Slapen is een subtiel gebeuren | Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam matrassen - Beste van categorie Trust Pilot
Al 5 jaar op nummer 1 TrustPilot
Royal Healh Foam matrassen - Beste van categorie Trust Pilot

Slapen is een subtiel gebeuren

Slapen is een subtiel gebeuren

Slapen kunnen we allemaal en we hebben er eigenlijk helemaal geen bed of matras voor nodig. We kunnen ook slapen in een stoel, op de bank of zelfs op de grond. Maar hoe goed is onze nachtrust dan geweest en hoe voelt ons lichaam? De nachtrust is vrijwel zeker niet goed geweest en uw lichaam voelt zeer waarschijnlijk ook niet al te best. Wat nou als we de ondergrond waar u op ligt als het ware enten op wat u comfortabel en fijn vindt? U zal dan veel fijner liggen en u kan zich beter en gemakkelijker ontspannen. Als de ondergrond (het matras) helemaal bij u past is deze ook niet te warm of te koud maar precies goed. Hetzelfde geldt voor de stevigheid, deze dient niet te hard of te zacht te zijn maar precies goed.  Hierdoor zijn er gedurende uw slaap veel minder verstoringen en kan u veel langer in dezelfde houding blijven liggen. Dit zal uw nachtrust absoluut ten goede komen. Als de slaaptemperatuur klopt en het matras heeft de juiste stevigheid dan heeft u al een belangrijk stuk in orde. Precies hetzelfde geldt voor uw hoofdkussen en dekbed. Deze dienen goed bij u te passen en zullen dan zeker bijdragen aan een betere nachtrust.


Negatieve effecten op slaap

Slapen is een subtiel gebeuren. We weten allemaal dat een slaapkamer stil en donker dient te zijn maar wist u ook dat elektrische- en magnetische velden een negatief effect op uw nachtrust veroorzaken. Dit creëert namelijk extra spierspanning en u moet juist zo veel mogelijk ontspannen om goed in- en door te kunnen slapen. Er zijn echter nog meer zaken die van invloed kunnen zijn op onze nachtrust. Zo slaapt men bijvoorbeeld beter als u met uw hoofd richting het noorden of zuiden gaat liggen. Waarom en waardoor dit zo is is niet bekend maar dat het echt effect heeft, is een feit. Staal en elektra in de directe omgeving van het bed creëeren ook een negatief effect op slaap. Zorg ervoor dat u géén stekkerblok onder uw bed neerlegt en plaats ook geen DECT-telefoon of wekkerradio op uw nachtkastje. Al deze zaken kunnen de nachtrust verstoren. Ook staal in de directe omgeving van het bed is niet verstandig aangezien ook staal de spierspanning verhoogt. Mocht u gedurende de nacht regelmatig last van kramp hebben, kijkt u dan op wat voor soort matras u slaapt. Pocket matrassen en binnen vering matrassen zitten vol staal. Het staal creëert een licht magnetisch veld wat weer voor een verhoogde spierspanning zorgt. Gevoelige mensen kunnen hierdoor minder goed ontspannen en kunnen zelfs nachtelijke krampen krijgen.
Nachtrust voor kinderen en vijftigplussers

Met het vorderen van de leeftijd wordt slapen steeds lastiger. Kinderen kunnen over het algemeen letterlijk overal slapen. Regelmatig zie je een kindje op- de fiets in een kinderzitje slapen. Maar als we richting ons 50ste levensjaar komen wordt slapen steeds lastiger en ontstaan er vaak slaapproblemen. Het slapen gaat met het vorderen van de jaren steeds nauwer luisteren. Het slaapgereedschap (het matras, kussen en dekbed) wordt extra belangrijk en dient goed bij u  te passen. De juiste stevigheid van het matras en de juiste slaaptemperatuur zijn bijzonder belangrijk. Het matras mag niet te hard of te zacht zijn en ook niet te warm of te koud. Als één van deze zaken niet helemaal bij u past kan dit al voor in- en doorslaap problemen zorgen.
De juiste slaaptemperatuur

De juiste bed temperatuur is een vereiste om goed en fijn te kunnen slapen. De meeste mensen realiseren zich niet hoe belangrijk de juiste slaaptemperatuur is. Maar op de juiste matrasstevigheid na is de (juiste) bed temperatuur het allerbelangrijkste! Een problematisch gegeven is dat de lichaamstemperatuur tijdens de slaap fluctueert. Om gemakkelijker in te kunnen slapen dient het lichaam al enigszins warm te zijn. Een elektrische deken of een warme kruik kunnen hiervoor uitkomst bieden. In eerste instantie daalt de lichaamstemperatuur bij het begin van de slaap waarna het aan het einde van de slaapcyclus juist weer stijgt om ons duidelijk te maken dat het tijd is om wakker te worden. Er is niet één temperatuur het beste want dit verschilt van persoon tot persoon. Voor de één is de ideale temperatuur 17 graden en voor een ander werkt 19 graden het beste. Als u lastig uw temperatuur kunt vasthouden dan is een zijde dekbed geweldig. Zijde is warm als u het koud heeft en koel als u het warm heeft. Zijde is temperatuur regulerend en daarnaast is zijde ook bijzonder goed vochtregulerend. Pas op met dons aangezien een donzen dekbed isoleert waardoor de warmte gedurende de nacht opbouwt en het midden in de nacht te wam kan worden.
Het ideale matras

Het matras heeft enorm veel invloed op onze slaap en draagt bij om beter en gemakkelijker te kunnen slapen. Maar wat is het ideale matras en welk type matras past het beste bij u?  Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer en vinden het erg lastig om een nieuw passend matras te kopen. Maar het lijkt allemaal een stuk lastiger dan het feitelijk is. Er zijn namelijk maar zes verschillende matrassentypen waaruit u kunt kiezen. Hiervan vallen er direct twee af als u echt iets goeds zoekt. De twee matrastypen die weinig steun en comfort  bieden zijn Polyether matrassen en binnenvering matrassen. Dit zijn de goedkoopste type matrassen die vaak winnaars zijn van de consumentenbond matrassentest. Dan blijven er nog vier matrastypen over; Latex rubber- pocket - en koudschuim matrassen. Latexmatrassen zijn de warmste type matrassen met de minste ventilatie.  Pocket matrassen zijn het koelst en ventileren uitstekend maar zijn het minst hygiënisch. Koudschuim matrassen zijn temperatuur neutraal en bieden bijzonder veel veerkracht en comfort. En dan is er nog traagschuim dat een mal maakt van uw lichaamsvorm. Traagschuim werkt druk verlagend en biedt enorm veel comfort met name voor mensen die de vijftig gepasseerd zijn. Traagschuim werkt druk verlagend waardoor er minder drukpunten ontstaan en de doorbloeding niet afgekneld wordt. Het ligcomfort is bijzonder comfortabel en de ergonomie nagenoeg perfect. Let er wel op dat u de juiste stevigheid kiest.
Kortom

Er is meestal meer voor nodig om goed en fijn te kunnen slapen dan alleen maar een donkere en stille slaapkamer. Het matras, het dekbed en het hoofdkussen spelen een belangrijke rol en moeten bij u passen. Maar maak uw slaapkamer ook echt slaap klaar en zorg ervoor dat de slaapkamer opgeruimd en schoon is. Wij kunnen u helpen met een goed passend matras, dekbed en hoofdkussen en u adviseren hoe u uw slaapkamer het beste inricht.

U bent van harte welkom om u bij ons in Scheveningen te laten informeren.
Bel voor het maken van een afspraak 070-3387010.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin