Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras

Stro matras

  • € 1590,00
  • NU € 1390,00

  • € 200.- euro korting


Stro matras - Matras met natuurlijke materialen

Aanpasbaar matras
Progressieve opbouw
Bijzonder goed ventilerend
Uitstekend vochtregulerend

Stro-matrassen komen weer in de mode

Bij het woord 'stromatras' denk je misschien aan vroegere tijden toen matrassen inderdaad nog vaak van stro werden gemaakt. Er was nog geen zacht schuim zoals dat tegenwoordig in de meeste matrassen wordt gebruikt. Gelukkig zijn de tijden veranderd en maken matrassen van stro nu deel uit van een gezonde levensstijl. Slapen op stro biedt namelijk veel meer gezondheidsvoordelen dan altijd werd aangenomen. De huidige stromatrassen zijn een combinatie van moderne materialen en technologieën gecombineerd met het 'ouderwetse' stro.

Matras van stro

Wat maakt stro bijzonder voor matrassen?

Stro bestaat uit de gedroogde stengels van graan dat is geoogst en werd in Europa lange tijd als vulling voor matrassen gebruikt. De lange stelen van het stro werden echter snel broos, hard en ongemakkelijk om lekker op te liggen. Daarom werd het stromatras vervangen door andere materialen terwijl de eigenschappen van stro eigenlijk goed bruikbaar zijn voor matrassen.

Tegenwoordig beleeft het product een kleine renaissance en wordt gezuiverd stro weer als een natuurlijk materiaal in matraskernen gebruikt. Hiervoor wordt het stro schoongemaakt, geperst, samengebonden en gecombineerd met andere lagen natuurlijke materialen. Vooral stro van rogge wordt hiervoor gebruikt.

Binnenkant en buitenkant

De tegenwoordige stromatrassen zien er van buiten niet anders uit dan de gebruikelijke matrassen en kunnen in elk bed en op elke bedbodem worden gebruikt. Er zit namelijk hetzelfde stoffen tijk omheen dus daarin zit niet het verschil.Maar de binnenkant verschilt enorm van de gebruikelijke met stalen veren- of schuim gevulde matrassen. De kern van een stromatras bevat namelijk puur stro dat rechtstreeks uit de natuur komt en niet is behandeld met chemicaliën of andere 'vreemde' stoffen. Tegelijkertijd heeft een matras met een kern van stro meerdere positieve eigenschappen.

Eigenschappen van een stromatras:

  • Bijzonder goed ventilerend/ademend en creëert een aangename slaapomgeving
  • Uitstekend vochtregulerend, creëert een droge slaapomgeving
  • Goede temperatuurregulering, slaat warmte op (stro werd vroeger gebruikt als isolatie in huizen)
  • Uitstekende stabiliteit, ondersteunt optimaal
  • Volledig natuurlijk product, werkt homeopathisch tegen een tekort aan kiezelzuur
  • Voorkomt interferentiezones (stralingsbescherming) afschermingseffect tegen geopathologische straling
  • Niet behandeld met pesticiden of insecticiden en van nature géén rotting of schimmelgroei

Slapen op stro

Hoe ziet een stromatras er van binnen uit?

Het schoongemaakte stro wordt samengeperst en samengebonden tot een soort mat. Daarbij wordt het volume verkleind, maar blijven de stelen grotendeels volledig intact en behouden zo hun ademend vermogen. De rieten kern wordt vervolgens ingebed in schuim; onder de stro-mat ligt een laag van 5 cm koudschuim, bovenop de stro-mat ligt een laag van 9 cm traagschuim. Door de structuur van stromatrassen worden ze vaak sandwichmatrassen genoemd.

Productie van kern van stro

Het stro bestaat uit stengels die met een speciale hogedrukreiniger worden schoongeblazen. Dit verwijdert stof en andere resten. Daarna worden de stengels gestoomd, gedroogd en samengeperst tot een mat. Vervolgens wordt het in laagjes samengebonden waardoor wordt voorkomen dat het stro verbrokkelt en zijn ondersteunende en ventilerende werking verliest. Het geheel bestaat nu uit een stevige, maar toch luchtige laag stro die fungeert als kern van de matras.

Moderne stromatrassen ventileren uitstekend

Stromatrassen zijn bijzonder goed ventilerend. Zij absorberen makkelijk vocht en laten het ook weer makkelijk los doordat de kern van stro luchtig is. Door de goede vocht- en temperatuurregulering zorgt de matras voor een droog en vooral aangenaam slaapklimaat. Stro van rogge is het beste voor een matras omdat het een hoog ademend vermogen heeft. Het kan 's nachts tijdens de slaap 10-12% vocht opnemen en het gedurende de dag weer afgeven. Dit zorgt voor een zeer goede temperatuur- en vochtbalans waardoor een perfect slaapklimaat ontstaat.

Rustgevend effect

Stro bevat kiezel (silica), een mineraal dat sommige mensen ervaren als rustgevend en daardoor leidt tot een gezonde en diepe slaap. Anderen vinden het idee om 'op stro te slapen' een heerlijk gevoel en komen alleen daardoor al tot rust. Naast het aantoonbare comfort dat een complete stromatras kan geven, zorgen dit soort effecten ervoor dat slapen op een moderne stromatras iets totaal anders is dan het slapen op de gebrekkige variant van vroeger.

Onderhoud stromatras

Het verzorgen van een stromatras is niet anders dan bij veel andere matrassen. De kern van stro is aan de boven- en onderkant ingebed in een laag schuim en heeft een tijk die vergelijkbaar is met schuim- of pocketveermatrassen. Regelmatig draaien en keren zorg voor het behoud van het matras.

Bekijk of schrijf een review

    Slecht           Goed


Gerelateerd: stro