Traagschuim matrassen informatie
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras

Traagschuim matrassen informatie

Traagschuim matrassen informatie

Traagschuim is ideaal om een matras comfortabeler te maken en voor een optimale doorbloeding te zorgen. De kwaliteit verschillen zijn echter enorm en de werking kan ook erg verschillen. Wat zijn de voordelen van traagschuim en hoe werkt het precies? Wat is het verschil van het ene traagschuim ten opzichte van een ander merk? Waar kunt u op letten om er zeker van te zijn dat u een goed werkend traagschuim matras in huis haalt?

Hoe werkt traagschuim precies?

Goed traagschuim vermindert de tegendruk door uw uitwendige lichaamstemperatuur. Vooral de uitstekende lichaamsdelen, zoals de schouder en heupen (bij zijligging), ontstaat de meeste druk waardoor het traagschuim daar warmer en dus zachter wordt. In de lendenen en onderrug blijft het traagschuim koeler en zal het daar steviger blijven en steun bieden. Als het traagschuim koud is, is het dus harder en bij warmte wordt het zachter. Kwalitatief goed traagschuim hoort bij een temperatuur van 29,5 graden pas zachter te worden en niet eerder. Deze unieke warmtegevoeligheid van traagschuim bepaalt voornamelijk het comfort. Maar ook de densiteit (cel-dichtheid) is van groot belang. Een slecht of kwalitatief minder goed traagschuim reageert niet of nauwelijks op temperatuur. Hierdoor werkt het traagschuim niet zoals het zou moeten doen. Dit traagschuim komt alleen maar langzaam terug zonder het gewenste drukverlagende effect te bieden. Het is juist het drukverlagende en daardoor zwevende effect dat traagschuim zo uniek en bijzonder maakt.

Drukpunten op een traagschuim matras en een matras zonder traagschuim

Densiteit van traagschuim

De densiteit bepaald hoe lang het schuim erover doet om te versmelten. Het belang van de juiste densiteit is iets minder groot dan het belang van de juiste temperatuur reactie. Maar toch is het belangrijk te weten wat het verschil is tussen een hoge densiteit traagschuim en een lage densiteit traagschuim. Een hoge densiteit (60 kg of hoger) doet er ongeveer 7 a 8 seconden over om de mal te maken terwijl een densiteit van 50 kg dit binnen 3 seconden doet. Ook is een hoge densiteit traagschuim een stuk warmer doordat de luchtcirculatie afneemt. De cel dichtheid heeft veel effect op het ventilerende vermogen en vocht doorlatende vermogen omdat de cellen (luchtbelletjes) kleiner worden en de luchtdoorstroom hierdoor belemmerd wordt. Voor mensen die het snel warm hebben of relatief veel transpireren is een hoge densiteit dus niet aan te raden. Veel mensen denken dat de densiteit de stevigheid van het schuim bepaalt maar dit is niet het geval. Onze densiteit is een 50 kg en verkopen wij in een Soft, Medium, Firm en Extra Firm stevigheid.

Traagschuim densiteit van 50 kg is beter dan hogere densiteiten

Traagschuim kwaliteitsverschillen

De kwaliteitsverschillen tussen traagschuim zijn werkelijk enorm. Wij hebben hier in de showroom meer dan 30 verschillende soorten traagschuim als monster materiaal waarvan er maar drie of vier echt werken zoals het bedoeld is. Het meeste traagschuim werkt helemaal niet maar komt alleen langzaam terug, terwijl ander traagschuim veel te snel zacht wordt (bijvoorbeeld al bij 24 °C). Of een traagschuim naar behoren werkt is helaas lastig zelf te beoordelen zijn. U kunt wel gemakkelijk beoordelen of het een gegoten schuim betreft of een geschuimd product. Een gegoten traagschuim heeft altijd een minder goed ventilerend vermogen omdat het schuim een zogenaamde huid heeft door de mal. Zoals al eerder aangegeven heeft ook de densiteit invloed op de werking van het traagschuim én op het ventilerende vermogen. Traagschuim met een hoge densiteit heeft een kleinere celstructuur waardoor het trager op temperatuur reageert. Dit kan problemen geven in de koude maanden als het matras in een koude slaapkamer ligt omdat het matras dan een stuk harder is.

Kwaliteitsverschillen tussn traagschuim leidt tot verschillende drukverdelingen

Duurzaamheid van traagschuim

De levensduur van goed traagschuim ligt rond de 10 jaar. Traagschuim heeft een volledig open celstructuur waardoor het eigenlijk niet kapot kan gaan. Het enige dat door gebruik kan gebeuren is dat het traagschuim zijn elasticiteit verliest waardoor het minder effectief wordt. Wij krijgen van onze schuimfabrikant 5 jaar volledige garantie op medische (gekwalificeerd) traagschuim. Echter worden matrassen in ziekenhuizen gemiddeld 24 uur per dag gebruikt! We kunnen er dus vanuit gaan dat ons traagschuim eigenlijk 15 jaar mee zou kunnen gaan (dit doet het overigens net niet). Mede omdat wij dit jaar 19 jaar bestaan (april 2017) weten wij wat wij kunnen verwachten van het door ons gebruikte traagschuim en kunnen wij met een gerust hart 10 jaar volledige garantie geven op onze matrassen.

De meest ideale bedbodem voor een traagschuim matras

Een goed traagschuim matras kan in principe op elke bedbodem gebruikt worden. Wel is het zo dat een bedbodem die het gewicht van het matras inclusief de slaper zo goed mogelijk verdeeld beter werkt. Denk hierbij aan een boxspring bedbodem of een schotelbodem.

Schotelbodem is de beste bodem voor een traagschuim matras

Nadelen van traagschuim matrassen

Traagschuim kan als warm worden ervaren. Dit komt door meerdere zaken. Het eerste is dat de doorbloeding veel beter is op een traagschuim matras. Door een betere doorbloeding krijg je het altijd warmer. Een andere oorzaak kan de verlijming zijn. Vooral door synthetische lijmen smeer je de celstructuur dicht waardoor het ventilerende vermogen achteruit gaat. Een andere reden dat traagschuim soms als warm wordt ervaren in de densiteit. Bij een hoge densiteit traagschuim (boven de 60 kg) wordt de celstructuur zo klein waardoor de luchtcirculatie mogelijkheid afneemt.

Medisch gekwalificeerd traagschuim

Zoals eerder aangegeven zijn er enorm veel kwaliteitsverschillen tussen traagschuim. Het is echter lastig het goede traagschuim van het slechte traagschuim te kunnen onderscheiden. De meeste schuimfabrikanten leveren géén medische gekwalificeerd traagschuim want dit kunnen ze gewoonweg niet. Als u voor een medische gekwalificeerd traagschuim kiest weet u eigenlijk gelijk zeker dat het naar behoren werkt en worden een aantal belangrijke zaken gegarandeerd omdat deze zaken van belang zijn voor medisch gebruik. Medisch gekwalificeerde traagschuim garanties zijn:

  • Een gegarandeerd goed ademend vermogen
  • Crib 5 brandvertragend traagschuim (dit kan maar hoeft niet, dit zijn namelijk toegevoegde brandvertragers)
  • Autoclaaf reinigbaar boven de 100° C
  • Gegarandeerde newton tegendruk (hardheid/zachtheid) zonder tolerantie waarden
  • CE-label voor medische producten klasse 1. De traagschuim matrassen zijn dus goedgekeurd volgens 93/42/EEG
  • Öko-Tex Standaard 100 Productklasse 1
  • Gegarandeerde afwezigheid van schadelijke stoffen
  • Kortom als u voor medische gekwalificeerd traagschuim kiest weet u zeker dat u een traagschuim kwaliteitsproduct gekocht heeft en dat het materiaal reageert zoals het zou moeten doen
  • Traagschuim zijn medische matrassen

    Waarom gebruiken de meeste ziekenhuizen traagschuim matrassen?

    Traagschuim wordt bijzonder veel in ziekenhuizen gebruikt omdat het comfort verhogend en drukverlagend werkt. In ziekenhuizen wordt een traagschuim matras altijd opgebouwd met een drager (onderkant van het matras) van koudschuim en aan de bovenzijde een laag traagschuim. Deze combinatie kan enorme gewichtsverschillen aan en gaat lang mee zonder kuilvorming en werkt comfort verhogend. Daarnaast wordt de kans op Decubitus (doorliggen) aanzienlijk verkleind.

    Wat zijn de ideale verhoudingen voor een goed traagschuim matras?

    De gebruikte laag traagschuim moet niet te dun of te dik zijn. In beide gevallen werkt het anders niet goed. Onder de 7 cm traagschuim is meestal te dun of u moet bijzonder ligt zijn want dan is 7 cm wellicht wel voldoende. Ook moet de laag traagschuim niet te dik zijn. Als de laag traagschuim bijvoorbeeld 12 cm dik is kan je heel moeilijk omdraaien en wordt je als het ware gefixeerd (kom je vast te liggen). Een goed traagschuim matras heeft 8 of 9 cm traagschuim en is in het totaal minimaal 22 cm dik. Een dikker matras biedt gewoon meer comfort dan een dun matras. Een matrasdikte van 22cm a 23cm of zelfs 25cm biedt gewoon meer comfort en gaat langer mee, zeker voor zwaardere mensen.

    De beste opbouw van een traagschuim matras

    Ons beste traagschuim matras

    Ons beste traagschuim matras is zonder twijfel de Premium Support. Met de Premium Support hebben wij bijzonder veel succes omdat de opbouw gewoon klopt. Het matras werkt in het bijzonder goed voor mensen met lichamelijke klachten maar ook voor mensen die gewoon lekker willen slapen zonder drukpunten. Het Evolution matras (het matras met de koudschuim ballen) is zeer vergelijkbaar met de Premium Support maar is iets koeler omdat dit type matras beter ventileert.

    Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

    Chris Nederhorst - Oprichter RHF

    Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

    Matras.info | Youtube | Linkedin