Verhouding van Polyol in koudschuim matrassen
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras

Het belang van polyol in koudschuim

Het belang van polyol  in koudschuim

Het belang van polyol in koudschuim

Koudschuim is wellicht wel het meest ideale materiaal om matrassen van te maken, maar er zijn enorme kwaliteitsverschillen. Dat zie je dan ook direct terug in de prijsverschillen. Er zijn koudschuim matrassen te koop die nog geen €200,- kosten maar ook vergelijkbare matrassen die €1000,- kosten. Waar zitten deze prijsverschillen in en hoe weet u nou of u een echt goed koudschuim matras koopt? Allereerst is de verhouding polyol van het grootste belang. Polyol is een bijzonder dure stof en heel belangrijk voor de elasticiteit en levensduur van koudschuim. Als er relatief veel polyol gebruikt is dan wordt het koudschuim elastischer en zal het dus ook veerkrachtiger zijn. De polyol verhouding heeft ook een directe invloed op de levensduur  van het koudschuim. Polyol bepaald dus voor het grootste deel de kwaliteit van een koudschuim matras.

SG waarde hetzelfde als HR waarde?

In principe is de SG waarde (soortelijk gewicht) het zelfde als de HR waarde (High resilience). In beide gevallen word het gewicht van het schuim hiermee aangegeven. De HR waarde heeft ook wel enigszins effect op de kwaliteit. Een lage HR waarde (bijvoorbeeld onder de HR 40) maakt het schuim weker en zachter en ook minder veerkrachtig. De HR waarde zegt dus heel weinig over de kwaliteit. Een HR 55 betekend dat het koudschuim 55 Kg per kuub weegt. De letters HR staan voor High recilience en het getal 55 voor 55 Kg.

Verhouding polyol van koudschuim matrassen
Of u een kwalitatief goed koudschuim matras koopt of niet is afhankelijk van de verhouding polyol. Polyol zorgt voor de elasticiteit (lees veerkracht) en voor de levensduur. Maar polyol is een dure stof en bepaald voor het grootste deel de prijs. Bij het inkopen van koudschuim is het opvallend hoeveel de inkoopprijzen elke keer verschillen. Prijzen kunnen zo maar in een tijdsbestek van 3 weken 15% stijgen of dalen! Deze grootte prijsveranderingen hebben met name te maken met de dagprijs van polyol.

Hoe weet je of het een goed koudschuim is dat is gebruikt in het matras?

Hoe weet u nu of u echt goed koudschuim koopt?
Hoe weet u nou zeker of het koudschuim matras dat u op het oog heeft wel echt goed is?  Jammer genoeg is dit (vrijwel) niet te achter halen. De verhouding van het ingrediënt waaronder het polyol gehalte valt, houden alle fabrikanten angstvallig geheim en is dus “het geheim van de smid”. Geen enkele koudschuim-fabrikant waar ik dit aan gevraagd heb heeft me hier een duidelijk antwoord over gegeven. Als u opzoek bent naar een echt goed koudschuim matras is het in de meeste gevallen min of meer een gok of u echte goed kwaliteit krijgt. Helaas is de beste indicator de verkoop prijs (uw aankoop prijs). Meestal is een kwalitatief minder goed koudschuim matras ook een stuk goedkoper.
  
Wat heeft ook invloed op de levensduur en het comfort?
Er zijn nog meer zaken die invloed hebben op het comfort en op de levensduur van een koudschuim matras.  De dikte van het matras, de matrastijk en de profilering hebben direct invloed op het comfort en de levensduur. Als een koudschuim matras dik is (minimaal 22 cm) zal het matras langer meegaan en kun je meer comfort uit het matras halen. Het koudschuim matras moet dan wel minimaal 22 cm dik zijn want pas dan kunt een redelijk soepel koudschuim nemen zonder het risico op bottoming-out te lopen. Bottoming-out is door het matras heen komen te liggen. Het matras wordt onder de zware delen van iemand volledig geplet (zonder dat er nog veerkracht over is). Het bottoming-out effect is zeer nadelig voor een correcte ergonomie (lichaamshouding). Maar ook de matrastijk (het textiel) en de profilering (insnijdingen voor zones) hebben invloed op het comfort en de ondersteuning. Een gebreide tijk (rekbaar) in plaats van een geweven tijk is absoluut beter. Een matrastijk die gebreid is rekt mee waardoor het matras beter de contouren van het lichaam kan volgen. Ook is het een pré als de matras tijk wasbaar is (minstens op 60 graden want dit is huisstofmijt dodend) en het liefst van natuurlijke materialen gemaakt is in plaats van polyester.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin

Vaak gecombineerd met: