Wat is slaapapneu? Lees het in de begrippenlijst van Royal Health Foam!
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras
Nu €200 Korting per matras

Slaapapneu

Slaapapneu

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu betekent 'niet ademen tijdens de slaap'. Het is een slaapstoornis waarbij de ademhaling gedurende de slaap onderbroken wordt. Deze onderbrekingen duren gemiddeld 10 seconden of langer. De meeste mensen ervaren wel eens een ademstop tijdens het slapen. Pas wanneer de ademhaling veelvuldig (meer dan 5 keer per uur) stopt tijdens het slapen, door complete obstructie (apneu) of gedeeltelijke obstructie (hypopneu), spreken we pas van slaapapneusyndroom (SAS).

Gemiddeld 1 op de 100 mensen heeft last van slaapapneu. Het is niet precies bekend hoe vaak het voorkomt, omdat het niet altijd wordt ontdekt. Slaapapneu komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Het komt het meeste voor bij mensen van 45 tot 65 jaar.

Welke klachten bij slaapapneu?

Het ervaren van slaapapneu heeft een slechte invloed op de slaap. Na het onderbreken van de ademhaling volgt een periode van een min of meer stabiele ademhaling waarna er weer opnieuw periodes van ademstilstand komen. De periodes van ademstilstand kunnen relatief kort zijn en variëren vaak tussen de 10 tot 30 seconden, maar het komt soms voor dat de periodes langer duren dan 30 seconden. Door deze ademstops raakt de gaswisseling in de longen verstoord waardoor er onvoldoende zuurstof wordt opgenomen en geen koolzuurgas wordt uitgeademd. De hersenen geven het lichaam hierdoor een signaal om wakker te worden. Na het ontwaken, vaak met een schok of het gevoel dat u stikt, wordt de ademhaling hervat. Op dit moment is de patiënt wel wakker geworden en is de slaap verstoord.

Door de adempauzes en het waken daardoor bent u overdag erg slaperig en niet goed uitgerust. U heeft een slechte concentratie en kunt minder goed opletten. Slaapapneu kan ook samengaan met andere problemen, zoals:

  • Sommige mensen met slapapneu hebben ook last van snurken. Van de 10 mensen die snurken heeft er 1 last van slaapapneu.
  • Met slaapapneu heeft u mogelijk een grotere kans op hart- en vaatziekten.
  • Een klein deel van mensen met slaapapneu heeft ook diabetes type 2.
  • Mensen met slaapapneu hebben vaak last van een hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte.

Hoe ontstaat slaapapneu?

Slaapapneu ontstaat doordat uw keel slap wordt en daardoor even dichtzit. Als u slaapt ontspannen al uw spieren. Bij sommige mensen wordt de keel dan zo slap dat deze dicht gaat zitten en er even weinig tot geen lucht doorheen kan. Daardoor kan er even geen lucht in of uit de longen.

Bij overgewicht komt slaapapneu vaker voor. Ook op de rug slapen vergroot de kans op slaapapneu. Daarnaast vergroot veel alcohol drinken ook de kans op slaapapneu.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin