Wat is kapok? Lees het in de begrippenlijst van Royal Health Foam!
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras

Kapok

Kapok

Wat is kapok?

Kapok is een luchtige vezel die afkomstig is van de zaden van de kapokboom. Dit is een tropische boomsoort en wordt al eeuwen gebruikt vanwege de natuurlijke eigenschappen. Kapok is al lang terug te vinden in beddengoed en matrassen. Ook worden de zaden, bladeren en schors gebruikt als alternatief medicijn bij behandeling van astma, nierziekten en koorts.

De kapokboom komt oorspronkelijk uit Mexico en Midden- en Zuid-Amerika. Tegenwoordig wordt de meeste kapok gewonnen in Indonesië, de Filipijnen en Maleisië. In deze landen groeit de kapokboom in tropische regenwouden tot wel 60 tot 70 meter hoog. Hierdoor is deze boom makkelijk te herkennen omdat deze vaak boven de andere bomen uitsteekt.

De kapokboom heeft een lange historie. Volgens de Maya's was de kapokboom de verbintenis tussen het leven op de grond en in de hemel. De inheemse bevolking gelooft nu nog steeds dat de boom de hemel draagt.

Het uiterlijk van de kapokboom verschilt per continent waar deze groeit. De boom kenmerkt zich gedurende de bloeiperiode met roze, witte of gele bloemen. Ondanks dat de boom zelf prachtig is, is de geur van de bloemen helaas minder aangenaam. Deze geur trekt fruitvleermuizen aan die vervolgens de zaden van de boom verspreiden.

Kapok in kussens

Kapok wordt gezien als één van de fijnste en kostbaarste plantenvezels. Voor één kilo vezel zijn ongeveer 250 kapokpeulen nodig. Omdat kapokvezels zeer zacht en veerkrachtig zijn is het een ideaal vulmiddel. Het wordt al eeuwen gebruikt als luxe vulmateriaal in kussens en matrassen. Halverwege de 19e eeuw werd kapok ook in Europa populair.

Kapokvezel is 100% natuurlijk en zeer duurzaam. Kapokvezels ventileren goed, waardoor er een verkoelend effect ontstaat. Dit is ideaal wanneer u 's nachts last heeft van een warm kussen of veel transpireert.

Kapokvezel is wat stugger, waardoor het lekker stevig aanvoelt en goed vormbaar is. Een fijn kapokkussen is ons kapok hoofdkussen.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin