Wat is het verschil tussen een kwaliteitsmatras en een budgetmatras? | Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras
Nu €200 Korting per matras

Wat is het verschil tussen een kwaliteitsmatras en een budgetmatras

Wat is het verschil tussen een kwaliteitsmatras en een budgetmatras

Volgens de consumentenbond zijn er nauwelijks verschillen tussen dure- en goedkope matrassen. Hoe zit dat precies? Want dit is voor mij net zoiets als stellen dat er nauwelijks verschillen zijn tussen dure auto’s en goedkope auto’s (Suzuki en Mercedes) en dat ze dus allemaal hetzelfde zouden rijden! Volgens de consumentenbond krijgen goedkope matrassen vaak veel hogere testoordelen dan de duurste matrassen. Dat is eigenlijk ook vreemd. Ook zou je je af kunnen vragen hoe één van de goedkoopste matrassen van Nederland, namelijk het Maridiso matras dat je uit de schappen van de supermarktketen Lidl kunt halen, volgens de Bond het één van de beste matrassen van Nederland zou zijn. Kortom belangrijke vragen die bijzonder lastig te rijmen zijn.

Duur matras vs. goedkoop matras

Zijn de verschillen werkelijk zo klein? Het probleem met deze dure vs goedkope- matrassen vergelijking is het volgende: De consumentenbond laat 12 testslapers in een hotel één nacht op verschillende matrassen. Hier zit gelijk het probleem. Ten eerste moet je bijna altijd wennen aan een nieuw matras. Je komt namelijk in een andere houding te liggen waardoor er allerlei spieren onder spanning komen te liggen die dat niet “gewend” waren. Hierdoor slaap je meestal de eerste nachten niet echt fijn op een nieuw matras. Daarnaast word je ook vaker wakker waardoor je een onderbroken nacht hebt. Wij geven sinds 1998 matrassen op proef en constateren dat zo’n 80% van de klanten in het begin aanvangsklachten heeft. Deze variëren van onrustige nachten met een beetje spierpijn tot zeer ernstig verstoorde nachten met enorme lichamelijk klachten waar pijnstillers voor nodig zijn. Het gekke is dat het in beide gevallen eigenlijk niets zegt over de kwaliteit van het matras. Vaak is het wennen en gaan de aanvangsklachten na een poosje vanzelf weer weg.

Proefpersonen konden nauwelijks verschil ontdekken

Volgens de consumentenbond is er geen verschil tussen een goedkoop matras of dure matrassen, maar is dat wel echt zo? Meestal zijn duurdere matrassen namelijk wel beter. Met een nachtje slapen op een matras kan je natuurlijk niet beoordelen of een matras beter of minder goed is. Het is namelijk sowieso persoonlijk wat iemand fijn vindt of niet. Wat de één heerlijk vindt kan een ander vreselijk vinden. Dus als je dan afgaat op 12 proefpersonen en hen op goedkope en dure matrassen laat slapen verwondert het mij niets dat de proefpersonen hier nauwelijks verschil in kon ontdekken. Ik weet zo goed als zeker dat als dezelfde proefpersonen 5 jaar op de matras slapen dat de bevinden totaal anders zouden zijn. De prijs zegt dus niets over het liggen op matras of het ligcomfort maar heeft wel effect op de levensduur, ventilatie en goede ondersteuning.

Matrassen garantie gevallen en kwaliteit

Kwaliteit kan je deels inschatten aan de hand van de garantie. Of nog beter aan de hand van de garantie gevallen. Bij ons is het in elk geval zo dat wij aanmerkelijk meer service en garantie gevallen hebben op onze budget matrassen dan op onze kwaliteits matrassen. Dit is ook logisch omdat de kwaliteit een stuk minder is. Maar ik kan zelfs nóg goedkoper in te kopen! Hoe kunnen matrassen gemaakt van de goedkoopste materialen nou de beste resultaten hebben. Als 60% van de puntentelling over de prijs gaat dan zal je vrijwel altijd winnen als je een matras het goedkoopst kan aanbieden. Maar hoe kan het dan zijn dat de proefpersonen dit goedkoopste matras prefereren boven een kwalitatief goed matras?

Matras-prijs en leveranciers

De prijs zegt niets over het lig-comfort maar ook niet veel over de kwaliteit van het matras. Wel zijn bijzonder goedkope matrassen bijna altijd kwalitatief ook minder goed en zie je zelden een matras dat prijstechnisch scherp geprijsd is maar toch kwalitatief helemaal goed is. De leverancier kan een indicatie zijn of de producten kwalitatief goed zijn want meestal hebben merkproducten iets te verliezen en willen ze graag kwaliteit leveren. Er worden in de matrassenbrach

Matras van topkwaliteit

Er is zo veel te winnen met een echt goed matras. Dagelijks echt uitgerust opstaan en fijn en comfortabel liggen. Maar ook veilig zonder chemische stoffen en een langere levensduur. Bij een matras bereik je heel veel als je van echt goede materialen uitgaat. Je wint niet alleen een langere levensduur maar ook alle jaren meer comfort, een beter ventilerend vermogen, meer veerkracht en dus meer steun. Het is meestal ook nog eens echt gezonder omdat er geen rommel in zit. De meeste matrassen leveranciers die kwaliteit matrassen verkopen zullen geen synthetische lijm gebruiken waar formaldehyde in zit. Door het gebruik van formaldehyde stink een matras de eerste dagen tot weken en het advies van het RIVM is het matras eerst een aantal dagen goed te luchten want deze stoffen zijn uiterst ongezond en worden zelfs gelinkt aan kanker. Veel beter is het natuurlijk als dit soort stoffen helemaal niet in je matras zitten en je er zeker van kunt zijn dat jou matras is gemaakt van de beste materialen.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin