Hard of zacht matras? Wat is het beste | RHF
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras
Nu €200 Korting per matras
Royal Healh Foam matrassen - Beste van categorie Trust Pilot

Hard of zacht matras?

Hard of zacht matras?

Hard of zacht matras, wat is het beste?

Matrassen zijn meestal verkrijgbaar in verschillende hardheden. Dat is maar goed ook. Maar wat is nou beter een hard matras of een zacht matras? Vroeger werd altijd aangenomen dat een stevig tot hard matras het beste was. Men ging er van uit dat dit het beste voor je rug was. Het is echter nu duidelijk dat dit niet klopt. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat vooral mensen met rugklachten beduidend minder last van hun rug hadden op zachtere medium matrassen. Een zachter matras blijkt beter de natuurlijke houding (ergonomie), ook wel de S-curve, te kunnen volgen en te ondersteunen. Ook blijkt men op een zachter matras rustiger te slapen. Wel is een zachter matras altijd iets warmer omdat je er meer in ligt en het matras zich dus meer om het lichaam sluit.

Wat is nou het beste een zacht matras of een hard matras?

Het is niet zo dat een hard matras beter is dan een zacht matras of andersom. De juiste stevigheid is afhankelijk van meerdere factoren. Deze factoren zijn; uw gewicht, lengte en lichaamsbouw, hoe u slaapt (op uw rug, buik of zijde) en uw persoonlijke voorkeur. Als er met deze factoren rekening gehouden wordt is de kans om écht lekker te slapen bijzonder groot.  Zowel een te zacht matras als een te hard matras kan voor lichamelijke problemen zorgen. De juiste stevigheid is enorm belangrijk.

 


Een echt zacht matras dient men te voorkomen

Een echt zacht matras dient te worden voorkomen. Op een matras dat echt heel zacht is, wordt het lichaam meestal niet goed ondersteund. Vooral de zwaardere delen zoals het bekken zakken te diep weg waardoor een verkeerde houding ontstaat. Tegenwoordig worden matrassen vaak in 2 of 3 hardheden gemaakt. Hierdoor heeft u veel meer kans van slagen omdat het vooral de juiste stevigheid is die een matras prettig en goed bij u passend maakt of niet. Maar het kan nog beter! Wij maken onze matrassen in vier verschillende hardheden.

Matrassen in vier hardheden

Wij maken bijna al onze matrassen in vier verschillende hardheden: Soft, medium, firm en extra firm. Naast deze hardheden kunnen we het matras ook leveren in extra Soft. Hierdoor kunnen we per persoon echt gaan finetunen en er voor zorgen dat mensen (weer) écht lekker en goed kunnen slapen. Meestal hebben vrouwen een zachter matras nodig dan mannen. Het is daarom aan te raden om twee losse matrassen te nemen. Met twee losse matrassen kunt u individueel de juiste hardheid nemen en voelt u ook geen bewegingen meer van uw partner. De juiste hardheid kunt u bij ons zodoende altijd vinden. Vindt u het lastig dit zelf te bepalen , neem contact met ons op.

Zachtere zones in matrassen

Ook kan het helpen als een matras plaatselijk zachter is. Bijvoorbeeld bij de schouders als iemand brede schouders heeft en graag op zijn of haar zijde slaapt. Ook kan het fijn zijn als de heupzone extra zacht is als iemand last van zijn of haar heup heeft. De meeste matrassen hebben zone's waardoor het matras op deze manier voor een betere gewichtsverdeling zorgt. Een matras zou relatief hard kunnen zijn maar toch een soepele schouder zone kunnen hebben waardoor iemand met brede schouders hier toch fijn op zijn schouders kan slapen.

Vroeger was een hard matras het beste

Vroeger werd er vaak geadviseerd om een plank onder je matras te legen als je last van je rug kreeg. Men sliep toen op de veel gebruikte spiraal bedbodems (ijzer vlecht-werk) die aan het hoofd en voeteneinde verbonden waren aan een frame. Hierdoor hingen deze bedbodems al snel door (als een hangmat). Dit had dus niets met een zacht- of hard matras te maken maar alleen met het feit de toenmalige spiraalbodems te veel doorzakten. Om de juiste hardheid qua matras te verkrijgen dient de bedbodem wel vrij stevig te zijn.
Hard of zacht matras in het kort samengevat

Hard of zacht matras in het kort samengevat

In het kort samengevat komt het er dus op neer dat de juiste stevigheid voor een matrasecht belangrijk is. Je kan niet stellen dat een hard matras of juist een zacht matras beter is. Er zijn wel richtlijnen welke stevigheid waarschijnlijk het beste bij u past. Dit wordt berekend d.m.v. het lichaamsgewicht en de lichaamslengte. Maar alsnog geeft dit slechts een indicatie want de persoonlijke voorkeur speelt ook een grote rol. Ook kunnen er redenen zijn om tot voor een iets harder matras te kiezen. Als je op je buik slaapt heb je bijvoorbeeld een steviger (harder) matras nodig dan als je op je zij of rug slaapt. Als je op je buik ligt komt er bij een zacht matras meer spanning op de onderrug en nek.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin

Vaak gecombineerd met: