de test

De meeste mensen die ik spreek over de matrassentest van de Consumentenbond denken dat het label “Beste Koop” ook daadwerkelijk het beste product is. Terwijl de “Beste Koop” voornamelijk om de prijs-kwaliteit verhouding gaat. De test uitslag “Beste uit de test” zegt meer over de kwaliteit echter zijn test methodes dan natuurlijk ook nog echt van belang.
De “Beste Koop” heeft dus voornamelijk betrekking op de relatie tussen de prijs en de kwaliteit. De meeste mensen kopen veel sneller een matras met het label ‘Beste Koop’ terwijl dit label niet zegt of een matras geschikt is voor u. Daarnaast zegt dit label vrij weinig over de kwaliteit maar vooral over de prijs. Het label “Beste Koop” is een breed begrip dat zonder de juiste nuancering vrijwel zeker zal leiden tot verkeerde aannames en daardoor verkeerde keuzes. Deze uitslag vertelt u niet of een matras geschikt is voor u én ook niet hoe het matras gedurende de nacht reageert op warmte en of vocht.


Zo test de consumentenbond matrassen

De test methode is natuurlijk van het groot belang om de juiste uitslagen te kunnen verkrijgen. Maar het zijn juist de testmethodes waar het in mijn optiek aan schort. Het eerst wat de test uitslagen doet wankelen is het feit dat de testen volledig mechanisch uitgevoerd worden. Hierdoor gaat het met schuimmatrassen helemaal mis. Want d.m.v. van mechanische testen worden temperatuur en vochtigheid niet meegenomen in de test. Temperatuur en vochtigheid hebben echter een enorm effect op de stevigheid van bijvoorbeeld schuimmatrassen.

Als we alleen kijken naar vochtigheid. Hoe vochtiger een Polyether of koudschuim hoe zachter het wordt. Als dit niet meegenomen wordt in de test zijn de test resultaten heel anders dan als je er echt op slaapt.

Traagschuim staat gelijk 1-0 achter

De hanteerbaarheid van de traagschuim matrassen worden beoordeeld met een 1. Dat is natuurlijk een bijzonder slechte beoordeling, maar dit type matras hoeft nooit gekeerd te worden! Het is voor mij dan ook een raadsel waarom traagschuim matrassen hierop getest worden. De Consumentenbond suggereert dat dit het opmaken bemoeilijkt, maar daar heeft de aanwezigheid van handvatten geen enkele invloed op. Handvatten worden aan matrassen gemaakt om de matras te kunnen verplaatsen en te keren; niet om het bed op te maken. Ter verduidelijking: bij het opmaken van het bed, pak je de matras bij de hoeken vast om het laken daarover heen te vouwen. De handgrepen van matrassen zitten niet bij de hoeken, maar in het midden van de matras. Dit vind ik een typisch voorbeeld van het ondeskundig testen van matrassen door mensen die weliswaar goede bedoelingen hebben, maar niet echt bekend zijn met materie. Het cijfer 1 voor hanteerbaarheid wekt de indruk dat het opmaken van een traagschuim matras onmogelijk is en dat klopt gewoon helemaal niet.

Beste matras van 2023

Elk half jaar komt de consumentenbond met de uitslagen van de matrastesten. De laatste jaren zijn dit steeds matrassen van zogenaamde start-ups geweest. Dit zijn marketing bedrijven die zich storten op het verkopen van matrassen die samengeperst in een doos afgeleverd worden. De consumentenbond bejubeld het leveren van een matras in een doos terwijl de matrassenbranche al jaren weet dat dit ernstige kwaliteitsverlies met zich meebrengt. Er is dan ook geen één gerenommeerd merk wat op deze manier haar matrassen aflevert. Daarnaast werken deze aanbieders met het concept One Fits All wat inhoudt dat het matras maar in één stevigheid geleverd wordt. Dit zijn in mijn optiek allemaal minimale matrassen die met name door de scherpe prijs zo goed uit de bus gekomen zijn bij de matrassentest. Het is jammer dat dit soort matrassen zo goed beoordeeld worden, omdat het belang van een goed en comfortabel matras zo groot is.

Bekijk onze best verkochte matrassen

Waarom Royal Health Foam bewust niet in de resultaten van de consumentenbond zit

Goed en gedegen een matras testen is ontzettend moeilijk en een bijna wetenschappelijk vak, als het überhaupt al echt mogelijk is. Een matras is immers geen computer of wasmachine. De meeste klanten waaraan ik heb gevraagd wat het verschil is tussen “Beste Koop” en “Beste uit de test” wisten het niet en hadden meestal niet eens gehoord van de term “Beste uit de test”. Ik spreek regelmatig klanten die denken het beste matras te hebben en dat het dus niet beter kan. Als ik klanten hoor zeggen dat ze het beste matras hebben weet ik vaak al dat daar het probleem zit. Deze mensen hebben dan een “Beste koop” wat meestal juist een zeer matig matras is. Het echt goed testen van matrassen is heel lastig maar als er daarnaast ook nog gekke parameters gebruikt worden, zoals dat 60% van de puntentelling bepaald wordt door de prijs, dan gaat het fout en willen wij zeker niet meegenomen worden in de consumentenbond matrassen test

Productkennis en materiaalkennis

Het lijkt erop dat het bij de consumentenbond nogal schort aan de juiste productkennis. Matrassen die gemaakt zijn van overduidelijk slechte materialen komen als goed uit de bus, terwijl matrassen gemaakt van A-kwaliteit materialen als matig of zelfs als slecht uit de test komen. Ook trek ik de objectiviteit van de Consumentenbond enigszins in twijfel. Hoe kan je nou volledig objectief zijn als matrassenleveranciers betalen voor het testen van hun matrassen en ook voor het gebruik van de predicaten voor een matras? Want zo’n label Beste Koop of Beste uit de test is fijn voor een matrasleverancier, maar die moet er grof voor geld voor betalen om het te mogen gebruiken. Bij de Consumentenbond betaalt een bedrijf voor het gebruiken van de labels : €19.000 euro voor een uitgebreid pakket TV, Print & Online, €10.000 euro voor een Print & Online pakket en €5.000 euro : pakket Online. Ontstaat er dan geen voorkeur voor matrassenleveranciers die flink reclame maken en ook op de TV adverteren?

Hoe betrouwbaar is de Consumentenbond matrassentest?

Hoe kan de matrassentest van de Consumentenbond nou echt betrouwbaar zijn als essentiële zaken niet meegenomen worden in de test. We hebben het hier bijvoorbeeld over de samenstelling van het matras. Wordt er HR-schuim, Polyether, Traagschuim, Binnenvering, Pocketvering of Latex gebruikt en wat is het beste? Maar ook het corrigerend vermogen van het matras zoals lichaamszones wordt niet meegenomen. En als er lichaamszones aanwezig zijn, zitten die wel op de juiste plaats? Er wordt ook niet getest of er giftige stoffen in het matras zitten. Of wat voor lijm er is gebruikt? Is er een sneldrogende synthetische lijm met Formaldehyde gebruikt of lijm op waterbasis? Is er staal verwerkt in het matras? Zitten er brandvertragers in het matras? Allemaal zaken die ik echt van belang vindt.
De duurzaamheidstest komt bijna nooit overeen met het gebruik in de praktijk want matrassen slijten doorgaans sneller door transpiratie dan door het gewicht. Al met al zou ik u adviseren de matrassen test oordelen van de consumentenbond niet mee te nemen in uw eigen overwegingen en vooral op uw gevoel te vertrouwen en te kiezen voor een matras met een niet goed geld terug garantie. Op deze manier komt u uiteindelijk altijd op het matras te liggen dat het beste voor u werkt.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin