45 nachten gratis proefslapen Gratis bezorgd in NL & BE
Royal Health Foam matrassen

Bel ons gerust +31(0)70-3387010

Royal Health Foam

Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd

Open maandag - zaterdag

Bel voor persoonlijk advies:
  070 - 338 70 10

Royal Healh Foam matrassen - Beste van categorie Trust Pilot

Verifieerbaar 3 jaar op nummer 1 TrustPilot categorie slaapkamer

Royal Healh Foam matrassen - Beste van categorie Trust Pilot

Het beste matras tegen rugklachten?

Het beste matras tegen rugklachten?

Wat is het beste matras tegen rugklachten?

Mensen met rugklachten kunnen veel baat hebben bij een goed matras. Hiervoor bestaat geen uniforme oplossing in de vorm van een 'beste matras’ omdat de oorzaken zeer divers kunnen zijn. De specifieke klachten en zeker de persoonlijke voorkeur van wat lekker ligt, zijn belangrijke elementen bij de uiteindelijke matraskeuze. Daarom is het essentieel om bij de koop van een nieuw matras te vragen naar een proefperiode om het matras thuis te mogen uitproberen.
Rugklachten zijn er in vele soorten en maten en vormen vaak een aanslag op het dagelijkse leven en de mobiliteit. Ze kunnen ontstaan door aandoeningen zoals spit, hernia in de onderrug, ischias, slijtage in de onderrug, instabiliteit van de rug of door het posturaal syndroom (verkeerde houding).  Maar ook een oud- of verkeerd matras kan heel goed de boosdoener zijn.

Verkeerde houding

De meeste rugklachten ontstaan door een verkeerde houding, bijvoorbeeld door een slechte zithouding. Maar het kan dus ook komen door een verkeerd matras. Als de klachten 's morgens duidelijk voelbaar zijn en gedurende de dag verminderen, zijn de klachten vrijwel zeker gerelateerd aan een slecht matras. Deze klachten zijn meestal goed te verhelpen met een goed matras. Een goed matras die voor de juiste houding zorgt. Een echt goed passend matras verhelpt of voorkomt niet alleen rugklachten, maar je voelt je daardoor ook beter.

Bepalen van de specifieke rugklachten

Stel dat het duidelijk is dat de rugpijn komt door een verkeerd matras, waarop moet je dan letten bij het kopen van een nieuw matras? Allereerst het is van belang te weten waar de rugklachten precies vandaan komen. Is het de onderrug of juist de schouderbladen? Bij welke beweging doet het pijn? De rug is een complex geheel van wervels, gewrichten, tussenwervelschijven en zenuwen. De rugpijn kan van al deze structuren komen en uitstralen naar een andere plek. Wellicht is er sprake van een fysieke afwijking die de klachten veroorzaakt. Of is het toch houding gerelateerd?  Om dit te achterhalen is een medisch onderzoek aan te raden.


Hoe kies en vind ik een goed passend matras?

Het belangrijkste aspect is de juiste stevigheid. Dit is nog belangrijker dan de keus van het materiaal van het matras. Kies daarom altijd een type matras dat in meerdere stevigheden (hardheden) gemaakt kan worden. Kies voor een matras met gratis proeftijd. Op al onze nieuwe matrassen die wij verkopen geven we 45 dagen gratis proefslapen. Houd goed bij welke veranderingen u ervaart en of het leidt tot een betere nachtrust.             

Wat is beter bij rugklachten, een hard of zacht matras?

De juiste stevigheid is voor iedereen verschillend. Helaas bestaat er niet één matras dat alle rugklachten kan laten verdwijnen. Als dat zo was, bestond er maar één matras en had de uitvinder de Nobelprijs voor de geneeskunde gewonnen. Daarnaast staat de medische wetenschap niet stil en is de visie op het juiste matras bij rugklachten in de loop der jaren behoorlijk veranderd.
Vroeger werd er vaak een hard matras geadviseerd bij rugklachten. Dat idee stamt nog uit de tijd dat er spiraalbodems werden gebruikt die na verloop van tijd gingen doorzakken. Een plank onder het matras moest dat tegengaan waardoor het matras 'harder' aanvoelde. Ook werd verondersteld dat bij een te zacht matras de ruggenwervels niet goed ondersteund zouden worden.
Daar zit wat in, maar een (te) hard matras kan ook de veroorzaker zijn van rugpijn. Bij de keuze van een matras praten we daarom liever niet over 'hard' of 'zacht', maar over conformiteit. Dat is het vermogen van het matras om zich aan te passen aan de gebruiker om zo optimaal mogelijk ondersteuning te bieden aan de wervelkolom. Lees meer over een hard matras of zacht matras kiezen.

Welk matras-materiaal is het meest geschikt bij rugklachten?

Een matras moet dus niet te hard of te zacht zijn. Maar welk materiaal biedt nou de optimale conformiteit en is dus precies goed?  In principe zal alles dat veerkrachtig is als matras-materiaal kunnen dienen. Echter speelt het juiste bedklimaat en ventilatie ook een belangrijke rol. Een bed dat te koud of te warm is biedt een onrustige nacht. Koudschuim- en Pocketvering matrassen zijn goed ventilerende matrassen die ook nog eens veel steun bieden. Latexmatrassen bieden ook veel steun maar het ventilerende vermogen is minder en het is ook een warmer materiaal. Polyether is het minst geschikt aangezien dit veerkracht mist. 

Goed traagschuim matras

Traagschuim is een goed materiaal om de juiste conformiteit te bereiken. Het past zich goed aan de druk die erop wordt uitgeoefend. Vergelijk het met een pak sneeuw; als je daarop gaat liggen, zakt het lichaam in de sneeuw en ontstaat er als het ware een mal die het lichaam overal goed ondersteunt. Een matras die dit biedt, zorgt ervoor dat wervels, spieren en andere delen van de rug kunnen herstellen. Ik beloof niet dat bij gebruik van een traagschuim matras alle rugklachten zullen verdwijnen, maar kan wel zeggen dat er geen beter matras is om te gebruiken bij rugklachten.


Proefslapen om te kunnen ervaren wat goed voor u is

Om te bepalen of een matras goed bij u past, is het noodzakelijk dat het matras echt goed getest kan worden. Met testen bedoel ik niet 10 minuten in een beddenwinkel met kleding erop gaan liggen. Nee, er thuis op slapen en dan ook nog minimaal 4 weken. Pas dan weet u of het matras echt geschikt is of niet.

Vandaar dat wij als Royal Health Foam sinds 1998 werken met het concept van proefslapen. Al onze matrassen worden geleverd met een proefperiode van 45 dagen.
Bevalt het matras niet, om welke reden dan ook, dan wordt deze weer kosteloos opgehaald en kunt een ander matras uitproberen. Alleen op deze manier weet u 100% zeker dat u het juiste matras gaat vinden.


Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Chris Nederhorst en collega's geven u inzicht en informatie over matrassen en slapen. Op deze manier kunt u een helder beeld krijgen waar u op zou kunnen letten bij de aanschaf van een nieuw traagschuim matras of koudschuim matras.