Wat is slaapklimaat? Lees het in de begrippenlijst van Royal Health Foam!
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras

Slaapklimaat

Slaapklimaat

Wat is een slaapklimaat?

Met slaapklimaat wordt de situatie in uw slaapruimte bedoeld. Het slaapklimaat van uw slaapkamer heeft invloed op hoe u inslaapt valt en of u vervolgens goed doorslaapt. Een goed slaapklimaat zorgt er dus voor dat u beter inslaapt, makkelijker doorslaapt en uitgerust wakker wordt. Een gezond slaapklimaat hangt af van een aantal factoren. Zo is het belangrijk dat de slaapkamer en het bed de juiste temperatuur hebben en dat het niet te vochtig of juist te droog is.

Aangezien we gemiddeld 6 tot 9 per dag doorbrengen in onze slaapkamer is het wel zo prettig om er voor te zorgen dat uw slaapkamer goed geventileerd is. Zo is het belangrijk dat er altijd een raam open kan in de slaapkamer om de kamer goed door te luchten. Het slaapklimaat van de slaapkamer heeft meer invloed op onze slaap dan we denken. Veel slaapproblemen kunnen namelijk voorkomen worden door naar het slaapklimaat te kijken.

Hoe zorg je voor het ideale slaapklimaat?

Voor iedereen voldoet het ideale slaapklimaat aan andere eisen. De één vindt het fijn als de slaapkamer wat koeler is en slaapt bijvoorbeeld met het raam open. De ander slaapt weer beter als het iets warmer is. De ideale temperatuur voor de slaper is tussen de 16 en de 19 graden. Wanneer het kouder is in de slaapkamer kan dit schadelijk zijn voor de longblaasjes. Warmer slapen is ook niet goed. Een te warme slaapkamer kan al snel zorgen voor irritatie en gebroken nachten. Gedurende het slapen wordt men dan wakker om verkoeling te zoeken door bijvoorbeeld de deken weg te slaan of een been bloot te leggen. Ook gaan mensen als het warm is sneller op hun rug liggen, waardoor ze sneller zullen snurken.

Daarnaast moet de vochtigheidsgraad tussen de 40% en 60% liggen. Wanneer je slaapkamer te vochtig is of juist heel droog, kunt u dit makkelijk oplossen met behulp van speciale apparaten die de vochtigheidsgraad op peil brengen.

Er komt natuurlijk meer kijken bij een goed slaapklimaat dan alleen de temperatuur en de luchtkwaliteit. Door onderstaande tips toe te passen zorg je eenvoudig voor een goed slaapklimaat:

  • Ventileer je kamer voldoende. Laat je slaapkamer elke dag in ieder geval 25 tot 30 minuten ventileren.
  • Zorg voor kwalitatieve matrassen die goed ventileren en vochtregulerend zijn. Op deze manier zal het matras koeler en droog aanvoelen. Natuurlijke stoffen, zoals Tencel, staan er om bekend dat ze koeler en droger zijn.
  • Laat je beddengoed dagelijks luchten. Iedereen zweet in zijn slaap, waardoor je beddengoed licht vochtig raakt. Voor een optimale nachtrust is het daarom belangrijk om je beddengoed dagelijks te luchten.

De hygiëne van je slaapkamer is enorm belangrijk

Hygiëne is ook van enorm belang om lekker te kunnen slapen. In een stoffige slaapkamer zal bijvoorbeeld sneller huisstofmijt ontstaan. Deze beestjes nestelen zich in een vochtig en warm matras. Veel mensen zijn allergisch voor de uitwerpselen van huisstofmijt en krijgen een allergische reactie op hun slaapkamer.

Om de nesteling van huisstofmijt tegen te gaan kunt u een Swissa onderdeken gebruiken. Dit is een superluxe molton van 1cm dik katoen die de huisstofmijteitjes opvangt. Daarnaast houdt deze onderdeken uw matras ook droger en schoner. Door de onderdeken één keer in de zes weken te wassen zorg je ervoor dat de huisstofmijteitjes niet kunnen uitkomen.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin