Hoe werd Chris Nederhorst een matrassenexpert?
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras

Hoe werd Chris Nederhorst een matrassenexpert?

Hoe werd Chris Nederhorst een matrassenexpert?

Chris Nederhorst noemt zich matrassenexpert en is constant bezig met het ontwikkelen van nieuwe en nog betere matrassen. Waarom doet hij dat en wat ziet er achter? En waarom ergert hij zich aan 'goedkope' marketingpraat van talloze matrassenaanbieders?

Hoe word je matrassenexpert?

Da's een lang verhaal, maar ik zal het proberen kort te houden. In 1987 ben ik gaan werken in een beddenwinkel en dat beviel goed. Zo goed, dat ik twee jaar later een eigen zaak opende in Den Haag waar ik in eerste instantie vooral waterbedden verkocht, die waren toen heel populair. In 1994 kwam daar een tweede winkel bij in Leiden en in beide zaken verkocht ik de bekende merken zoals Auping, Eastborn, Pullman en Tempur. Vaak goede producten, maar ik wilde meer. Daarom begon ik in 1998 een eigen matrassenfabriekje Royal Health Foam in Scheveningen waar ik mij vooral bezig hield het maken van traagschuim dat een betere ventilatie geeft.

Waarom traagschuim en waarom moest dat beter 'ventileren'?
In 1996 begon ik, als eerste in Nederland, met het verkopen van matrassen waarbij klanten de matras thuis een tijdje mochten uitproberen. Zeg maar een proeftijd om te kijken hoe de matras beviel. Het betekende dat er soms matrassen inderdaad retour kwamen, maar het minst matrassen van traagschuim. Dat stond toen synoniem voor Tempur, het merk dat traagschuim in Nederland introduceerde en groot maakte. Nadeel was wel dat het schuim niet goed ventileerde, het voelde wat warm aan en voor mensen die snel zweten is het niet zo geschikt.

Hoe zorg je er voor dat zo'n matras minder warm aanvoelt?
Ik had inmiddels Royal Health Foam opgericht waar ik zelf mijn eigen matrassen kon produceren en ging op zoek naar schuimfabrikanten die wel wilden experimenteren. Zo kwam ik terecht bij schuimleverancier Eupen in Duitstalig België en heb ik van alles uitgeprobeerd. Uiteindelijk leidde dat tot een verbeterde versie van het bestaande traagschuim en kon ik een hele goede matras onder eigen naam verkopen. Dat had een aanloopje nodig want ik was als fabrikant totaal onbekend.

Een goed product, maar totaal onbekend bij het grote publiek. Hoe verander je dat?

Ik had mijn winkels gesloten, had een eigen productie in Scheveningen en had in hetzelfde pand een winkel. Bovendien had ik een webshop opgericht om zo mijn matrassen te verkopen. Nu vinden wij dat heel gewoon, maar begin deze eeuw was dat bijzonder. Ook bij matrassen die online werden gekocht, gaf ik een proeftijd van 30 dagen. Dat was uniek in Nederland. Collega/concurrenten vonden dat helemaal niks, ik zou de markt verstoren. En nu, in 2020? Het verkopen van matrassen die je thuis een tijdje kan uitproberen is heel gewoon, zeker bij leveranciers die alleen online actief zijn.

Dus door die proeftijd liep het storm in Scheveningen?
Nou, dat is iets teveel gezegd. Maar het hielp zeker. Wat veel meer hielp was de site matras.info die ik in 2001 begon. Die site richt zich op consumenten en daar staat veel informatie over matrassen, soorten schuimen en ook veel over slapen. Want ik produceer en verkoop weliswaar matrassen, maar uiteindelijk gaat het erom dat mensen een matras willen waarop ze lekker kunnen slapen. Door mijn kennis door te geven via die site weten heel veel mensen mij te vinden en krijg ik klanten uit het hele land hier binnen. Zelfs tot uit het buitenland komen ze hier. Ik ben constant op zoek naar nieuwe ontwikkelingen - wereldwijd - en schrijf daar dan over. Best lastig want ik ben dyslectisch.
Ontwikkelen, produceren, schrijven; hoe werkt dat in de praktijk?
Het werkt uitstekend. Daarnaast ben ik ook actief in de showroom en heb ik dagelijks contact met klanten. Dat kost veel tijd, zeker als mensen het halve land hebben doorkruist om hier te komen en veel van mij verwachten, maar ik krijg direct feedback. Grote matrasproducenten hebben niet of alleen indirect contact met de consument en dan mis je toch soms belangrijke informatie. Oké, ik ben een beetje matrasgek en dol op technische ontwikkelingen, maar door het directe contact met klanten weet ik wat hen bezig houdt en waar ik op moet letten.

Waar let je dan op?
Ik ben natuurlijk gefocust op allerlei technische aspecten, maar dat is voor de consument vaak niet relevant. Die heeft last van zijn rug, slaapt niet lekker, heeft het te warm of juist snel koud of heeft pijntjes waar je niet precies de oorzaak van weet. Zeker als je die laatste categorie weet te helpen, heb je dankbare klanten. Goed luisteren is al de helft van het juiste advies.

Op de site staan ook diverse filmpjes, hoe wordt daarop gereageerd?
Die filmpjes worden goed bekeken en daar ga ik mee door. Net als met het zoeken naar verbeteringen. De  Evolution is daarvan een mooi voorbeeld, dat is de topmatras van Royal Health Foam. Dat is een traagschuim matras waarin ballen van koudschuim zitten. Die ballen zorgen voor progressieve tegendruk, vergelijk het met een bal die je onder water wil duwen. Hoe verder je die naar beneden drukt, hoe sterker de tegendruk. Het effect is dat je heerlijk ligt, ongeacht het gewicht dat op de matras rust.

Ballen in een matras, het moet niet gekker worden
Het klinkt misschien gek, maar het werkt uitstekend. Het was een enorme zoektocht om dat vooral elkaar te krijgen. Die ballen moeten het juiste formaat hebben, de juiste stevigheid en stabiel blijven liggen. In eerdere versies waren de ballen te zacht, te klein, te groot, sprongen ze eruit en kon ik geen oplossing vinden bij de matrasindustrie. Zo kwam ik bij een speelgoedfabrikant uit die mij eindelijk kon helpen.
Drie maanden na de introductie van de Evolution kwam een grote Nederlandse speler ook met een 'ballenmatras'. Daar verkopen ze de matras met marketing prietpraat dat het zorgt voor stabiliteit. Flauwekul, daar heeft het niks mee te maken. Bovendien, weet je hoeveel ballen zij erin hebben zitten? Vier stuks! In mijn matras zitten er 72. En reken maar dat dat effect heeft.

Je wordt door insiders in de branche gezien als een soort Willie Wortel en geeft af en toe forse kritiek op concurrenten die zaken van je 'pikken', zowel wat betreft de inhoud van een matras als de inhoud van je site matras.info.

Waarom doe je daar niks tegen?
Als je iets ontwikkelt en je wilt daar bijvoorbeeld een patent op aanvragen kost dat veel tijd en geld.  Bovendien wil ik met het op de markt brengen niet wachten tot er een bijvoorbeeld een patent op rust. Dat anderen met mijn ontwikkeling aan de haal gaan en er met een hoop poeha iets veel groters van maken; het zij zo. Datzelfde geldt in voor nog veel sterker voor de site matras.info. Daaruit wordt volop gekopieerd en 1 op 1 ergens op een andere site gezet, inclusief fouten die ik later constateer. Ik pas het dan aan, zij weten van niets en hebben dus foute of onvolledige informatie op hun site staan.


Je zet je nogal af tegen de zogenaamde matrassen start-ups die alleen online leveren en volgens jou geen verstand hebben van matrassen.
Ja, dat klopt. Ik vind het vaak marketingmachines die alleen maar denken aan geld verdienen. Ik heb met verscheidende van dat soort partijen rond de tafel gezeten voor mogelijke samenwerking. Ik begin er niet aan want ik ben niet uit op alleen maar geld verdienen. Mijn bv heet win-win-win, ja inderdaad driemaal win. Ik wil eerlijk zaken doen waar ík baat bij heb én mijn klanten. Dat staat voor mij voorop. Ik geloof ook niet in die start-ups met hun one fits all matrassen, dus een standaard matras die voor iedereen gewéldig is. Mensen zijn verschillend wat betreft hun postuur, gewicht en persoonlijke voorkeuren. Dan is het goed – nee, veel beter – om een matras te maken die daar bij past.

Hoe zie je jezelf als matrassenexpert?
Het klinkt misschien ouderwets, maar ik heb liefde voor het vak. Ik vind het leuk om iets nieuws te ontwikkelen en streef naar hoge kwaliteit. Het is niet voor niets dat ik al sinds 1999 aan ziekenhuizen lever, dan moet je voldoen aan scherpe specificaties. Ik heb ook samengewerkt met TU Delft, TU Eindhoven en Philips. Waarom zouden zulke grote bedrijven bij een kleintje zoals ik zijn terechtgekomen? Blijkbaar heb ik hen iets te bieden. Waarom ga ik naar bedrijven en beurzen? Omdat ik benieuwd ben naar innovaties. Waarom speur ik constant het internet af en schrijf ik daar over op mijn site? Omdat mensen daar informatie vinden, omdat zij daar antwoord vinden op hun vragen. Dat is toch prachtig?

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin