Wat is het rusteloze benensyndroom? Lees het in de begrippenlijst van Royal Health Foam!
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras
Nu €200 Korting per matras

Rusteloze benensyndroom

Rusteloze benensyndroom

Wat is het rusteloze benensyndroom?

Het rusteloze benensyndroom (RBS), ook wel bekend als Restless Legs Syndrome (RLS) is een aandoening waarbij u een onbedwingbare onrust in de benen voelt. Deze onrust gaat meestal gepaard met tintelingen of een pijnlijk en branderig gevoel. Hierdoor voelt u de dwang op uw benen te 'moeten' bewegen om het vervelende gevoel in uw benen weg te krijgen. Bij de meeste mensen die last hebben van het rusteloze benensyndroom vinden de klachten vooral 's avonds en 's nachts in bed plaats. De klachten die bij het rusteloze benensyndroom komen kijken zijn vervelend, maar de aandoening kan op zich geen kwaad.

Wat zijn de verschijnselen van het rusteloze benensyndroom?

Wanneer u last heeft van het rusteloze benensyndroom heeft u vooral 's avonds en 's nachts last van een vervelend gevoel in uw onderbenen. Dit vervelende gevoel kan gepaard gaan met tintelingen en kriebel. Door dit vervelende gevoel voelt u een onrust in uw benen die u niet kan bedwingen. Hierdoor heeft u het gevoel dat u uw benen 'moet' bewegen.

Bij het rusteloze benensyndroom is het lastig om rustig en stil te liggen. Tijdens uw slaap maken uw benen soms vanzelf schokkende bewegingen. Hierdoor slaapt u minder diep of wordt u zelfs helemaal wakker. Dit resulteert in een moe of slaperig gevoel overdag. De klachten van RBS zijn vaak het hevigst vlak voor het inslapen.

Het rusteloze benensyndroom komt niet alleen 's nachts voor, ook overdag kunt u last krijgen van het rusteloze benensyndroom. Dan komt het vooral voor als u lang zit, bijvoorbeeld in een vliegtuig, bus of bioscoop.

Hoe ontstaan rusteloze benen?

Hoe rusteloze benen precies ontstaan is nog onduidelijk. We weten wel dat het vaker bij oudere mensen voorkomt en dat vrouwen er doorgaans meer last van hebben dan mannen. Vaak hebben familieleden ook last van RBS. De aandoening kan ook samenhangen met:

  • Medicijngebruik
  • Zwangerschap
  • Verminderde nierfunctie

Daarnaast zijn er een aantal dingen die te klachten mogelijk erger maken. Dit zijn roken, alcoholgebruik, cafeïne, overgewicht en te weinig bewegen.

Wat kan je doen tegen rusteloze benen?

Er zijn een aantal dingen die u zou kunnen doen om de klachten te verminderen of te voorkomen dat u überhaupt last krijgt:

  • Overdag voldoende bewegen
  • Niet intensief sporten voor het slapengaan
  • Stoppen met roken
  • Stoppen met drinken
  • Geen koffie meer drinken 's avonds

Bij het rusteloze benensyndroom worden er meestal geen medicijnen gebruikt omdat ze niet altijd werken tegen de aandoening. Daarnaast kunnen ze ook verschillende bijwerkingen hebben.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin