Obesitas en slapen - Goede nachtrust en overgewicht
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras
Nu €250 Korting per matras
Royal Healh Foam matrassen - Beste van categorie Trust Pilot

Obesitas en goed slapen

Obesitas en goed slapen

Obesitas of overgewicht is een ziekte waarbij zich te veel vet ophoopt en op die manier anderen delen van het lichaam (kunnen) beschadigen. Bijna de helft van de Nederlandse bevolking heeft in meer of mindere maten last van overgewicht. Vaak wordt Obesitas gezien als een soort ongemak, maar in feite is het dus een ziekte. Je hebt er dan ook medische aandacht voor nodig, bijvoorbeeld op het gebied van preventie, diagnostiek en behandeling.
Goed slapen is van groot belang voor iedereen die gezond wil blijven of zijn. Voor mensen met Obesitas is een goede nachtrust extra belangrijk omdat er een verband bestaat tussen slechte nachtrust en overgewicht. Met andere woorden u kunt dik worden van slecht slapen en dit is aangetoond door meerdere onderzoeken.
Ook kan Obesitas  voor ademhalingsproblemen (slaapapneu) zorgen. Slaapapneu heeft ook tot gevolg dat men slechter gaat slapen. Daarnaast is slaapapneu ook slecht voor het hart en komen hartklachten bij overgewicht vaker voor.

Goed slapen is dus extra belangrijk voor mensen met Obesitas omdat men hier indirect van afvalt en meer energie krijgt voor de dag. Voor een goede nachtrust is het ook van belang dat je slaapt volgens een vast patroon. Hoewel dit niet voor iedereen mogelijk is, is het aan te bevelen om iedere dag op ongeveer dezelfde tijd te gaan slapen en weer op te staan. Hierdoor ontstaat een rustiger en diepere slaap, met minder tussentijds ontwaken. Het werkt ook nachtrust bevorderend om voor het slapen gaan geen gebruik meer te maken van laptops, tablets, mobiele telefoons, andere devices. Dit activeert namelijk de hersenen met het risico op moeilijker inslapen, maar ook onrustiger slapen. Dit geldt ook voor het kijken van tv. Naast het blauwe licht is elektrische straling ook opladend en bemoeilijkt dit het inslapen drastisch.
Mensen die obesitas hebben lopen de kans op een verhoogd cholesterol, een hogere bloeddruk, slaap problemen, slaapapneu, artrose, (lage) rugpijn en overmatig transpireren.

Het is vanwege het vaak overmatig transpireren belangrijk om een matras te nemen die goed ventileert. Dit geldt ook voor het dekbed. Neem in geen geval een donzen dekbed omdat dit niet alleen warmte vasthoudt maar ook vocht. Het dons zorgt voor allemaal stilstaande luchtlaagjes en heeft hierdoor een sterk isolerende werking. Een katoenen dekbed is koeler en neemt vocht op waardoor dit type dekbed het beste werkt voor mensen met obesitas. Meestal hebben mensen die lijden aan obesitas last van meerdere lichamelijke klachten en ongemakken. Het juiste matras vinden is daarom vaak extra lastig want zeker niet alle matrassen zijn geschikt voor mensen met obesitas. Maar wat is dan wel het juiste matras voor iemand met obesitas?
Allereerst kijk goed naar de dikte van het matras. Deze moet minimaal 20 cm dik zijn anders wordt het matras al snel volledig geplet en dit is absoluut niet goed voor de ergonomie of het comfort.
Het belang van een goed ventilerend matras is ook groot omdat mensen met Obesitas het vaak sneller warm hebben en ook iets meer kunnen transpireren. Naast de ventilatie moet het matras ook goede ondersteuning bieden. Een echt goed koudschuim matras of pocket matras zijn de beste matrassen voor mensen die aan obesitas lijden. Met name een goed dik en stevig koudschuim matras zal voor een obesitas patiënt veel steun bieden, maakt een goede ventilatie mogelijk en gaat lang mee.   

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin