Holistisch slapen, hoe doe je dat? - Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras

Holistisch slapen, hoe doe je dat?

Slapen is een subtiel gebeuren. Alle zaken die de slaap kunnen beïnvloeden hebben een direct effect op de kwaliteit van onze nachtrust. Een holistische kijk op slapen is gericht op het begrijpen van slaap als een belangrijk onderdeel van de algehele gezondheid en welzijn van een persoon. Holistisch slapen benadrukt de relatie tussen slaap, lichaam, geest en omgeving en streeft ernaar om al deze elementen te harmoniseren om zo de best mogelijke slaapervaring te kunnen creëren.

Een holistische benadering van slapen houdt dus onder andere in dat men zich richt op het creëren van een gezonde en rustgevende slaapomgeving. Dit is bereikbaar door gebruik te maken van natuurlijke materialen, goede ventilatie en rustgevende kleuren. Het is hierbij van belang dat alle materialen die een direct contact komen met het lichaam volledig natuurlijk zijn. Ook dient de slaapkamer vrij te zijn van elektrische straling en magnetische velden (vermijd staal in de directe omgeving van het bed). Daarnaast kan men zich ook richten op het ontwikkelen van gezonde slaapgewoonten, zoals het volgen van een consistent slaapschema, het vermijden van stimulerende middelen en het beoefenen van ontspanningstechnieken voor het slapen gaan.


Een holistische kijk op slapen erkent ook het belang van de kwaliteit van de slaap in plaats van alleen de kwantiteit van de slaap. Het gaat dus niet alleen om de hoeveelheid uur dat iemand slaapt, maar voornamelijk om de kwaliteit van de slaap, zoals de diepte en het herstel van de slaap.

Al met al gaat een holistische kijk op slapen verder dan alleen het fysieke aspect van slapen en erkent het de complexe relatie tussen lichaam, geest en omgeving. Het uitgangspunt is het realiseren van een evenwichtige en harmonieuze slaapervaring, die bijdraagt aan het algehele welzijn van een persoon.

Hoe creëert u een holistische slaap?

Holistisch slapen is dus het creëren van een ideale slaapomgeving die gericht is op het ondersteunen van de algehele gezondheid en welzijn van een persoon. Hieronder staan enkele criteria om holistisch te slapen en een holistische slaapkamer te creëren:

Zorg voor gezonde slaapgewoonten: Volg een consequent slaapschema, lees een ontspannen boek en/of doe ontspanningstechnieken voor het slapen gaan.

Creëer van een gezonde slaapomgeving: Zorg voor een slaapomgeving die rustgevend is, zoals het gebruik van natuurlijke materialen, goede ventilatie en rustige kleuren.

Zorg voor van een gezonde levensstijl: Zorg voor een gezonde levensstijl die bijdraagt aan een gezonde slaap, zoals regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en beperkt gebruik van alcohol en nicotine.

Beoefenen ontspanningstechnieken: Het beoefenen van technieken zoals yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen kan helpen om stress te verminderen en de slaap te bevorderen.


Onderliggende gezondheidsproblemen aanpakken: Holistisch slapen kan ook betekenen dat men onderliggende gezondheidsproblemen aanpakt die de slaap kunnen beïnvloeden, zoals angst, depressie, pijn en slaapapneu.

Natuurlijke materialen: Gebruik natuurlijke materialen zoals katoen, wol, bamboe en zijde voor beddengoed en meubels. Deze materialen zijn ademend, duurzaam en vrij van schadelijke chemicaliën. Daarnaast worden deze materialen niet statisch door wrijving. Als stoffen statisch worden zorgt dit voor een verhoogde spierspanning en wordt er stof aangetrokken als een magneet.

Goede ventilatie: Zorg ervoor dat de slaapkamer goed geventileerd is om de luchtkwaliteit te verbeteren. Zorg voor frisse lucht gedurende de nacht en laat dus het slaapkamerraam op een kiertje staan.

Natuurlijk licht: Laat natuurlijk licht binnen in de slaapkamer door gebruik te maken van lichte gordijnen om zo zonlicht te laten binnenkomen in de ochtend. Dit helpt bij het reguleren van de biologische klok van het lichaam en kan de algehele slaap verbeteren.

Rustige kleuren: Kies voor rustige kleuren in de slaapkamer, zoals zachtblauwe of groene tinten, die een gevoel van kalmte en ontspanning bevorderen. Vermijd kleuren als rood, Oranje of geel want dit zijn kleuren die juist voor alertheid zorgen.

Vermijd elektronica: Houd elektronica, zoals televisies, computers en smartphones, uit de slaapkamer. De elektrische straling heeft een bijzonder negatief effect op onze nachtrust en zorgt voor extra spierspanning. Om goed en fijn te slapen is juist ontspanning nodig in plaats van spanning. Daarnaast kan het blauwe licht dat deze apparaten uitstralen het inslapen verstoren.

Minimaliseer rommel: Minimaliseer rommel in de slaapkamer om een gevoel van rust en kalmte te creëren. Een opgeruimde en georganiseerde ruimte kan helpen om stress te verminderen en de slaap te bevorderen.

Aromatherapie: Gebruik aromatherapie met essentiële oliën zoals lavendel, kamille en bergamot om een ontspannen sfeer te creëren in de slaapkamer.


Door deze criteria te volgen, kunt u een holistische slaapkamer creëren die u helpt om beter te slapen en uw algehele gezondheid te verbeteren.

Ik wens u succes in het bereiken van de best mogelijke nachtrust.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin