Rugpijn bij het slapen? Lees meer over een goede slaaphouding
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras

Rugpijn en slapen

Rugpijn en slapen

In Nederland hebben zo’n 2 miljoen mensen dagelijks last van rugpijn. Dit brengt voor de mensen met deze klachten en voor de maatschappij verschillende gevolgen met zich mee. Rugpijn is een klacht waar 8 van de 10 mensen ooit last van krijgen. Over het algemeen is er niets ernstig aan de hand en meestal geneest het vanzelf na enkele weken. Gedurende de nacht kunnen rugklachten grote gevolgen hebben voor de nachtrust. Er zijn verschillende rugklachten die als volgt te verdelen zijn: Lage rugklachten, hoge rugklachten en nekklachten. Voor alle rugklachten dient men met slapen rekening te houden door middel van een aangepaste slaaphouding.

Rugklachten en slaaphouding

De slaaphouding en rugklachten. De slaaphouding is altijd enorm belangrijk als het om rugklachten gaat. Of het nou in de spieren, de pezen, het bekken of wervelgewrichten zit, de slaaphouding is altijd van belang. Op zich is het helemaal niet moeilijk. De wervelkolom moet in een neutrale en ontspannen stand komen te staan (liggen). Op deze manier staan ook de bekkengewrichten niet onder spanning en kan het geïrriteerde weefsel herstellen. Als de houding niet neutraal is kunnen de rugklachten juist erger worden.Als de slaaphouding goed is zullen de rugklachten vooral s, morgens minder erg zijn. Maar als u s, morgen juist met meer rugklachten wakker wordt dan de avond daarvoor vooral als u zich extra stijf voelt, dan is er ‘iets’ niet goed is tijdens het slapen. Dit kan komen door een verkeerd matras of een verkeerde houding tijdens het slapen (bijvoorbeeld slapen op de buik). Het matras moet de contouren van het lichaam goed kunnen volgen en het liefst voor druk-vermindering (druk verlagend) zijn. Voor schouderklachten geldt eigenlijk, net als bij lage rugklachten, het zelfde. U kunt bij schouderklachten een extra kussen erbij nemen. U slaapt dan het liefst op de zijde met een extra kussen waar de bovenste arm op rust. Deze slaaphouding vermindert de trek van de schouders naar voren toe en zorgt voor minder spanningen op de rib-wervelverbindingen. Ook kunt u een extra kussen gebruiken om een neutrale houding te creëren. Het kussen plaatst u dan tussen uw knieën wat er voor zorgt dat de benen op elkaar blijven liggen en het bekken, de basis van de wervelkolom, recht blijft liggen. Ook voor klachten in de bekkengewrichten is het ook goed om een kussen tussen de knieën te plaatsen. We hebben hiervoor een speciaal kniekussen ontwikkelt dat hier bij helpt.

Tips om de slaaphouding te verbeteren met een kussen

Een hard matras of juist een zacht matras?

Als u op uw rug slaapt wordt de onderrug hol getrokken. Dit geldt met name voor harde matrassen. Bij lage rugklachten kan deze holle stand van de rug de klachten aanzienlijk verergeren. Door een relatief dik kussen onder de knieën te plaatsen wordt de holle stand minder en wordt de spanning in de rug ook verminderd. Een zacht matras of matras-topper (een extra laag bovenop het gewone matras) kan hier ook voor zorgen. Dat een hard matras het beste zou werken tegen rugklachten is niet juist. Het is juist een iets zachter matras of een drukverlagend matras die de S-vorm van de wervelkolom behoud.

Het beste matras tegen rugpijn

Het beste matras tegen rugpijn is het matras waar u zich direct ontspannen en prettig op voelt. Toch is het niet zo eenvoudig om het matras dat het beste bij u past één twee drie te vinden. Als u rugklachten heeft en opzoek gaat naar een goed matras is het ene matras nauwelijks te onderscheiden van het andere matras. Het is verreweg het beste echt op het matras te slapen en dan ook nog minimaal 4 weken. Om rugklachten te verminderen heeft het lichaam tijd nodig en vaak is het ook nog zo dat rugklachten in het begin (dus nadat u een nieuw matras heeft gekocht) erger worden. U komt in een nieuwe houding te liggen waardoor er allerlei spieren onder spanning komen te liggen die voor stijfheid en pijn kunnen gaan zorgen. Wij noemen dit een houdingcorrectie periode. In de regel heeft een gemiddeld mens 4 weken nodig om aan de nieuwe houding te wennen. Het is hierom van belang dat u uw nieuwe matras op proef krijgt en dan ook nog minimaal 4 weken. Zo heeft u de tijd om te ervaren of het matras uw rug voldoende steun geeft en of u uitgerust en ontspannen opstaat.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin

Vaak gecombineerd met: