Een goed matras tegen lage rugpijn
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras

Een goed matras tegen lage rugpijn

Een goed matras tegen lage rugpijn

Acht op tien mensen krijgen in hun leven te maken met lage rugpijn ook wel onderrugpijn. Lage rugklachten zijn in de afgelopen 10 jaar enorm toegenomen en is hierdoor verdrievoudigd.

Symptomen van lage rugpijn

De symptomen van lage rugpijn is pijn in de rug. De pijn zich ook verplaatsen naar de heup of het been en kan naar de voet uitstralen.

Als lage rugpijn minder dan 7 dagen aanwezig is wordt dit acute lage rugpijn genoemd. Maar soms blijft de pijn (soms zelfs  jarenlang) aanhouden of komt het steeds terug. Als de klachten langer dan 12 weken aanhouden spreken we van chronische lage rugpijn.

Wat is de oorzaak van lage rugpijn?

Lage rugpijn of pijn in de onderrug die uit het niets lijkt te komen is een rug aandoening waarvan de oorzaak onbekend is. In de meeste gevallen wordt deze lage rugpijn veroorzaakt door lichamelijke overbelasting. Dit kan zijn het verkeerd tillen van een zware last of herhaaldelijk een verkeerde beweging maken. Maar ook  langdurig zitten in een verkeerde houding kan rugklachten veroorzaken. Soms komt de pijn door spieren, gewrichten en gewrichtsbanden.

Behandelen van lage rugpijn

Het grootste deel van patiënten met lage rugpijn geneest van zelf. Meestal gaan de klachten vanzelf over na enkele dagen. Als dit niet gebeurt, hebben de meeste patiënten baat bij pijnstillers waardoor ze meestal snel van hun klachten verlost worden. 50% van de lage rugpijn patiënten zijn na een week alweer pijnvrij.

Wat te doen tegen lage rugpijn?

Gebrek aan fysieke activiteit en langdurige bedrust doet in de meeste gevallen meer kwaad dan goed doen. Als een patiënt niet genoeg beweegt zal zijn of haar spierenstelsel snel zwakker worden.  Afhankelijk van de aard van rugklachten is het belangrijk om de juiste oefeningen. Foutief uitgevoerde oefeningen doen meestal meer kwaad dan goed. Maar hoe minder een patiënt beweegt, hoe zwakker zijn of haar spierstelsel wordt.

Voor lage rugpijn is het van belang om stevige spieren op te bouwen waarbij zowel de buik- als de rugspieren versterkt worden. Bij sterke rug- en buikspieren zal de wervel beter ondersteund worden en zullen de tussenwervelschijven minder onder druk komen te staan. 

Er zijn verschillende manieren om de rugspieren te trainen:

- Dynamische oefeningen

- Statische oefeningen

- Algemene houding corrigerende oefeningen

- Bij dynamische oefeningen is er beweging tijdens het samentrekken van de spieren, bij statische oefeningen is er geen beweging tijdens het samentrekken van de spieren (bv. de buik spannen zonder te bewegen).

Houding corrigerende oefeningen zijn oefeningen waarbij de patiënt zichzelf opnieuw de juiste houdingen leert tijdens zijn of haar dagelijkse bezigheden. Hierbij zijn juiste hef- en tiltechnieken onontbeerlijk. Mensendieck is een houding training waar goede resultaten worden behaald. 

Een goed bed en matras

Het belang van een goed matras speelt enorm bij rug patiënten. Als het matras op de juiste wijze ondersteuning biedt kan dit veel pijn klachten voorkomen en tevens bijdragen aan een goede nachtrust. Een goed bed met een ergonomische lattenbodem en matras, zorgt voor een goede, correcte ondersteuning van de onderrug en voor een veel grotere relaxatie. Hierdoor wordt de rug ontlast en kan men met minder rugpijn slapen. 

Lage rugpijn door zwangerschap

Het komt vaak voor dat vrouwen tijdens hun zwangerschap last krijgen van lage rugpijn. Dit komt door gewichtstoename en door grotere beweeglijkheid van de bekkengewrichten.

Ook kan het zijn dat een vrouw tijdens de zwangerschap een verkeerde houding aanneemt. Door de dikke en zware buik hebben zwangere vrouwen de neiging om voorover te leunen/hangen. Dit zorgt voor extra belasting van de onderrug. 


Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin