Welk hoofdkussen kopen en wat is het beste kussen?
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras
Nu €200 Korting per matras
Royal Healh Foam matrassen - Beste van categorie Trust Pilot

Welk hoofdkussen?

Welk hoofdkussen?

Welk kussen kopen?

Het kopen van een goed passend hoofdkussen kan bijna net zo moeilijk zijn als het kopen van een goed passend matras. Er zijn zoveel verschillende soorten hoofdkussens dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel zetten we de verschillende hoofdkussens op een rijtje en geven we u tips welk type hoofdkussen wellicht het beste bij u past en welk kussen u het beste kunt kopen.

Wat voor soort hoofdkussens zijn er?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten hoofdkussens. We beperken ons tot de 6 meest gebruikte type hoofdkussen. Dit zijn: Dons-en veren, kapok, polyester, traagschuim, wol en latex.

Welk kussen kiezen?

Wat is de functie van een hoofdkussen?

De functie van een hoofdkussen is ervoor zorgen dat de wervelkolom zo recht mogelijk blijft liggen zowel in zijligging als rugligging. Bij de keuze van een goed bij u passend hoofdkussen is uw slaaphouding dus een belangrijk uitgangspunt. Maar ook uw persoonlijke voorkeur speelt een grote rol. In het kort kunnen mensen die op hun rug slapen het beste een dunner kussen nemen. Terwijl zijslapers juist een dikker kussen nodig hebben. Mensen die op hun buik slapen hebben een bijzonder dun kussen nodig en kunnen het beste kiezen voor een hoofdkussen dat instelbaar is of een zogenaamd buikslaap kussen.

Wat is het juiste hoofdkussen voor mij?

Wat het juiste kussen voor u is, kunt u het beste zelf bepalen. Als u op zoek gaat naar een nieuw hoofdkussen is het van belang op een paar punten te letten.

Welk type hoofdkussen voor u het beste is hangt af van:
- Wat uw slaaphouding is
- Hoe stevig uw huidige matras is
- Of u het snel warm heeft of dat u last heeft van allergieën
- Persoonlijke voorkeur zoals zacht of stevig

Als u deze zaken helder heeft is het belangrijk te weten welke dikte qua hoofdkussen het beste bij u past. Dit heeft vooral met uw slaaphouding te maken.
Voor elke slaaphouding is een bepaalde dikte het beste. Idealiter is dan ook een hoofdkussen dat instelbaar is en harder of zachter (hoger of lager) te maken is. Hieronder vindt u de slaaphoudingen met de meest ideale diktes qua hoofdkussens:

Kussen voor rugslapers

Als u op uw rug slaapt heeft u ergonomisch gezien een prima slaaphouding. Dit zorgt namelijk voor de minste spanning op uw gewrichten en uw rug. Wel is de kans op snurken het grootst als u op uw rug slaapt. Rugslapers kunnen het beste een iets dunner kussen kopen. Tip: snurkt uw partner? Laat hem/haar zich op haar zij draaien. Lees meer over: snurken

Kussen voor zijslapers

Op de zij slapen is ook een prima ergonomische houding. Mensen die op hun zij slapen hebben veel minder last van slaapapneu of reflux klachten. Het hoofdkussen dat het beste bij zijslapers past is een kussen dat de ruimte tussen het hoofd en het matras opvult. zijslapers hebben normaliter een dikker kussen nodig. Ditkan echter ook weer sterk afhankelijk zijn van uw lichaamsbouw, waaronderschouderbreedte en postuur

Kussen voor buikslapers

Buikslapers zijn een risicogroep als het om onderrug- en nekklachten gaat. Buikslapers kunnen het beste een stevig tot hard matras nemen en een zeer dun hoofdkussen. Door op de buik te liggen komt er veel meer spanning op de onderrug en nek wanneer er een relatief dik kussen gebruikt wordt. Ook kan de ademhaling belemmerd worden als er op de buik gelegen wordt en het hoofdkussen te dik is. Kies dus voor een zeer dun hoofdkussen als u op uw buik slaapt. Bijvoorbeeld het buikslaap kussen van Royal Health Foam.

Het beste hoofdkussen bij uw matras

Het beste hoofdkussen is ook afhankelijk van de stevigheid van uw matras. Als het matras stevig is heeft u zeer waarschijnlijk een dikker hoofdkussen nodig. Als het matras zacht is, heeft u een dun kussen nodig. Hoe harder het matras hoe dikker het hoofdkussen dient te zijn en hoe zachter het matras hoe dunner het hoofdkussen dient te zijn.

Beste hoofdkussen kiezen bij uw matras

De verschillende soorten hoofdkussens

Er zijn verschillende vormen en soorten hoofdkussens. We zullen de meeste gebruikte met u doornemen. Elk type hoofdkussen heeft zijn eigen kenmerken met voor- en nadelen.

Dons en veren hoofdkussens
Het meest verkochte hoofdkussen is het dons- en verenkussen (ook wel donskussen genoemd). Een 100% donskussen is een bijzonder zacht kussen. Een 100% veren kussen is bijzonder stevig (hard) . Het gewicht wordt bepaald door de verhouding dons en veren. Dons- en veren hoofdkussens kunt u naar wens vormen waardoor u de gewenste hoogte kunt instellen. Dons-en veren hoofdkussens kunt u wassen tot 30 graden. Deze donzen kussens zijn dus minder geschikt voor mensen met allergische klachten.

De voor- en nadelen van hoofdkussens met dons en veren zijn:
Voordelen:
Goede vormbaarheid van de vulling
Goede ondersteuning

Nadelen:
Wasbaar op 30 graden, niet heet genoeg tegen huisstofmijt
Soms kunnen de veerpennetjes door de tijk heen prikken.

Polyester hoofdkussen
Synthetische hoofdkussens hebben veel voordelen. Een Polyester hoofdkussen wordt vaak als een synthetisch hoofdkussen verkocht. Een synthetisch hoofdkussen is meestal zacht, wasbaar en anti-allergisch. Meestal is dit type hoofdkussen wasbaar en vormbaar. De ondersteuning van een synthetisch hoofdkussen is niet geweldig. Dit hangt echter weer sterk af van de gebruikte vezel.

De voor- en nadelen van synthetische hoofdkussens:

Voordelen:
Wasbaar op 60 graden (huisstofmijt dodend)
Zacht en fris hoofdkussen

Nadelen:
Weinig ondersteuning
Bijzonder zacht

Traagschuim hoofdkussens
Traagschuim hoofdkussens worden meestal van een massief stuk traagschuim gemaakt maar kunnen ook in snippers geleverd worden. Het voordeel van traagschuim snippers of vlokken is dat dit type hoofdkussen meestal harder en zachter gemaakt kan worden. Het massieve traagschuim kussen dient perfect op hoogte te zijn want dit is niet veranderbaar. Meestal zijn de massieve traagschuim hoofdkussens voorgevormd (ergonomisch). Dit kan bij een traagschuim vlokkenkussen dus wel. Het grote voordeel van traagschuim hoofdkussen is dat dit type schuim drukverlagend werkt. Hierdoor ontstaat er minder druk op het hoofd en de nek.

De voor- en nadelen van traagschuim hoofdkussens zijn:

Voordelen:
Zeer goede ondersteuning
Drukverlagend
Dikte instelbaar (traagschuim vlokken)

Nadelen:
Relatief warm
Niet wasbaar (de tijk meestal wel)

Wollen hoofdkussens
Een wollen hoofdkussen heeft meestal een katoenen tijk die gevuld is met wol of wollenbolletjes. Wol ventileert goed en neemt ook goed vocht op. Hierdoor blijft een wollen hoofdkussen altijd droog en is de bacterievorming minimaal. Doordat wol lanoline bevat is het bacteriewerend en vuilafstotend. Het is dus in zekere mate zelfreinigend. Ook komt schimmelvorming nauwelijks voor in wollen hoofdkussens omdat schimmels naast warmte, ook vocht nodig hebben. Doordat een wollen hoofdkussen relatief droog blijft heeft ook huisstofmijt minder kans om zich in het kussen te ontwikkelen.

De voor- en nadelen van wollen hoofdkussens zijn:

Voordelen:
Goede vochtregulatie
Geen schimmel en huisstofmijt

Nadelen:
Niet wasbaar
Relatief weinig veerkracht

Latex hoofdkussens
Een latex hoofdkussen biedt goede veerkracht en dus ook goede ondersteuning. Hierdoor wordt het hoofd en de nek goed gedragen . Latex kussens behouden langdurig de oorspronkelijke vorm en veerkracht. Wel zijn latex hoofdkussens vaak warm en neemt latex nauwelijks vocht op. Ook zijn latex hoofdkussens niet wasbaar maar werkt latex van nature anti-allergisch.

De voor- en nadelen van latex hoofdkussens zijn:

Voordelen latex hoofdkussen:
Goede ondersteuning door hoge veerkracht
Geen schimmel en huisstofmijt

Nadelen Latex hoofdkussen:
Niet wasbaar
Warm
Slechte ventilatie

Kapok hoofdkussens
Kapok katoenen hoofdkussens bieden veel voordelen. Doordat kapok een waslaagje heeft is het hypoallergeen en is er geen kans op huisstofmijt. Een kapok hoofdkussen is relatief stevig waardoor dit type hoofdkussen veel steun biedt en het hoofd en de nek goed ondersteunt. Ook is een kapok hoofdkussen goed ventilerend en goed vochtregulerend waardoor dit type hoofdkussen koeler en droger blijft. Meestal is een kapok hoofdkussen in hardheid instelbaar.

De voor- en nadelen van kapok hoofdkussens zijn:

Voordelen kapok hoofdkussen:
Goede ondersteuning
Goede ventilatie
Hypoallergeen

Nadelen kapok hoofdkussen:
Het volume neemt langzaam af waardoor het kussen bijgevuld dient te worden
Niet wasbaar

Kooptips hoofdkussens

Het beste koopt u een nieuw hoofdkussen in een beddenwinkel en gaat u er ook echt op liggen. Doe dit dan wel op een vergelijkbaar matras zoals u thuis ook heeft. Ga in uw favoriete houding liggen en probeer te voelen of u zich goed kunt ontspannen. Kijk ook of u gemakkelijk kunt omdraaien.
Sommige beddenwinkels geven kussens op proef zodat u het hoofdkussen thuis kunt proberen. Als het bij u allemaal heel nauw luistert ga dan op zoek naar een beddenwinkel die dit aanbiedt. Let er ook op of het om een warm hoofdkussen gaat of juist een koel hoofdkussen. Als u het snel warm heeft of veel transpireert, kies dan voor een tijk en vulling van natuurlijk materiaal zoals katoen. Een Kapok kussen zou ook een goed hoofdkussen voor u kunnen zijn. Als u last heeft van nekklachten kunt u het beste een traagschuim vlokkenkussen kiezen. Deze is namelijk in hardheid in te stellen.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin

Vaak gecombineerd met: