Wat is een oplegmatras? Lees het in de begrippenlijst van Royal Health Foam!
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras

Oplegmatras

Oplegmatras

Wat is een oplegmatras?

Een oplegmatras, ook wel een matrastopper genoemd, is een relatief dun matras (5 - 10 cm) dat op uw huidige matras gelegd wordt om deze zachter of steviger te maken. Een goed oplegmatras kan dus zorgen voor meer zachtheid en comfort, of voor meer stevigheid en ondersteuning. Er zijn diverse redenen om een oplegmatras aan te schaffen. Meestal koopt men een oplegmatras omdat het huidige matras net tekort schiet of om de naad tussen twee eenpersoonsmatrassen weg te werken.

Meestal hoeft u niet meteen een nieuw matras te kopen als deze niet meer zo lekker ligt als vroeger. De levensduur van uw huidige matras is namelijk nog een aantal jaar te verlengen door een goed oplegmatras aan te schaffen. Met een traagschuim oplegmatras kunt u bijvoorbeeld met comfort aanzienlijk verhogen tegen een lage prijs. Zo'n traagschuim oplegmatras zorg voor minder druk en een betere doorbloeding. Daarnaast biedt het wellicht het meeste comfort. Als u juist meer steun of veerkracht zoekt, dan kunt u beter voor een koudschuim of latex oplegmatras kiezen. Dit is ideaal als u merkt dat uw matras fut en veerkracht mist. Daarnaast kan een oplegmatras het vervuilen van uw huidige matras verminderen.

Voordelen van een oplegmatras

Het gebruiken van een oplegmatras heeft een aantal grote voordelen.

Wegwerken van de naad bij een verstelbaar bed

Als u een verstelbaar bed heeft, maar u wilt geen naad voelen tussen de matrassen, dan is een splittopper een goede oplossing. Dit is een normaal oplegmatras met aan het hoofd- en voeteneinde een split van ongeveer 80 cm diep. Hierdoor kunt u het hoofdeinde en voeteneinde van uw bed individueel verstellen, maar voelt u in het midden van het matras geen naad. Het is ook mogelijk om voor een enkele split te kiezen. De splittopper heeft dan alleen aan het hoofdeind of alleen aan het voeteneind de split.

Het opwaarderen van uw huidige matras

Als u merkt dat uw matras minder steun gaat bieden of juist te stevig voor u is, dan is dit makkelijk op te lossen met een oplegmatras. Wanneer uw matras te hard is kunt u kiezen voor een zachter oplegmatras om zo de stevigheid te verminderen. Andersom is het wat lastiger. Wanneer u een stevig oplegmatras op een zachter matras legt, verliest u de progressieve opbouw die belangrijk is voor matrassen. Dit houdt in dat het matras van onder naar boven afloopt in stevigheid. Een zachter matras harder maken met een stevige topper is dus wat lastiger, maar het is wel mogelijk.

Het wijzigen van de stevigheid van uw huidige matras

Oplegmatrassen zijn niet alleen geschikt om oudere matrassen op te waarderen, ze kunnen ook gebruikt worden om de stevigheid van uw nieuwe matras aan te passen. Wanneer uw nieuwe matras toch niet helemaal bij u past qua stevigheid, kan een oplegmatras hiervoor de oplossing bieden. Een harder matras is zonder problemen wat zachter te maken met een zachte topper. Wanneer u een te zacht matras wat harder probeert te maken, is de kans groot dat u tegen hetzelfde probleem met de progressieve opbouw aanloopt.

Verbeterde gewichtsverdeling en ondersteuning

Traagschuim oplegmatrassen verbeteren niet alleen het comfort van uw huidige matras, maar zorgen ook voor meer ondersteuning en een betere gewichtsverdeling. Hierdoor kan een traagschuim oplegmatras pijn in de rug verminderen.

Hygiëne van uw huidige matras

Een oplegmatras houdt het onderliggende matras schoner en frisser. Vaak is de tijk van een oplegmatras afritsbaar waardoor u deze gemakkelijk kunt wassen. De tijk van een matras is veel lastiger te wassen omdat deze groter is en niet in sommige wastrommels past.

Nadelen van een oplegmatras

Ondanks dat een oplegmatras vele voordelen biedt, zitten er ook een aantal nadelen aan.

Beperkte effectiviteit

Hoewel een oplegmatras veel problemen kan oplossen, is het geen wonderproduct. Als uw matras niet meer voldoet omdat er bijvoorbeeld kuilvorming inzit, zal een oplegmatras ook geen uitkomst bieden. Omdat een oplegmatras relatief dun is in vergelijking met uw matras, hangt er veel af van de ondergrond. Als de ondergrond van het oplegmatras niet meer goed is, dan zal het oplegmatras zelf ook niet zo veel oplossen.

Onjuiste maten

Het komt vaak voor dat het oplegmatras niet dezelfde afmeting heeft als het matras. Dit is vaak een kwestie van een aantal centimeters, maar kan veel moeilijkheid met zich meebrengen. Wanneer het oplegmatras te groot is, kan dit lastig zijn met opmaken. Als het oplegmatras te klein is, dan levert u in op slaapoppervlak.

Oplegmatras kan gaan schuiven

Omdat het oplegmatras los op het bed ligt, kan deze ook los van uw matras bewegen. Dit is gelukkig makkelijk op te lossen door het oplegmatras vast te leggen op uw matras met een luxe molton.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin