Wat is de beste slaaphouding?
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam matrassen - Beste van categorie Trust Pilot
Al 5 jaar op nummer 1 TrustPilot
Royal Healh Foam matrassen - Beste van categorie Trust Pilot

Wat is de beste slaaphouding?

Wat is de beste slaaphouding?

Wat is de beste houding voor uw rug tijdens de slaap?

De natuurlijke vorm van de ruggengraat is een S-vorm. Het maakt niet uit of u nu ligt, zit of slaapt het beste is die S-vorm zoveel mogelijk te behouden. De beste en juiste slaaphouding is de houding waarbij de wervelkolom zijn natuurlijke houding behoudt.

Een matras die uw lichaam de juiste ondersteuning biedt, zorgt ervoor dat u in de juiste slaaphouding gaat liggen en goed kan ontspannen. Het juiste matras biedt u comfort en overal goede ondersteuning. Als u op uw rug ligt krijgt u met name steun aan uw nek, taille en benen. Als u op uw zij ligt worden vooral uw schouders en heupen goed ondersteund en kantelt het bekken.

Hoe herkent u de juiste slaaphouding?

Hoe weet u of uw slaaphouding correct is? Als u het lichaam van achteren bekijkt en het lichaam ligt op zijn zijde dan vormt de rug een rechte horizontale lijn. Deze lijn mag iets oplopen richting de schouders als iemand breedgeschouderd is. Als u het lichaam van opzij ziet dan vertoont uw rug de flauwe S-bocht die hetzelfde is als rechtop staat.

Het juiste matras zorgt voor een correcte houding

Als uw matras uw lichaam goed ondersteunt dan zullen uw rugspieren ontspannen en ligt u prettig. Als het matras te hard of te zacht is zal de spierspanning juist toenemen want dan proberen uw rugspieren de hele nacht de zaak recht te trekken. Hierdoor staat u stijf op want dit resulteert in stijve spieren. Als het matras te zacht is zal de wervelkolom meebuigen in een onnatuurlijke vorm waardoor een verkeerde ergonomie ontstaat. U ligt dan gebogen in de vorm van een banaan. Hierdoor kunt u niet gemakkelijk omdraaien en wordt uw bewegingsvrijheid vermindert. Een te stevig matras vervormt de wervelkolom ook in een onnatuurlijke vorm en creëert drukpunten. Met name op de uitstekende delen van de wervelkolom komt dan overdruk waardoor de neiging ontstaat om vaak van houding te veranderen. Het gevolg is een onrustige nacht.

Draaien en omkeren gedurende de nacht, is dat goed voor mijn rug?

Het is geen probleem om vaak van houding veranderen in uw slaap. Sterker nog, het is goed en zelfs noodzakelijk. Het omkeren is zelfs nodig omdat anders bepaalde zones van uw lichaam continu belast worden. Alleen op een traagschuim matras behoeft u nauwelijks van houding te veranderen zonder dat uw doorbloeding afgekneld wordt. Omdat uw lichaam de perfecte ondersteuning krijgt kunt u ontspannen liggen en slapen.

De veerkracht van uw matras is dus van groot belang. Het helpt u te bewegen en creëert de maximale bewegingsvrijheid. Uw matras moet snel reageren op uw lighouding en steun bieden waar nodig. Maar het matras moet ook weer snel terugveren als u zich omdraait, want anders wordt uw lichaam en rug niet juist ergonomisch ondersteund. Zeker als u rugklachten heeft, is zo’n juist correcte ondersteuning enorm belangrijk.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin