Wat is reuma? Lees het in de begrippenlijst van Royal Health Foam!
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras
Nu €200 Korting per matras

Reuma

Reuma

Wat is reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan de spieren, pezen en gewrichten. Bij reuma is het afweersysteem van het lichaam ontregelt, waardoor chronische ontstekingen ontstaan. De meeste vormen van reuma veroorzaken stijfheid en pijn in spieren of gewrichten.

Zowel mannen als vrouwen kunnen reuma krijgen en ook op elke leeftijd. In Nederland heeft ongeveer 1 op de 9 mensen een vorm van reuma en elke dag komen er zo'n 700 mensen bij. Deze mensen leven dagelijks met stijfheid, vermoeidheid en pijn door hun vorm van reuma.

Verschillende vormen van reuma

Meestal is reuma aan de buitenkant niet te zien en is de ziekte onzichtbaar. Ook artrose is een vorm van reuma waarbij het kraakbeen en het bot van de gewrichten verzwakt. Artrose wordt soms ook wel 'slijtage' genoemd, maar feitelijk is dat niet het geval. Artrose is een aandoening van het gewricht en ook jonge mensen kunnen het krijgen.

Reuma is onderverdeeld in 3 categorieën:

  • Ontstekingsreuma: onder deze categorie van reuma vallen alle aandoeningen waarbij de gewrichten worden beschadigd door ontstekingen in het lichaam. Ongeveer 420.000 mensen lijden aan een vorm van ontstekingsreuma.
  • Wekedelenreuma: onder deze categorie van reuma vallen alle aandoeningen aan onder meer pezen, banden, spieren en het kapsel van de gewrichten. Ongeveer 240.000 mensen hebben een vorm van wekedelenreuma.
  • Artrose: bij deze vorm van reuma verslechtert het kraakbeen in de gewrichten. Ongeveer 1,1 miljoen mensen lijden aan artrose in één of meerdere gewrichten.

Onder deze categorieën van reuma vallen dus meer dan 100 verschillende aandoeningen. Een aantal veelvoorkomende vormen van reuma zijn:

  • Artritis psoriatica
  • Artrose
  • Jeugdreuma
  • Reumatoïde artritis
  • Ziekte van Bechterew
  • Systemische Lupus erythematodes (SLE)
  • Syndroom van Sjörgren

Het is niet bekend wat reuma veroorzaakt. Omgevingsfactoren zoals roken en overgewicht kunnen een rol spelen. Zo ook erfelijkheid, in één familie komt reuma vaker voor.

Reuma en slapen

Bij vrijwel alle vormen van reuma hebben mensen baat bij een drukverlagend matras, zoals traagschuim. Druk doet pijn aan de gewrichten en de plekken van de ontsteking. Daarnaast zorgt druk ervoor dat de doorbloeding belemmerd wordt, waardoor ontstekingen erger zullen worden. Het is dus belangrijk dat de doorbloeding zo min mogelijk wordt afgekneld.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin