Wat is talalay latex? Lees het in de begrippenlijst van Royal Health Foam!
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras

Talalay latex

Wat is talalay latex?

Talalay latex is een natuurlijk rubber dat wordt gewonnen uit tropische rubberboomsoorten in Zuid Amerika en Azië. Het melksap uit deze bomen vormt de basis voor latex. Dit melksap tapt men door met een mes een inkeping te maken in de boomschors. Aan  het einde van de inkeping wordt een gootje geplaatst zodat het melksap in een opvangbakje kan druppelen.

Talalay latex wordt gemaakt in een aluminium mal die van boven en van onder is voorzien van metalen stiften. Dit zijn staven die ervoor zorgen dat het tot schuim geslagen melksap van binnenuit verwarmd kan worden door hete lucht. Dit noemt men vulkaniseren. Voordat het schuim gevulkaniseerd wordt, wordt de mal eerst nog vacuüm gezogen, waardoor het latexschuim zich egaal verdeelt over de mal. Daarna wordt het latexschuim met vloeibaar stikstof  bevroren tot een temperatuur van -30 graden Celsius. Hierdoor springt de gesloten celstructuur open. Vervolgens wordt de temperatuur geleidelijk verhoogd tot 115 graden Celsius. Tijdens het verwarmen rijst het  latexschuim tot de gewenste hoogte. De kern wordt dan uit de mal  gehaald, nagevulkaniseerd, gewassen en gedroogd.

Normaal latex  heeft van nature een gesloten celstructuur. Talalay latex heeft door het  speciale productieproces dus juist een open celstructuur waardoor het  net als koudschuim een optimale ventilatie en vochtregulatie heeft.

Een groot voordeel van latex is dat het van nature een antibacteriële en schimmelwerende werking heeft. Daarnaast heeft latex een goede puntelasticiteit waardoor het soepel, zacht en rekbaar is. Hoewel  talalay latex zeer vergelijkbaar is met koudschuim kleeft er toch een groot nadeel aan. Het kan namelijk niet goed tegen zout, waardoor het in verloop van tijd relatief snel uitdroogt en verpulverd door zweet.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin