Slecht slapen in de overgang?
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras

Slecht slapen in de overgang

Slecht slapen in de overgang

Slecht slapen in de overgang: wat kan je er tegen doen?

Slaapproblemen door overgangsklachten (menopauze) is een bekend probleem. Het is meestal heel herkenbaar, je ligt te draaien en te woelen in bed maar het in slaap vallen lukt niet. Of je valt wel gewoon snel in lekker slaap maar je wordt halverwege de nacht wakker en kan niet meer inslapen. Naast het feit dat slecht slapen heel vervelend is wordt het extra vervelend als de slapeloosheid door opvliegers en nachtelijke transpiratie komt. Je kunt hier overdag veel last van hebben. Je wordt er prikkelbaar en emotioneel of voelt je moe en lusteloos. 
Gelukkig zijn er zeker dingen die kunnen helpen als de slaapproblemen worden veroorzaakt door de menopauze. Er zijn meerdere oplossing tegen het slechte slapen en mogelijke andere klachten die door de overgang veroorzaakt worden.

Waardoor ontstaan overgangsklachten?

De menopauze is de levensfase waarbij de menstruatie onregelmatig wordt en uiteindelijk zelfs helemaal stopt. Dit is een volledig natuurlijk proces dat al kan beginnen vanaf het 35 levensjaar. De eierstokken gaan minder hormonen produceren en de hormoonhuishouding verandert. Door het dalende oestrogeengehalte worden er in je lichaam meer vetcellen aangemaakt. De menstruaties worden meestal anders als de overgang begint en komen dan korter na elkaar en worden ook heviger. Later worden de pauzes tussen de menstruaties juist steeds langer en uiteindelijk blijven ze helemaal weg en dit betekent het einde van de vruchtbare periode.

Wat zijn typische overgangsklachten? 

Opvliegers zijn veruit de bekendste- en meest voorkomende klachten van vrouwen in de overgang. Bij een opvlieger krijg je het opeens heel warm met een koortsachtig gevoel. Daarnaast kan je ook hevig gaan zweten. Als je in de overgang zit kan je elk moment een opvlieger krijgen. Maar een opvlieger kan soms ook worden ‘uitgelokt’. Dit kan komen door te veel stress of als u alcohol drinkt. De één heeft maar af en toe last van opvliegers en andere vrouwen hebben er wel 15 tot 20 keer per dag. Over het algemeen duurt een opvlieger een paar seconden of minuten maar sommige vrouwen hebben er wel een kwartier last van. s 'Nachts gedurende de slaap kan je ook opvliegers krijgen waardoor er vaak problemen met slapen en moeheid ontstaan. Door slaapproblemen tijdens de overgang, kunt je nog meer problemen krijgen en kun je alles minder goed aan. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van stemmingswisselingen en angst. Maar ook kun je je moeilijker concentreren en krijgen veel vrouwen last van geheugenverlies.

Waarom je slechter slaapt in de overgang

Slecht slapen tijdens de menopauze komt veel voor. Dit komt vooral door hormoon schommelingen. Het hormoon progesteron zorgt er namelijk op een natuurlijke wijze voor dat je slaperig wordt en oestrogeen helpt om dieper in slaap te komen. Als het lichaam minder van deze hormonen produceert kunt je dus niet alleen slecht in slaap komen maar worden de nachten ook veel onderbroken. Een andere oorzaak van de slaapproblemen zijn opvliegers en nachtelijke transpiratie. De schommelingen in temperatuur in combinatie met overmatig transpireren zorgt voor  de meeste slaapproblemen. Maar de overgangsklachten en slaapproblemen worden ook verergerd door stress, een factor die door de menopauze vaak verhoogd wordt. Andere mogelijke oorzaken van slecht slapen tijdens de overgang zijn:

Opvliegers of nachtzweten als gevolg van de overgang

  • Stress en spanning
  • Angst of depressies
  • Het drinken van alcohol
  • Gebruik van koffie, thee, chocolade of cola voor het slapen gaan
  • Het nuttigen van zware maaltijden 
  • Gebruik van smartphones of tablets, het blauwe licht kan je wakker houden

Wat kan je doen tegen slecht slapen in de overgang? 

Uiteraard verschilt het voor iedereen waardoor slaapproblemen precies ontstaan, ook tijdens de periode van de overgang. Om, ondanks de overgangsklachten, toch goed te kunnen slapen is het noodzakelijk dat het beddengoed goed vocht opneemt en dit snel weer afstaat. Daarnaast is een temperatuur regulerend dekbed zeker aan te raden. Zorg voor een ventilerend dekbed dat ook goed vocht opneemt. Een donzen dekbed is zeker niet aan te raden omdat dons isoleert en géén vocht opneemt. Het beste kiest u voor een katoenen dekbed of nog beter een zijde dekbed. Zijde werkt geweldig temperatuur regulerend maar is ook enorm goed vochtregulerend. Zijde is verkoelend als het warm is en werkt licht verwarmend als het koud is. Het is niet voor niets dat koningen en keizers zijde kleding droegen en zijde beddengoed hadden. Zorg ook voor een goed ventilerend matras. U kunt kiezen uit koudschuim matrassen en of pocketmatrassen. 


Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin

Vaak gecombineerd met: