Goed slapen, hoe doe je dat?
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras
Nu €200 Korting per matras

Goed slapen, hoe doe je dat?

Goed slapen is gezond voor zowel de geest als het lichaam.

Feitelijk is slapen van vitaal belang voor onze algehele gezondheid en welzijn. Slapen heeft een direct effect op ons energieniveau, op onze stemming en ons vermogen om goed te functioneren overdag. Om ervoor te zorgen dat we een goede nachtrust krijgen, zijn er verschillende zaken die helpen beter te slapen en die we kunnen overwegen en implementeren. Hieronder nemen we de verschillende aspecten onder loep in de vorm van een verhaal.

Stel je een rustige slaapkamer voor, met gedempt licht en een fijn comfortabel bed dat uitnodigt tot ontspanning. Dit is namelijk de basis voor een goede nachtrust. Het creëren van een optimale slaapomgeving is essentieel. Zorg ervoor dat je slaapkamer koel, stil en goed geventileerd is. Zorg voor goede dikke gordijnen die  kunnen helpen om het licht buiten te houden, terwijl oordopjes of een witte ruis-machine goed kan helpen om storende geluiden te blokkeren.

Voordat je naar bed gaat, is het belangrijk om een slaaproutine te ontwikkelen die je lichaam en geest voorbereidt op de komende slaap. Neem rustig de tijd om te ontspannen en kalm te worden voordat je naar bed gaat. Je kan ervoor kiezen om een warm bad te nemen, een boek te lezen, te mediteren of naar rustgevende muziek te luisteren. Vermijd stimulerende activiteiten zoals intensieve lichaamsbeweging of het gebruik van elektronische apparaten vlak voor het slapengaan, omdat deze je slaap kunnen verstoren.

Slaap-waakcyclus

Het regelen van je eigen slaap-waakcyclus, ook wel bekend als het circadiane ritme, is een belangrijk aspect om goed te kunnen slapen. Zorg ervoor dat je  elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaat én op staat, ook in het weekend! Door een consequent slaapschema te volgen, help je jezelf om een natuurlijk ritme op te bouwen, waardoor je gemakkelijker in slaap valt en vanzelf , zonder wekker, weer wakker wordt.

Je eten en drankinname hebben ook invloed op je slaap. Vermijd cafeïne houdende dranken zoals koffie, thee of frisdranken in de avonduren, omdat deze je wakker en alert zullen maken en houden. Het is ook aan te raden om zware maaltijden vlak voor het slapengaan te vermijden. Drink ook niet te veel omdat dit kan leiden tot nachtelijke trips naar het toilet wat verstorend werkt voor een goede nachtrust.

Het juiste bedtextiel

Zorg naast een fijn en goed matras ook voor het juiste bedtextiel. Een te warm dekbed zal voor een verstoorde nachtrust zorgen. Het lijkt wellicht niet zo’n probleem als je 's nachts wakker wordt omdat je het te warm hebt echter kan dit je nachtrust zo maar met een uur per nacht verstoren. Je wordt namelijk niet in één keer wakker als jet het te warm hebt maar zal eerst steeds onrustiger gaan slapen tot dat je beseft dat je het gewoon te warm hebt en dat je je dekbed moet wegslaan. Hetzelfde geldt ook voor nachtelijk toilet bezoek, ook dit kan de nachtrust flink verstoren. 

De juiste bedtijdroutine

Om goed te slapen kan het zeker ook helpen om voor een rustgevende bedtijdroutine te zorgen. De mens heeft regelmaat nodig en al helemaal als het om slapen gaat. Een bedtijdroutine kan bestaan uit activiteiten zoals het lezen van een ontspannen boek, het luisteren naar rustige muziek of het schrijven van een dagboek. Het belangrijkste is dat je iets kiest dat je ontspant en je helpt om je gedachten los te laten en dat je dit dagelijks voor het slapen gaat doen.

Makkelijker in slaap vallen

Als laatste, als je moeite hebt om in slaap te vallen of om fijn door te slapen, probeer dan zo veel mogelijk te ontspannen en denk aan fijne en prettig dingen. Het lichaam en de geest kunnen goed ontspannen als je aan dingen denkt waarvan je houdt. Als je ontspannen bent zullen je stressniveau en je zorgen verminderen en zal kan gemakkelijker in slaap kunnen vallen. Dit kan je realiseren door middel van meditatieoefeningen, ademhalingsoefeningen, progressieve spierontspanning of andere ontspanningstechnieken. Als je desondanks regelmatig slaapproblemen ervaart, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen van een arts of een slaapspecialist.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin