Tips voor een gezonde nachtrust
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras
Nu €200 Korting per matras
Royal Healh Foam matrassen - Beste van categorie Trust Pilot

Tips voor een gezonde nachtrust

Lees voor het inslapen. Hoe ouderwets dit misschien ook klinkt, het is een heel goed en natuurlijk slaapmiddel. Door met name ontspannende lectuur te lezen, komen uw gedachten tot rust.

Maak een korte wandeling voor het slapen gaan. Door de frisse lucht en goede doorbloeding komt u in de zogenaamde relax mode wat zeer goed helpt bij inslapen.

Naakt slapen is gezond

Uit onderzoek blijkt dat naakt slapen gezond is.

Neem een korte douche voor het naar bed gaan. Als u doucht grond u goed dmv. het water waardoor u ontlaad. Een lekker heet bad of douche kan zeer slaapbevorderend werken. Het lijkt wellicht of het oppept, maar dit is maar van korte duur. Hierna slaat de vermoeidheid toe. U kunt beter niet direct het bed inkruipen, want dan zult u te veel last hebben van nazweten. Na een heet bad en of douche moet u eerst weer afkoelen. Dit werkt het beste door met zo weinig mogelijk kleren aan uit de badkamer te stappen. Zodra u het flink koud heeft, kruipt u uw bed in.

Geen Alcohol voor het slapen gaan. Voordat u naar bed gaat kunt u beter geen alcohol drinken, omdat deze de alcohol moet afbreken. Beter neemt u een kopje kruiden thee voor het slapen gaan. Zwarte thee en een groene thee zijn verkwikkende thee soorten, die kunt u beter niet voor het slapen gaan nemen. Uiteraard moet geen cafeïne laten tot u nemen een paar uur voor het slapen gaan.

Maak de slaapkamer wekelijks schoon.

Wat u drinkt in de laatste uren voor u gaat slapen, speelt mee in het kunnen inslapen. Alle drankjes waar activerende stoffen in zitten, bemoeilijken het inslapen drastisch. Natuurlijk koffie, thee, chocolade en cola geven slaapproblemen. Een klein beetje van een activerende stof, zou al een slaapprobleem kunnen veroorzaken. Het is soms dus niet dat kleine beetje cafeïne, maar dat kleine beetje te veel cafeïne. Als u bijvoorbeeld op een andere avond slaperiger bent dan gewoonlijk, kan dat zelfde beetje cafeïne geen probleem te zijn. U kunt er het beste voor zorgen dat u ongeveer de juiste hoeveelheid vocht in uw lichaam hebt. Heeft u te veel, dan zweet u  te veel bij warm weer en bij koud weer word u misschien wakker, omdat u naar het toilet moet. Heeft u te weinig vocht in uw lichaam, dan zou de dorst u wakker kunnen maken of houden. Als u ‘s nachts niet wakker wordt door vochtproblemen en u 's morgens een normale hoeveelheid urine kwijt moet, is uw vochthoeveelheid (inname) in orde geweest. Als u niet direct naar het toilet moet bij het wakker worden, dan heeft u zeer waarschijnlijk te weinig gedronken. Als de druk erg hoog is 's ochtends, dan heeft u zeer waarschijnlijk iets te veel gedronken, maar omdat u er 's nachts niet van wakker bent geworden is het nog acceptabel. De beste temperatuur voor in de slaapkamer is rond de 10/17 graden en zorg ervoor dat u geen strak zittende slaapkleding aan heeft. Naakt slapen of met heel weinig kleding aan slaapt beter dan met een pyjama aan. Lees meer over naakt slapen. De juiste temperatuur in de slaapkamer is dus  tussen de 10 en 17 graden. Een koele en goed geventileerde slaapkamer verbetert het slapen en het inslapen. Bij een warme slaapkamer kan het lichaam de warmte niet goed kwijt, waardoor men slechter kan inslapen en sowieso niet prettig slaapt. In ons lichaam hebben we een soort thermostaat die de lichaamstemperatuur tijdens het slapen iets verlaagt. Als het lichaam de temperatuur niet goed verlagen kan, dan wordt inslapen moeilijker.

Laat liever geen huisdieren op uw slaapkamer. Buiten het feit dat dit hygiënisch is kan het ook voor onrust zorgen.

Slaap in een geluidsarme en een donkere slaapkamer.  Stilte is een heel belangrijke voorwaarde voor een goede nachtrust. Ondanks dat uw hersenen slapen, horen ze wel alles. Als uw oren te veel of "verdachte" geluiden horen, maken ze u als slaper wakker. Dit  is een natuurlijk verschijnsel. In de natuur kan het soms voorkomen dat er levensgevaar is.

Slaap eventueel alleen. Een partner die veel draait of snurkt kan uw nachtrust verstoren. Het gevolg daarvan is dat u slecht slaapt. Als u vaak wakker wordt raakt u daardoor op den duur prikkelbaar door. Door deze prikkelbaarheid, slaapt men nog moeilijker in. Zodra u weer normaal slaapt, kan men het weer samen proberen. Doordat u het normale vaste slaappatroon weer heeft, wordt u veel minder snel wakker van uw partner en daardoor slaapt u misschien door de verstoringen heen.

De Biologische klok, in feite regelmaat. Ieder mens heeft een soort innerlijke klok (het bioritme) welke invloed heeft op de geestelijke activiteit. Deze Biologische klok is behoorlijk precies en regelmatig. Als deze biologische klok Verstoord wordt kan dit slaapproblemen veroorzaken. Als u regelmatig leeft door bijvoorbeeld vaste tijden te hebben voor alles ontstaat een rustig kilmaat die weer bijdraagt aan een goede nachtrust. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen de beste prestaties leveren in de ochtenduren. Er zijn echter ook mensen die het beste presteren in de avond uren. Dit heeft te maken met een zogenaamd ochtend- of avondmens te zijn en gedeeltelijk met gewoonte. Hoe meer en beter u zich aan een vast waak-slaapritme houdt, des te beter zal men i(n)slapen. Dit is dan ook de reden dat men maandagochtend vaak lastiger en meer moeite heeft met opstaan als men in het weekend uitslaapt. Doordat u dan later opstaat, is men daardoor ook 's avonds pas later weer slaperig. In die twee dagen verschuift u bioritme zich al enigszins.

Als u slaapproblemen heeft kunt u het beste geen middagdutjes doen. Vermijd ook het steeds langer blijven liggen 's morgens als men slecht geslapen heeft. De kans is namelijk vrij groot dat u de volgende nacht weer slecht slaapt want men is al uitgerust. Soms kan het tussendoor even een paar minuten indommelen al voldoende om ’s nacht niet te kunnen slapen.

Eten voor het slapen gaan. De hoeveelheid voedsel in uw lichaam voor het inslapen werkt ook mee voor een wel of niet ongestoorde nachtrust. De invloed van voedsel kan een negatieve of positieve invloed op inslapen hebben. Activerende stoffen hebben altijd een negatief effect, want het zijn activerende stoffen maar deze komen nauwelijks in ons eten voor. De juiste hoeveelheid vocht is bevorderlijk voor het goed kunnen inslapen. Met eten (voedsel) ligt dit anders. De juiste hoeveel voedsel verschild per mens. Sommigen mensen zouden 's avonds niks meer moeten eten, want anders kunnen ze absoluut niet (in)slapen.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin