Wat is het beste matras bij rugklachten - Royal Health Foam
45 nachten gratis proefslapen Gratis bezorgd in NL & BE
Royal Health Foam matrassen
Royal Health Foam
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam matrassen - Beste van categorie Trust Pilot
Al 5 jaar op nummer 1 TrustPilot
Royal Healh Foam matrassen - Beste van categorie Trust Pilot

Het beste matras tegen rugklachten?

Het beste matras tegen rugklachten?

Wat is het beste matras tegen rugklachten?

Mensen met rugklachten kunnen veel baat hebben bij een goed matras. Hiervoor bestaat geen uniforme oplossing in de vorm van een 'beste matras’. Dit komt omdat de oorzaken hiervoor zeer divers kunnen zijn. De specifieke klachten en zeker de persoonlijke voorkeur van wat lekker ligt, zijn belangrijke elementen bij de uiteindelijke keuze voor een matras. Daarom is het essentieel om bij de koop van een nieuw matras te vragen naar een proefperiode om het matras thuis te mogen uitproberen.
Rugklachten zijn er in vele soorten en maten en vormen vaak een aanslag op het dagelijkse leven en de mobiliteit. Ze kunnen ontstaan door aandoeningen zoals spit, hernia in de onderrug, ischias, slijtage in de onderrug, instabiliteit van de rug of door het posturaal syndroom (verkeerde houding).  Maar ook een oud- of verkeerd matras kan heel goed de boosdoener zijn.

Verkeerde houding

De meeste rugklachten ontstaan door een verkeerde houding, bijvoorbeeld door een slechte zithouding. Een verkeerd matras kan ook de oorzaak van het probleem zijn. Als de klachten 's morgens duidelijk voelbaar zijn en gedurende de dag verminderen, zijn de klachten vrijwel zeker gerelateerd aan een slecht of verkeerd matras. Deze klachten zijn meestal goed te verhelpen met een matras dat beter bij u past. Een goed matras zorgt voor de juiste houding en voorkomt en verhelpt rugklachten. Uiteindelijk voel je je hierdoor een stuk beter.

Bepalen van de specifieke rugklachten

Wanneer is vastgesteld dat rugpijn wordt veroorzaakt door een verkeerd matras, waarop moet je dan letten bij het kopen van een nieuw matras? Allereerst het is van belang te weten waar de rugklachten precies vandaan komen. Komen de klachten vanuit de onderrug of de schouderbladen? Bij welke beweging doet het pijn? De rug is een complex geheel van wervels, gewrichten, tussenwervelschijven en zenuwen. De rugpijn kan van al deze structuren komen en uitstralen naar een andere plek. Wellicht is er sprake van een fysieke afwijking die de klachten veroorzaakt. Of is het toch houding gerelateerd?  Om dit te achterhalen is een medisch onderzoek aan te raden.


Hoe kies ik een matras dat goed bij me past?

Het belangrijkste aspect is de juiste stevigheid. Dit is nog belangrijker dan de keuze voor het materiaal van het matras. Kies daarom altijd een type matras dat in meerdere stevigheden (hardheden) gemaakt kan worden. Kies idealiter een matras met gratis proeftijd. Op al onze nieuwe matrassen geven we 45 dagen gratis proefslapen. Houd goed bij welke veranderingen u ervaart en of het leidt tot een betere nachtrust.             

Wat is beter bij rugklachten, een hard of zacht matras?

De juiste stevigheid is voor iedereen verschillend. Helaas bestaat er niet één matras dat alle rugklachten kan laten verdwijnen. Als dat zo was, bestond er maar één matras en had de uitvinder de Nobelprijs voor de geneeskunde gewonnen. Daarnaast staat de medische wetenschap niet stil en is de visie op het juiste matras bij rugklachten in de loop der jaren behoorlijk veranderd.
Vroeger werd er vaak een hard matras geadviseerd bij rugklachten. Dat idee stamt nog uit de tijd dat er spiraalbodems werden gebruikt. Deze bodems zakten na verloop van tijd door. Een plank onder het matras moest dat tegengaan. Hierdoor werd de illusie gewekt dat het matras harder aanvoelde. Ook werd verondersteld dat bij een te zacht matras de ruggenwervels niet goed ondersteund zouden worden.
Daar zit wat in. Maar een (te) hard matras kan ook de veroorzaker zijn van rugpijn. Bij de keuze van een matras wordt er niet gesproken over 'hard' of 'zacht', maar over conformiteit. Dat is het vermogen van het matras om zich aan te passen aan de gebruiker, om zo optimaal mogelijk ondersteuning te bieden aan de wervelkolom. Lees meer over een hard matras of zacht matras kiezen.

Welk type matras is het meest geschikt bij rugklachten?

Een matras is idealiter niet te hard, noch te zacht. Maar welk materiaal biedt nou de optimale conformiteit en is dus precies goed?  In principe zal alles dat veerkrachtig is als matras materiaal kunnen dienen. Echter speelt het juiste bedklimaat en ventilatie ook een belangrijke rol. Een bed dat te koud of te warm is zorgt voor een onrustige nacht. Koudschuim- en pocketvering matrassen zijn goed ventilerend en bieden veel steun. Een ander matras dat ook veel steun geeft is het latex matras. Andere eigenschappen zijn dat het materiaal minder ventilerend is en het matras warmer aanvoelt. Polyether is het minst geschikte materiaal voor een matras. Dit vanwege een gebrek aan veerkracht.

Goed traagschuim matras

Traagschuim is een goed materiaal om de juiste conformiteit te bereiken. Het past zich goed aan op de druk die erop wordt uitgeoefend. Vergelijk het met een pak sneeuw; als je daarop gaat liggen, zakt het lichaam in de sneeuw en ontstaat er als het ware een mal die het lichaam overal goed ondersteunt. Een matras met deze eigenschappen zorgt ervoor dat wervels, spieren en andere delen van de rug kunnen herstellen. Bij het gebruik van een traagschuim matras zullen waarschijnlijk niet alle rugklachten zullen verdwijnen. In de regel wordt dit type matras doorgaans wel door Royal Health Foam geadviseerd bij rugklachten.


Proefslapen om te kunnen ervaren wat goed voor u is

Om te bepalen of een matras goed bij u past, is het noodzakelijk dat het matras écht goed getest kan worden. Het betreft hier niet 10 minuten testen in een beddenwinkel. Om echt te weten of een matras geschikt voor u is of niet, wordt geadviseerd om er minimaal één maand op te slapen.

Vandaar dat wij als Royal Health Foam sinds 1998 werken met het concept van proefslapen. Al onze matrassen worden geleverd met een proefperiode van 45 dagen.
Bevalt het matras niet, om welke reden dan ook, dan wordt deze weer kosteloos opgehaald en kunt een ander matras uitproberen. Alleen op deze manier weet bent u 100% gegarandeerd van het juiste matras.


Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Chris Nederhorst en collega's geven u inzicht en informatie over matrassen en slapen. Op deze manier kunt u een helder beeld krijgen waar u op zou kunnen letten bij de aanschaf van een nieuw traagschuim matras of koudschuim matras.

Vaak gecombineerd met: