Wat is parasomnie? Lees het in de begrippenlijst van Royal Health Foam!
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras
Nu €200 Korting per matras

Parasomnie

Parasomnie

Wat is parasomnie?

Parasomnie, of parasomnia, is een verzamelnaam voor klachten en verschijnselen van ongewenst gedrag tijdens de slaap. Hierbij lijkt het of iemand wakker is, maar in werkelijkheid slaapt diegene en weet hij niet wat hij doet. U kunt hierbij denken aan slaapwandelen, nachtmerries en tandenknarsen. Mensen die dit ervaren zijn hier meestal niet van bewust, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Vele vormen van parasomnie zijn geheel onschuldig en komen alleen op kinderleeftijd voor, andere zijn vervelender en kunnen leiden tot slapeloosheid.

Verschillende vormen van parasomnie

Parasomnie is dus een verzamelnaam voor klachten en verschijnselen van ongewenst gedrag tijdens de slaap. Hier vallen veel verschillende soorten aandoeningen onder.

Slaapwandelen

Men spreekt van slaapwandelen wanneer u tijdens het slapen regelmatig uit bed gaat om iets te ondernemen. Dit kunnen routinehandelingen zijn, die u gewoonlijk overdag uitvoert. Het kan ook opvallender gedrag zijn.

Nachtangsten

Nachtangsten zijn, zoals de naam al verklapt, nachtelijke angsten. U komt bij nachtangsten tijdens de slaap plotseling overeind. Dit gaat vaak samen met gillen, huilen, zweten en een versnelde ademhaling. Het lijkt en voelt alsof u ergens heel bang voor bent. Mensen met nachtangsten kunnen zich actief verzetten tegen kalmeringspogingen van andere, door bijvoorbeeld om zich heen te slaan of te schoppen. Vaak is het zo dat u niet wakker wordt tijdens nachtangsten en u gewoon weer doorslaapt. De volgende morgen herinnert u zich niets meer van wat er gebeurd is. Mocht u tijdens de nachtangsten wel wakker worden, dan voelt u zich verward en gedesoriënteerd.

Nachtangsten komen doorgaans voor aan het begin van de nacht. Het ontstaan van nachtangsten is niet te herleiden aan een droom of nachtmerrie. Het komt het meeste voor bij kinderen, maar ook soms bij volwassenen.

Confusional Arousal

Bij een confusional arousal lijkt men plotseling wakker te worden, maar het gedrag dat de persoon vertoond is ongewoon. Dit gebeurt vooral in de eerste helft van de nacht. De persoon kan gedesoriënteerd zijn of verward. Soms is het gedrag gewelddadig, waarbij u tegenstribbelt en agressief kunt zijn. Bij kinderen kunnen de aanvallen van confusional arousal er nog gekker uitzien, omdat het lijkt of het kind dwars door u heen kijkt.

Slaapkreunen

Slaapkreunen is wanneer u 's nachts een geluid maakt waardoor het lijkt alsof u kreunt. Meestal bent u zich er zelf niet van bewust en heeft u er geen last van. Het is dan de bedpartner die dit hoort.

REM-sleep behaviour disorder

Dit is een verzamelnaam voor vreemd gedrag tijdens de REM-slaap (rapid eye movement). Dit is de slaapfase waarin u droomt. Normaal bent u volledig verlamt tijdens de REM-slaap. Bij REM-sleep behaviour disorder bent u niet volledig verlamt en kunt u uw droom gaan naleven. De bewegingen die u dan maakt komen overeen met de bewegingen die u maakt in uw droom. Opvallend is dat het vaak agressief gedrag is, denk hierbij aan slaan of schoppen.

Tandenknarsen

Tandenknarsen, of bruxisme, is het over elkaar schuiven van de boven- en ondertanden tijdens de slaap. Hierdoor ontstaat er een knarsend geluid. Door het over elkaar wrijven van de tanden ontstaan er slijtvlakken op de tanden waar het glazuur afslijt. Het is vaak dan ook de tandarts die het tandenknarsen als eerste constateert. Deze aandoening kan behandeld worden met een bitje, waardoor verdere beschadiging van de tanden wordt voorkomen.

De oorzaak van parasomnieën

Van de meeste parasomnieën is de oorzaak nog altijd onbekend. Ze ontstaan meestal op jongere leeftijd en verdwijnen naarmate men ouder wordt. Parasomnieën kunnen ook erfelijk zijn. Ze komen dat ook voor bij andere familieleden. Stress of langdurig slaapgebrek kunnen ook periodes van parasomnie veroorzaken.

De REM-sleep behaviour disorder is echter een uitzondering. Deze aandoening ontstaat vaak op oudere leeftijd en kan een eerste symptoom zijn van neurologische ziektes zoals Parkinson of bepaalde vormen van dementie. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen een rol spelen.

Het is bij parasomnieën daarom belangrijk om te onderzoeken of er sprake is van onschuldige parasomnie, droomslaap gebonden parasomnie, of een hele andere oorzaak zoals een psychiatrische aandoening of nachtelijke epilepsieaanvallen.

Hoe wordt parasomnie behandeld?

De behandeling van parasomnie is afhankelijk van de aard van de klachten. Hierbij bespreekt u met een arts en slaappsycholoog hoe de klachten het beste behandeld kunnen worden. Voorbeelden van behandelmethodes zijn:

  • Adviezen over een gezonde slaaproutine, waarbij de nadruk wordt gelegd op regelmatige bedtijden en voldoende slaap.
  • Ontspannings- en ademhalingsoefeningen.
  • Het behandelen van medische oorzaken of het stoppen met uitlokkende medicatie.
  • Psychologische begeleiding en/of hypnotherapie.
Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin