Snurken - Wat kun je er aan doen? Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras
Nu €200 Korting per matras

Snurken

Snurken

Oorzaken van snurken en oplossingen tegen snurken

Waardoor komt het snurken en wat kunt u er aan doen?
Sommige externe oorzaken komen (deels) door een bepaalde levensstijl zoals bijvoorbeeld overgewicht, roken of het drinken van alcohol. Om het snurken te verminderen of er vanaf te komen kan het aanpassen van uw levensstijl  soms direct of op een langere termijn zeker helpen. Andere oorzaken, zoals de slaaphouding zijn met sommige trainingen af te leren. Er zijn ook meerdere hulpmiddelen om van het op de rugslapen af te komen en om het ademen door de mond te voorkomen zoals een anti snurk band of een neusspreider. Er zijn ook bepaalde oefenprogramma’s om de oorzaak van snurken te achterhalen en zo zelf op een natuurlijke wijze het snurken af te leren. Deze oefeningen richten zich met name op de oorzaak van het snurken. Bijna alle andere oorzaken zoals bijvoorbeeld een verkoudheid, gaan vanzelf over.

Snurken bij volwassenen en kinderen

De oorzaak van snurken bij volwassenen is meestal het gevolg van diverse verschillende factoren zoals leeftijd, overgewicht, hormonale factoren, afwijkingen van de neus/keelholte, hooikoorts, gebruik van alcohol, roken, of het gebruik van medicatie met spierverslappende neveneffecten etc ...
Bij kinderen zijn de oorzaken van snurken meestal heel anders en zijn het poliepen en een abnormale vergroting van de amandelen die het snurken veroorzaakt. Heel soms is het snurken het gevolg van een aangeboren afwijking van het aangezicht of een neurologische stoornis.


Snurken door afwijkingen van de neus en keelholte

Snurken kan ook komen door scheefstand van het neus-tussenschot. Dit kan aangeboren zijn of door een trauma komen.  Ook een abnormale zwelling van het neusslijmvlies (door allergie of verkoudheid) of neuspoliepen, sinusitis veroorzaakt snurken,
Een andere oorzaak van snurken kan de keel zijn. Als er bijvoorbeeld spraken is van een zwelling van de huig, en vergroting van de amandelen of een abnormaal grote tong.Snurken door hooikoorts

Veel mensen die snurken hebben (vaak zonder dat ze het weten) last van hooikoorts. Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeel (pollen) van grassen en bomen. Als je allergisch bent voor stuifmeel of huisstofmijt en je ademt dit in dan zwellen je neus- en keelslijmvliezen op, waardoor je last kan krijgen van snurken.

Oplossing tegen snurken door allergie: Behandel uw allergie.


Snurken door roken

Doordat de rook de slijmvliezen prikkelt in de keelholte ontstaat er een lichte zwelling. De zwelling van het slijmvlies bevordert snurken.

Oplossing tegen snurken door roken:  Stop met roken. Er zijn meerdere hulpmiddelen om te kunnen stoppen met roken. Zo kunt u bijvoorbeeld nicotinepleisters of nicotinekauwgom gebruiken om te stoppen. Een boek dat zou kunnen helpen is “Stoppen met roken” van de schrijver Allen Carr.


Snurken door op de rug te slapen

De meeste mensen snurken als ze op hun rug slapen, de zogenaamde 'rug-snurker'. Doordat de tong in de keelholte zakt veroorzaakt deze manier van liggen het snurken aanzienlijk. De luchtpijp wordt namelijk bij rugligging gedeeltelijk geblokkeerd. Hierdoor ontstaat het snurkgeluid of het tijdelijk kunnen stokken van de ademhaling (obstructief slaapapneu).

Oplossing tegen snurken door slaaphouding: Slaap op uw zij. Als u op uw buik slaapt zal u niet snel gaan snurken echter is dit ergonomisch een slechte houding (er komt veel spanning op de nek en onderrug). Mensen die op hun rug slapen hebben veel meer kans om te gaan snurken. Als u dit niet kunt veranderen zou u een anti-snurk beugel kunnen overwegen. Deze kan helpen om de tong tijdens het slapen in dezelfde positie te houden.

Snurken door leeftijd
Op middelbare leeftijd neemt de kans dat iemand gaat snurken aanzienlijk toe. Met het ouder worden (tot ca 65 jaar) neemt de kans op snurken toe doordat de spieren achter in de keel slapper worden. Des te slapper de keelspieren zijn des te harder men gaat snurken. Na de 65 jaar neemt het risico weer af.

Oplossing: geen

Snurken door overgewicht

Tussen overgewicht en snurken is een duidelijk verband. De vetopstapeling ter hoogte van de hals verstoort en verminderd de capaciteit van de longen speelt hierbij een rol.

Oplossing tegen snurken door overgewicht: Probeer af te vallen. Afvallen kunt u het beste langzaam aan doen in combinatie met meer bewegen en gezonder te eten. Volgens onderzoek is een calorie-arm dieet met een hogere hoeveelheid eiwit, de kwaliteit van de slaap verbetert voor volwassenen van middelbare leeftijd.

Snurken tijdens zwangerschap

Veel vrouwen gaan opeens gedurende de zwangerschap snurken. Dit komt omdat het lichaam meer vocht vasthoudt en omdat de aderen beter doorbloed worden. Door deze verbeterde doorbloeding zwellen de slijmvliezen in de neus op en wordt de luchtdoorgang kleiner.

Oplossing tegen snurken tijdens de zwangerschap: geen. Vertel wel aan uw dokter dat u zwanger bent en snurkt. Zwangere vrouwen die gedurende hun zwangerschap last krijgen van snurken blijken een verhoogde kans te hebben op pre-eclampsie, oftewel zwangerschapsvergiftiging.


Snurken door hormonale factoren

Afwijkingen in de hormoonhuishouding, te weinig schildklierhormoon, te veel groeihormoon beïnvloeden het snurken. Na de menopauze wordt het risico op snurken aanzienlijk vergroot. Dit komt mede door de verminderde aanwezigheid van vrouwelijke hormonen. Maar ook mannen kunnen meer gaan snurken onder invloed van hun hormonen.
Oplossing tegen snurken door hormonale factoren: geen


Snurken door het gebruik van alcohol
De kans op snurken neemt aanzienlijk toe met het drinken van alcohol in de avond en dit komt met name door de verdovende werking. Ook de adempauzes worden langer. Al bij 0.07g/dl. worden de spieren in de keelholte slapper en wordt de ademhalingscontrole tijdens de slaap verstoort.

Oplossing tegen snurken door alcohol: Vermijd alcohol met name voor het slapen gaan.


Snurken door medicijnen (met spierverslappend effect)
Bepaalde medicijnen (vooral slaapmedicatie zoals benzodiazepines) verhogen de kans op snurken. Dit komt omdat de spieren die  de keelholte moeten openhouden verslappen tijdens het slapen.
Oplossing tegen snurken door medicijn gebruik: probeer te stoppen met het gebruiken van medicijnen.


Snurken door Verkoudheid

De kans dat iemand gaat snurken wordt bij een verkoudheid veel groter. Een griep of een verkoudheid zorgen er namelijk voor dat de slijmvliezen in de keelholte- en neus dikker worden. Hierdoor wordt het lastiger om de ingeademde lucht door de neus te laten stromen waardoor u gedwongen wordt om door uw mond te gaan ademen.

Oplossing tegen snurken door verkoudheid: behandel uw verkoudheid. U kunt neusspray gebruiken voor het vrijmaken van uw verstopte neus- en bijholten (sinussen).


Snurkers kosten partner op jaarbasis drie weken aan slaap

Uit een onderzoek van de British Lung Foundation blijkt dat wie 's nachts naast een snurker slaapt op jaarbasis zo'n drie weken aan slaap mist. Het snurken van de partner zorgt op deze manier voor een slaap tekort van anderhalf uur per nacht. Op jaarbasis komt dit op ruim 500 uur neer oftewel 22 dagen. Vrouwen blijken het vaaks slachtoffer want 4121 procent klaagt over het snurken van de partner. Maar ook vrouwen kunnen er wat van want maar liefst 25 procent van de mannen wordt regelmatig gedurende de nacht wakker gehouden.


Tips voor partners van snurkers

Een snurkende partner kan echt een ramp betekenen en kost velen uren aan nachtrust. De keuze die u moet maken tussen uw geliefde en een goede nachtrust is bijna onmenselijk kunnen noemen, maar voor veel mensen is het dagelijkse realiteit.

  1. Zorg dat u eerder slaapt dan snurkende partner
  2. Zorg voor goede oordopjes
  3. Ga apart slapen
  4. Slaap op een goed matras
  5. Gebruik een app met slaapgeluiden
  6. Vraag uw partner om naar de dokter te gaan en pak de oorzaak aan
Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin