Hoe maak je je matras het beste schoon?
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras

Hoe maak je een matras het beste schoon?

Hoe maak je een matras het beste schoon?

Tips om je matras schoon te maken

Matrassen worden extreem vies zonder dat dit echt zichtbaar is. Elke dag wordt een matras intensief gebruikt. Het goed schoon maken gebeurd echter maar zelden of zelfs nooit. In een matras komt ongeveer een halve liter vocht per nacht! Daarnaast word het matras ook nog eens elke nacht verwarmd. De combinatie van vocht en warmte is de meest ideale kweekbodem voor bacterie- en schimmelgroei. Een matras wordt dus snel vies en onhygiënisch. Hoe voorkom je dit en hoe maak je je matras het beste schoon?

Het beste dat je kunt doen om je matras schoon te maken is het voorkomen dat het matras vies wordt. Gelukkig zitten er om onze matrassen dikke tijken (het textiel dat om het matras heen zit) die ervoor zorgen dat de binnenkant van het matras goed schoon blijft. Toch raden we altijd een goede molton of onderdeken aan. Deze zorgt ervoor dat ook de hoes van het matras beter schoon blijft.

Matras schoon houden

Het is natuurlijk het beste als u uw matras gewoon echt goed schoon houdt. Dit werkt het beste met een katoenen onderdeken. Een katoenen onderdeken is eigenlijk een super deluxe molton. De molton onderdeken is een 1 cm dikke katoenen deken die bijzonder goed vocht opneemt en 95% van het huisstofmijt opvangt. Onderdekens van het merk Swissa kunnen gewassen worden op 60 graden en houden uw matras écht goed schoon. De Swissa onderdekens zijn hagelwit. Hierdoor ziet u al snel zweetkringen in de onderdeken waardoor u hem sneller zult gaan wassen. Het beste wast u de onderdeken elke 4 weken. Het duurt namelijk 6 weken voordat de eitjes van huisstofmijt zullen uitkomen. Als u de onderdeken elke 4 weken wast heeft u de minste kans op huisstofmijt in uw bed. 

1) Elk jaar het matras schoonmaken

Omdat een matras zo snel vies wordt is het aan te raden om deze minimaal eens per jaar schoon te maken. Onze matrassen hebben een afritsbare tijk. Haal de tijk er minimaal een keer per jaar af en stop deze in de wasmachine. Was deze op tenminste 60 graden om het huisstofmijt te doden.

2) Matras schoonmaken met baking soda

U kunt het matras ook schoonmaken zonder het te wassen. Gebuik hiervoor baking soda. Baking soda wordt ook wel zuiveringszout genoemd of natriumbicarbonaat.  Het is een milieuvriendelijk alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen.  Fris je matras op door er wat baking soda op te strooien en het een paar uur te laten inwerken voordat je het opzuigt met de stofzuiger.  Zo hoef je de tijk niet naar de stomerij te brengen.  Of erger – een nieuw matras aan te schaffen. Baking soda ontsmet en dood bacteriën. Hierdoor is het dus zeer geschikt om matrassen schoon te maken.

3) Plasvlekken schoonmaken

Hoe maak je plasvlekken van het matras schoon? Door ongelukjes kunnen kleine kinderen een matras flink vies maken en beschadigen. Als dit regelmatig gebeurt en de tijk er niet af kan dan kan dit een echt probleem vormen. Een matras dat sterk naar urine ruikt kan hierdoor onbruikbaar worden. Het is dus van groot belang dat u voorkomt dat uw kindje het matras kan bevuilen. Ook hiervoor is een Swissa onderdeken een echte aanrader.  Plaats eerst een waterdichte molton over het matras heen en pas daarna de Swissa onderdeken en een hoeslaken. Dit bevordert een comfortabel en droog slaapklimaat. Mocht er toch urine op het matras gekomen zijn dan maakt u dat als volgt schoon: maak een doek nat met warm water. Doe dan een klein beetje azijn op de natte theedoek en dep hiermee op de urinevlek. Laat dit er even op zitten daarna deppen met een natte doek en laten opdrogen. De vlek en de geur zouden nu verdwenen moeten zijn.

4) Matras opfrissen en desinfecteren 

Ondanks dat de tijk van uw matras er nog goed uitziet, is het aannemelijk dat het matras toch vuil is. Zoals eerder beschreven trekt er dagelijks ongeveer een halve liter vocht in het matras. Dit zorgt voor een gunstig klimaat voor bacteriën en schimmels. Om uw matras te desinfecteren strooit u wat korrels baking soda gelijkmatig over het matras. Hierna gaat u er met een schone borstel overheen. Probeer de baking soda in het matras te borstelen en laat dit zo een paar uur liggen. Klop vervolgens het matras buiten goed uit. Hierna kunt u het beste de laatste restjes met de stofzuiger opzuigen en is uw matras weer echt schoon en fris.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin