
Koudschuim bestaat al decennia, maar de laatste jaren verwerken producenten een deel zonnebloemolie in het koudschuim. Door een fossiel bestanddeel te vervangen door plantaardige olie daalt de CO₂-voetafdruk van het schuim aanzienlijk. Toch roept dit meteen de vraag op: mag je zo’n matras “biologisch” noemen of is dit meer een ecologisch matras? Allnatura verkoopt dit koudschuim als biologisch koudschuim echter is er in het Naturalis® koudschuim van Carpenter schuim maar 10% zonnebloemolie verwerkt. Maar ook Tuur matrassen werkt met ecologisch koudschuim ( (Tuur® Pure Matras) wat precies hetzelfde koudschuim is als Allnatura namelijk Naturalis® koudschuim.
Ecologisch koudschuim matras
Een ecologisch matras is ontwikkeld met aandacht voor mens, milieu en gezondheid tijdens productie, gebruik én afdanking. Het bevat géén schadelijke stoffen en wordt zoveel mogelijk vervaardigd uit natuurlijke of hernieuwbare grondstoffen. Dit type matras is volledig vrij van schadelijke stoffen en zoveel mogelijk gemaakt van natuurlijke en of duurzame materialen. Een echt gezond matras ondersteunt niet alleen je lichaam, maar voorkomt ook langdurige blootstelling aan schadelijke stoffen. Een matras zonder pesticiden, microplastics of synthetische lijmstoffen draagt bij aan een natuurlijk herstel tijdens de slaap.
Biologisch koudschuim matras
Merken als Allnatura en Tuur gebruiken Naturalis® koudschuim, een schuim dat dus tien procent zonnebloemolie bevat. Ondanks de marketingterm “biologisch koudschuim” past deze term beter in de ecologische categorie; het grootste deel blijft immers synthetisch.

Royal Health Foam kiest voor Eupen-schuim, waarin 30% procent zonnebloemolie is verwerkt. Daarmee is het aandeel natuurlijke grondstoffen drie keer zo hoog, maar ook hier blijft een aanzienlijk deel synthetisch polyurethaan. De term “biologisch” is in Europa wettelijk beschermd, vooral in voedsel en textiel; zelfs bij vijftig procent plantaardig polyol mag een matras juridisch niet als biologisch worden verkocht. Allnatura doet dit duidelijk niet en noemt het koudschuim Biologisch koudschuim. De correcte benaming is bio-based of semi-biologisch koudschuim: een duurzamer alternatief, dat bij grondige schadstoffentests ook geschikt kan zijn voor mensen met MCS of andere chemische gevoeligheden.
Natuurlijke materialen: de basis van een biologisch matras
Een echt biologisch matras is opgebouwd uit 100% natuurlijke materialen zoals natuurlatex matrassen, biologisch katoen en wol van gecontroleerde herkomst.
Een biologische matras gaat dus gaan verder. Zij bestaan vrijwel geheel uit gecertificeerde materialen zoals natuur¬latex, GOTS-katoen en biologische wol. Niet alleen de grondstoffen zijn schoon, ook de productie gebeurt zonder synthetische lijmen of chemische residuen. Wie kiest voor zo’n matras slaapt op een ademend, natuurlijk oppervlak, minimaliseert allergische prikkels en draagt bij aan een duurzamere wereld.
Waarom een gezond matras essentieel is voor je nachtrust
Een gezond matras is essentieel voor een goede nachtrust. Het ondersteunt de wervelkolom, voorkomt rug- en nekpijn en laat dankzij de natuurlijke materialen lucht en vocht vrij circuleren. Bovendien beperkt het de inademing van vluchtige organische stoffen en andere verontreinigingen, wat vooral voor mensen met allergieën of gevoelige luchtwegen van groot belang is. Ecologische matrassen zijn in de regel altijd vrij van chemische toevoegingen zoals brandvertragers of anti-huisstofmijt chemicaliën.
Wie op zoek is naar de beste keuze, doet er goed aan verder te kijken dan marketingclaims. Vraag altijd naar het precieze percentage plantaardige olie, controleer op onafhankelijke certificeringen en verdiep je in de productie-methoden. Een volledig biologisch matras blijft de schoonste optie, maar een bio-based koudschuim met een hoog aandeel zonnebloemolie kan een mooie tussenstap zijn voor wie comfort, duurzaamheid en prijs in balans wil brengen.