Hoe lang doe je met een matras?
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras
Nu €200 Korting per matras

Hoe lang doe je met een matras?

Hoe lang doe je met een matras?

Levensduur van matrassen

Hoe lang doe je eigenlijk gemiddeld met een matras? Een matras heeft natuurlijk niet het eeuwige leven en wordt dagelijks intensief gebruikt. Het is enorm belangrijk om een matras op tijd te vervangen. Maar wat is de levensduur van een matras? Wanneer weet je dat je matras gewoon op is? Een matras waar de rek en de veerkracht uit is heeft een enorm negatieve invloed op de ondersteuning en nachtrust. Soms kan het zijn dat mensen toch nog het gevoel hebben prima te slapen maar blijkt het toch beter het oude matras te vervangen. Slapen op een oud versleten matras is niet alleen negatief en slecht voor je nachtrust, maar ook voor de hygiëne en luchtwegen.

Hygiëne en ondersteuning 

Per nacht verliest een volwassene gemiddeld 450 milliliter vocht. Dit vocht creëert een voedingsbodem voor schimmels en bacterie groei en is absoluut niet gezond. Maar dat is nog niet het enige. Naast vocht verlies je iedere nacht dode huidcellen die het matras in trekken. De dode huidcellen vormen de voedselbron voor de huisstofmijt. De ontlasting van de huisstofmijten ademen we gedurende de nacht in. Heel langzaam maar zeker word de ondersteuning van een matras met de tijd minder. Dit proces merk je meestal de eerste jaren nog niet maar je wervelkolom, spieren en gewrichten krijgen hierdoor niet de kans om zich op de juiste manier te herstellen. 

Het blijft lastig inschatten wanneer je nu precies je matras moet vervangen. Meestal zijn fysieke klachten bij het opstaan de eerste aanwijzing maar ook  onaangename geurtjes of vlekken in het matras kunnen een duidelijke aanwijzing zijn. 


Lichamelijke klachten

Een matras dat aan vervanging toe is ondersteunt het lichaam niet goed meer.  Je wordt minder uitgerust wakker en vaak beginnen de klachten in de onderrug. Als je langzaam maar zeker vaker wakker wordt met (onder) rugklachten kan dit een duidelijke aanwijzing zijn dat uw matras dringend aan vervanging toe is. Omdat er een soort kuil in het matras ontstaat kunnen ledematen ook gaan “slapen”. De houding is zo tegennatuurlijk aan het worden dat er overdruk-plekken ontstaan waar de doorbloeding afgekneld word. Hierdoor ontstaat ook een onrustige nacht omdat er veel meer gedraaid en gekeerd moet worden gedurende de nacht. 

Kuilvorming of vervorming

Als een matras echt aan het einde is gekomen herken je dit aan kuilvorming. Maar het kan ook gewoon om vervorming gaan. Wat is het verschil tussen vervorming en kuilvorming? Zo goed als elk product zal gebruikerssporen nalaten en dus ook een matras. Regelmatig hoor ik van mensen dat ze zien dat hun matras niet meer helemaal recht is. Dit is echter volkomen normaal en in de matrassenbranche wordt dit vervorming genoemd. Elk matras zal iets zachter worden in de loop van de jaren, en zal naar het lichaam gaan staan.  Het is pas kuilvorming als de matras kern minimaal 3 cm wegloopt van de randen.  Om zelf te kunnen beoordelen of er iets aan de hand is met uw matras werkt het het beste om foto's van de schuimkern zonder tijk te maken. Eerst haalt u de tijk (het textiel) dat om het matras-kern heen zit af. Hierna legt u de matras-kern op een vlakke grond neer, dus niet op uw bedbodem, en legt over de breedte van het matras (over de vermeende kuil) een rechte lat of plank neer. Nu wordt zichtbaar hoeveel de randen van het matras boven het midden van het matras uitsteken. Op deze manier kunt beoordelen of uw matras  kuilvorming heeft of dat het om een normale gebruikelijke vervorming gaat. 

Hoe lang gaat een matras gemiddeld mee? 

Gemiddeld gaat een matras zo’n 10 jaar mee.  Hoe lang precies is echter afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste factor is de kwaliteit. Maar vocht en druk spelen ook een grote rol. Zweet iemand veel of juist weinig? Is iemand zwaar voor het matras of juist licht. Maar ook of het matras goed onderhouden is of niet bepaald een groot gedeelte van de levensduur. Hoe vaak draait je het matras om? Hoe vaak maak je het matras goed schoon? Hoe vaker je dit doet hoe langer het matras mee zal gaan. 

Maar… hoe goed de kwaliteit van je matras ook is en hoe goed je je matras ook onderhoud op een gegeven moment is je matras gewoon op. Het is aan u dit tijdig te signaleren en actie te ondernemen. 

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin

Vaak gecombineerd met: