
Een goede nachtrust is voor iedereen belangrijk, maar voor mensen met artrose is het essentieel. Artrose veroorzaakt gewrichtspijn die slapen bemoeilijkt. Een verkeerd matras kan die pijn verergeren, terwijl een geschikt matras tegen artrose juist helpt om comfortabeler te liggen, beter te slapen en stijfheid te beperken.
Wat is artrose eigenlijk?
Artrose wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd en is een pijnlijke aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten. Het kraakbeen in de gewrichten neemt af, waardoor botten tegen elkaar aan gaan wrijven. Dit zorgt voor pijn, stijfheid en een beperkte bewegingsvrijheid. Artrose komt vooral voor in de heupen, knieën, schouders, nek en de wervelkolom. Door de wrijving van de gewrichten ontstaat gewrichtspijn. Hierdoor wordt bewegen pijnlijk waardoor de artrosepatiënt dit zal vermijden met stijfheid tot gevolg. Vaak wordt artrose verward met artritis. Dit is ook niet zo verwonderlijk aangezien artritis en artrose beide gewrichtsklachten zijn. Echter ontstaan de problemen bij artritis door ontstekingen en is het bij artrose een degeneratief proces, of slijtage. Bij artrose draait het dus vooral om slijtage — en een goed matras kan hierbij ondersteuning bieden.
Wat is de oorzaak van artrose?
De meest voorkomende oorzaak van artrose is natuurlijke slijtage door veroudering. Naarmate we ouder worden, wordt er minder nieuw kraakbeen aangemaakt dan er verloren gaat. Hierdoor worden gewrichten stijver en ontstaat wrijving tussen de botten. In de wervelkolom leidt dit vaak tot slijtage van de tussenwervelschijven, waardoor de wervels dichter op elkaar komen te liggen. Dit veroorzaakt rugklachten en kan pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Door deze slijtage gaat de kraakbeen laag weg. De kraakbeen laag zorgt ervoor dat de botstructuren goed over elkaar kunnen glijden. Maar door de slijtage gaan de gewrichten over elkaar schuren.
Wat kan je doen tegen artroseklachten?
Artrose is helaas niet te genezen, maar er zijn wel manieren om de klachten te verlichten en de gewrichten soepel te houden: De manieren hiervoor zijn medicatie, operaties of kinesitherapie. En een matras tegen artrose helpt ook en wij hebben de beste ervaringen met drukverlagende traagschuim matrassen tegen artrose. Het slapen op een verkeerd matras kan de klachten verergeren. Daarom is een geschikt matras een belangrijk onderdeel van je aanpak.
Waarom een goed matras bij artrose belangrijk is
Een fijn en goed matras zorgt voor een goede en correcte ondersteuning waardoor er meer ontspanning ontstaat. Artrosepatiënten hebben er baat bij om een matras te hebben dat voor drukverlaging zorgt en voor een evenwichtige lichaamsondersteuning zorgt. Met een drukverlagend matras zoals een traagschuim matras, zal de druk op de aangetaste plekken grotendeels weggenomen worden. Hierdoor ontstaat meer ontspanning tijdens het slapen en kun je uitgerust wakker worden, ondanks gewrichtspijn.
Welk matras helpt tegen artrose?
Het meest geschikte matras tegen artrose is een traagschuim matras (ook wel memory foam genoemd). Traagschuim vormt zich naar je lichaam en vermindert de druk op de gewrichten. Dit type matras past zich aan jouw slaaphouding aan en verlaagt de druk op gevoelige plekken. Let op: kies bij voorkeur voor een traagschuim matras met een goede ventilatie, zodat het niet te warm aanvoelt.
Samenvattend
Een drukverlagend matras tegen artrose helpt bij het verminderen van pijnklachten, verbetert je nachtrust en draagt bij aan een betere kwaliteit van leven. Zoek je een matras bij gewrichtspijn? Kies dan voor een hoogwaardig traagschuim matras met voldoende ondersteuning en comfort.
Geschreven door Chris Nederhorst