45 nachten gratis proefslapen Gratis bezorgd in NL & BE
Royal Health Foam matrassen

Bel ons gerust +31(0)70-3387010

Royal Health Foam

Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd

Open maandag - zaterdag

Bel voor persoonlijk advies:
  070 - 338 70 10

Royal Healh Foam matrassen - Beste van categorie Trust Pilot

Verifieerbaar 3 jaar op nummer 1 TrustPilot categorie slaapkamer

Royal Healh Foam matrassen - Beste van categorie Trust Pilot

Samen als stel slapen is niet altijd zo’n een goed idee

Samen als stel slapen is niet altijd zo’n een goed idee

Hoewel je misschien sneller in slaap valt door de warmte van je partners lichaam of zachte ademhaling, kunnen bewegingen, gesnurk en het gevecht om het dekbed voor slapeloze nachten zorgen. Want hoe gezond is het nu eigenlijk om het bed met een partner te delen en wat is het effect hiervan op je relatie? Soms is het lang niet altijd een goed idee om samen in één bed te slapen.


Ongezonde slaapgewoontes
De meeste (echt)paren hebben veel gemeen, maar slaapgewoontes kunnen enorm verschillen. De een is vroeg uit de veren terwijl de ander juist een avondmens is. Ook heeft de een totale duisternis nodig om in slaap te vallen terwijl de ander met het licht aan in slaap valt. Dit soort verschillende slaappatronen brengen niet alleen je nachtrust in gevaar, maar kunnen ook zorgen voor een slechte relatie.

Snurkende partners scheiden vaker
Snurken kan enorm irritant zijn. Uit een in april 2017 gepubliceerd onderzoek van de American Sleep and Breathing Academy blijkt dat koppels bij wie één van de partners snurkt, vaker uit elkaar gaan. Dit komt omdat beide partners dag in dag uit een minder goede nachtrust hebben. Dit creëert automatisch meer spanningen en conflicten die zelfs voor een einde van de relatie kunnen zorgen, vertelt dr. Kent Smith, slaapdeskundige van de American Sleep and Breathing Academy.

Geïrriteerd rondlopen door slaapgebrek
Als je snel geïrriteerd raakt, is het misschien een goed idee om eens naar je slaap te kijken. Want langdurig slecht slapen kan een grote invloed hebben op je humeur. Het blijkt dat als echtparen twee opeenvolgende nachten minder dan 7 uur per nacht slaap krijgen zij zich meer gaan ergeren aan hun partner dan echtparen die wel goed slapen.

Wanneer apart slapen
Snurken of andere storende bedgewoontes kunnen zodanige invloed hebben dat het wellicht beter is om apart te gaan slapen als dat mogelijk is. Maar ja, wanneer neem je die stap? In ieder geval zodra je merkt dat je verslechterde nachtrust leidt tot een minder goede relatie. Want als dat gebeurt, is het duidelijk dat er actie ondernomen dient te worden. Het kan zijn dat je al geïrriteerd raakt van een partner die veel beweegt of een harde ademhaling heeft. Tja, misschien is dan – wellicht tijdelijk – apart slapen een juiste stap.
Goed slapen
Samen slapen is natuurlijk geen verplichting. In de jaren 50 en 60 sliepen vele echtparen helemaal niet samen.  Dat is pas in de jaren 70 is het normaal geworden. Overigens sliepen tot in de jaren 20 hele gezinnen met elkaar in één ruimte. Alleen degenen die het konden betalen en een ruim huis hadden, sliepen in verschillende vertrekken.
Samen slapen zou ik alleen aanraden als het bijdraagt in de breedste zin van het woord. Zodra het meer belemmert dan bijdraagt is het aan te raden alleen te gaan slapen. Het belang van goed slapen is evident zo blijkt uit talloze onderzoeken. Slapen heeft effect op ons humeur, hoe wij er uitzien, op de alertheid en nog veel meer.

Of toch wel samen slapen terwijl er verschillen zijn?
Ondanks bovenstaande is het meestal gewoon prettig om naast iemand te liggen. En bepaalde verschillen in slaapgewoontes en slaapvoorkeuren zijn prima oplosbaar om toch samen lekker in bed te slapen. Kies voor een groot 2-persoonsmatras. Royal Health Foam maakt deze zelfs tot de maat 200cm x 220cm! Bekijk de matrassen

Markell Ligthart Geschreven door Markell Ligthart

Markell geeft u inzicht en informatie over matrassen en slapen. Op deze manier kunt u een helder beeld krijgen waar u op zou kunnen letten bij de aanschaf van een nieuw traagschuim matras of koudschuim matras.