Matras op proef of met omruil garantie
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam matrassen - Beste van categorie Trust Pilot
Al 5 jaar op nummer 1 TrustPilot
Royal Healh Foam matrassen - Beste van categorie Trust Pilot

Matras op proef of met omruil garantie

Matras op proef of met omruil garantie

Wat is de kans van slagen met de aanschaf van een nieuw matras?

Als u een nieuw bed of matras gaat kopen is een proeftijd in mijn optiek een absolute must. De kans dat u een voor u “verkeerd” matras aanschaft is namelijk behoorlijk groot. Uit onderzoek blijkt dat de kans dat uw nieuwe matras goed bij u past en dus geschikt voor u is slechts 25 % is! Anders gezegd is de kans dat het nieuwe matras niet geschikt is dus 75%. Naast het feit dat u geld heeft verloren aan iets dat niet voor u werkt heeft u een slechte nachtrust en loopt grote u kans op allerlei lichamelijke problemen.

Een slechte nachtrust voorkomen

Om een slechte nachtrust en de velen negatieve gevolgen van en verkeerd matras te voorkomen moet u uw aankoop kunnen omruilen of terug kunnen geven. Het eerlijkste is het als u uw geld terug kunt krijgen en zelf kunt bepalen voor welk matras, merk en leverancier u kiest. Dit kan alleen als u uw matras op proef krijgt. Pas dan kan u met zekerheid een slechte nachtrust voorkomen. Of beter gezegd een heerlijke nachtrust bekomen!

Matrassen reviews

Het puur afgaan op ervaringen van anderen zegt niets over hoe een matras voor u ligt. Alleen als u er zelf echt op geslapen heeft weet u zeker of het matras goed bij u past. Maar dan moet het nieuwe matras wel op proef gegeven worden zodat u er van af kunt als blijkt dat het matras toch niet de juiste voor u is. Ook kan het zijn dat het nieuwe matras net te hard of juist net te zacht voor u blijkt te zijn. Ook dan is een proeftijd van belang zodat u het matras om kunt laten omruilen voor een hardere of zachtere variant.

Met proefslapen kunt u niet fout gaan

Uit onderzoek blijkt dat de kans dat uw nieuwe matras goed bij u past slechts 25% is! Anders gezegd is de kans dat het nieuwe matras niet helemaal geschikt is dus 75%. Daarom is het niet meer dan logisch dat een proeftijd zeer sterk aan te raden is. Een proeftijd kan zoveel problemen voorkomen en biedt u de zekerheid om het beste matras voor u te kunnen vinden. Ook voor makkelijke slapers kan een proeftijd van groot belang zijn. Wij maken regelmatig mee dat iemand nooit problemen had op zijn of haar oude matras maar dat een nieuw matras allerlei lichamelijke klachten met zich mee brengt. De problemen die kunnen ontstaan door te slapen op matras die niet geschikt voor u is kunnen echt groot zijn. Naast het feit dat u een slechte nachtrust heeft is er ook kans op allerlei lichamelijke problemen. Kies dus voor een leverancier die u een proeftijd aanbiedt en dan het liefst voor minimaal een maand.

Duur van de proeftijd

Een half uur proefliggen in een winkel zegt feitelijk niets. Zelfs thuis 14 dagen proefslapen geeft slechts een indicatie. Na 14 dagen kan een matras toch te zacht of juist te stevig blijken en kunnen er ook nog klachten optreden. Om een matras echt goed uit te proberen heeft u minstens 3 a 4 weken nodig. U lichaam komt in een nieuwe houding te liggen waardoor het vrij normaal is dat er aanvangsklachten ontstaan. Een matras zes weken op proef (45 dagen) zou lang genoeg moeten zijn om te weten of het matras fijn en goed voor u werkt.

Proefliggen in een showroom

Proefliggen in een beddenshowroom geeft u een indicatie hoe een matras zou kunnen liggen maar niet hoe het slaapt. Daarnaast is het meestal lastig om te kunnen ontspannen en de tijd te nemen om een matras echt goed te proberen. Meestal lopen er ook andere klanten rond en blijft de verkoper naast het bed staan. Daarnaast heeft u uw kleren en de schoenen aan waardoor het ook anders voelt dan thuis. Het werkt het beste als u in uw favoriete houding gaat liggen en zo veel mogelijk ontspant. Maar als u een paar matrassen heeft geprobeerd weet u als snel niet meer welk matras nu werkelijk het beste lag. Het werkt verreweg het beste om er werkelijk op te slapen en thuis te bepalen of dit uw matras wordt.

Proeftijd of omruil-garantie?

Een proeftijd is heel iets anders dan een omruil-garantie. Bij een omruil-garantie kunt u (meestal maar éénmalig) omruilen voor een hardere of zachtere variant maar krijgt u nooit uw geld terug. Daarnaast is het ook meestal zo dat bij een omruil-garantie u alleen naar het zelfde type matras en maar éénmalig kunt omruilen. Zoals hierboven beschreven is de kans dat u een “verkeerd” matras aanschaft namelijk behoorlijk groot. Mocht dit andere matras ook niet voor u werken dan zit alsnog met de gebakken peren. Bij onze proeftijd gaat het matras terug en krijgt u uw geld terug of kunt u omruilen zo vaak u wilt.

Thuis proefslapen

Het werkt het aller beste om thuis, in uw eigen vertrouwde omgeving, het nieuwe matras uit te proberen. Meestal moet iemand op een nieuw matras in het begin wennen omdat men door een zogenaamde houdingcorrectie periode heen moet. Bepaalde spieren komen plotseling door uw nieuwe lichaamshouding onder spanning te liggen waardoor er gemakkelijk spierpijn of zelfs rugpijn kan ontstaan. Meestal duurt dit twee tot drie weken maar het kan ook wel eens langer duren. Een goede proeftijd moet dus minimaal 4 weken zijn (maar liever nog langer) om echt goed te kunnen beoordelen of het betreffende matras goed voor u werkt.

Hoe zit de proeftijd op uw nieuwe matras precies in elkaar?

Kijkt u vooral ook goed naar de voorwaarden die uw beddenleverancier u biedt. Krijgt u bijvoorbeeld 100% van het door u betaalde bedrag terug of betaald u uiteindelijk voor transportkosten. Is het wel een echte proeftijd of gaat het om een omruilgarantie? Lees de voorwaarden voor omruilgaranties en of proeftijden. Een proeftijd op een nieuw matras moet helder en duidelijk zijn en in onze optiek heeft u er recht op om 100% uw geld terug te krijgen als u niet tevreden bent.

Wat doet uw beddenleverancier met de retour gekomen matrassen?

Dat een proeftijd van groot belang is moge duidelijk zijn, maar wat doet uw beddenleverancier met de retour gekomen matrassen? Worden deze als tweedehands matras weer verkocht of is dit niet duidelijk. Bij sommige leveranciers verdwijnen deze tweedehands matrassen in het niets. Diverse leveranciers beweren dat de retour gekomen matrassen vernietigd worden en weer andere leveranciers stellen dat deze aan derde wereldlanden of aan het Leger des Heils worden geschonken. Ook zeggen een aantal beddenleveranciers de retour gekomen matrassen via oulet-stores te verkopen. Maar aan welke outletstore dan? Mocht het verhaal van uw beddenleverancier niet helemaal duidelijk of zelfs vaag zijn dan raad ik u aan daar niet te kopen. U loopt dan namelijk reële kans dat u een tweedehands matras in huis haalt maar betaald voor een nieuwe.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin