Wat is reflux? Lees het in de begrippenlijst van Royal Health Foam!
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras
Nu €200 Korting per matras

Reflux

Reflux

Wat is reflux?

Reflux is een aandoening waarbij maagzuur terugvloeit in de slokdarm. Hierbij kan men last hebben van brandend maagzuur, het opboeren van maagzuur en een geïrriteerde keel. Het is ook veel voorkomend dat er ook pijn en last van een brandend gevoel achter het borstbeen ontstaat. Iedereen kan last hebben van reflux, zowel baby's en kinderen als volwassenen. 25% van de bevolking ervaart maandelijks reflux en 5% zelfs dagelijks.

Reflux wordt ook wel gastro-oesofageale refluxziekte genoemd. De naam komt uit het Latijn: 'gaster' betekent maag en 'oesofagus' betekent slokdarm.

Hoe ontstaat reflux?

Wanneer je iets eet of drinkt, dan gaat dit via je mond, door je slokdarm, naar je maag. Tussen je maag en je slokdarm zit een afsluiting (sfincter) die ervoor zorgt dat er geen maaginhoud vanuit je maag terug kan stromen naar je slokdarm. In de maag wordt voedsel deels verteerd door je maagzuur. Dit is een zuur goedje dat je eten als het ware doet oplossen. De maag zelf is beschermd tegen dit zuur door een laag slijm waardoor het maagzuur in de maag zelf geen schade kan veroorzaken. Je slokdarm heeft dit beschermende laagje niet en is dus gevoelig voor het maagzuur.

Refluxklachten ontstaan meestal doordat de afsluiting tussen de maag en de slokdarm niet goed functioneert. In principe zou iedereen hier last van kunnen hebben, maar bij baby's komt reflux regelmatig voor.

Te veel druk op de buik door zwangerschap of overgewicht kan ook resulteren in reflux. Vooral in de laatste drie maanden van hun zwangerschap kunnen zwangere vrouwen snel last krijgen van reflux, omdat de baarmoeder dan het grootst is.

In het begin van de zwangerschap kan reflux sneller voorkomen door de verandering in de hormoonhuishouding. Er wordt dan namelijk meer progesteron aangemaakt. Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat de spieren rond de baarmoeder iets slapper worden. Hierdoor verslapt de sluitspier van de maag ook wat. Dit zorgt ervoor dat het maagzuur gemakkelijker naar boven kan komen.

Bij ouderen of mensen met overgewicht kan reflux ook sneller voorkomen. Er kan namelijk een breuk in het middenrif ontstaan, waardoor de maag omhoog kan stulpen. Hierdoor kan de slokdarmkringspier minder goed werken, wat leidt tot het terugstromen van maagzuur naar de slokdarm.

Wanneer u last heeft van reflux is het verstandig om bepaalde dingen niet meer te eten of te drinken. Dit zijn cafeïne, chocolade, koolzuurhoudende dranken, pepermunt en vettig of gekruide voeding. Deze voedingsmiddelen bevorderen namelijk de aanmaak van het maagzuur.

Reflux en slapen

Veel mensen die reflux hebben, hebben hier vooral 's nachts last van. De beste manier om dit te voorkomen is door het hoofdeinde van het bed te verhogen zodat je niet meer volledig horizontaal ligt. Als u uw hoofdeinde met een centimeter of 10 verhoogd, voorkomt u dat het maagsap makkelijk de slokdarm in stroomt. Het verhogen van het hoofdeinde is overigens niet alleen goed tegen reflux, hier zitten nog veel meer gezondheidsvoordelen aan vast. Deze manier van slapen heet Inclined Bed Therapy (IBT).

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin