IBT Inclined Bed Therapy / Waarom schuin slapen zo gezond is
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras

IBT Inclined Bed Therapy, schuin slapen

IBT Inclined Bed Therapy, schuin slapen

Schuin slapen op een hellend bed d.m.v. IBT Inclined Bed Therapy

Door schuin te slapen zou je beter kunnen slapen en kan je zodoende je algehele gezondheid verbeteren. De Engelsman Andrew Fletcher kwam er gedurende een vakantie in Egypte achter dat de 3 aanwezige farao ledikanten allemaal het hoofdeinde 15 cm hoger hadden dan het voeteneinde. Toen hij hierna het Petrie Museum of Egyptian Archaeology in London bezocht en ontdekte hij dat de twee farao bedden die daar stonden eveneens precies 6 graden scheef waren ging hij op onderzoek uit. Dit kon natuurlijk geen vergissing zijn! De Egyptenaren waren zowel medisch als rekenkundig hun tijd ver vooruit. Daarnaast werd de farao verafgood en kreeg hij of zij niets dan het beste. Het kan dus geen toeval zijn dat de enige vijf farao bedden die er nog zijn allemaal 6 graden scheef staan. Wat is hiervan de reden en waarvoor dient dit? 

IBT Inclined Bed Therapy

Dhr Andrew Fletcher ging na zijn ontdekking op onderzoek uit en wist een bevriende arts zo ver te krijgen om 400 van zijn patiënten mee te laten doen aan een experiment. Het experiment was heel simpel. Zet het hoofdeinde van het bed 15 cm hoger dan het voeteneinde en probeer te ontdekken wat de verschillen zijn in slapen. De uitkomsten van dit kleine onderzoek waren ronduit verbluffend. Alle proefpersonen hadden medische voordelen. Ze sliepen beter, gingen minder naar de wc gedurende de nacht en hadden allerlei andere gezondheidsvoordelen. Zo gingen veel oude klachten over en kregen ze meer energie. Hieruit ontstond de therapie IBT of te wel Inclined Bed Therapy. 

Hoe realiseer je Inclined Bed Therapy?

Het is heel simpel. Verhoog het hoofdeinde van je bed met 15 cm (bij een bed van 2 meter) ten opzichte van het voeteneinde. Dit kunt u eenvoudig zelf doen door bakstenen of boeken onder de poten van hoofdeind van je bed te zetten. U kunt ook gebruik maken van een schuimrubber wig of van ons speciaal ontworpen Farao matras.  Het Farao matras is over de gehele lengte 15 cm aflopend en creëert zo de perfecte hellingshoek om te slapen zoals de farao’s. 


Een paar feiten op een rij

Allereerst is er geen enkel bewijs dat volledig platliggen de beste manier van slapen is. We doen het allemaal omdat onze ouders het deden en omdat het comfortabel is. Onze drie belangrijkste lichaamsvloeistoffen spelen een vitale rol in onze aanhoudende gezondheid en deze worden beïnvloed door de zwaartekracht. Echter, alleen ons bloed wordt gecirculeerd met behulp van een pomp (ons hart). Hoe circuleren de andere twee vloeistoffen (lymfevocht en cerebrospinale vloeistof) dan? Bomen en andere planten hebben ook géén pomp zoals ons hart om sap te laten circuleren en toch moet het sap van de wortels naar de top van hun takken. Een verklaring hiervoor zou een combinatie van zwaartekracht en veranderende dichtheid van het sap kunnen zijn. IBT-aanhangers denken dat het mogelijk is dat vergelijkbare densiteitsveranderingen ook voorkomen in onze vloeistoffen en een rol zouden kunnen spelen in het effect van de zwaartekracht op de bloedsomloop en bijgevolg op ons lichaam. Dit zou ook onze bloedcirculatie omvatten, die wordt aangedreven door ons hart. Maar het omvat ook de circulatie van onze lymfatische (LF) en cerebro-spinale vloeistoffen (CSF) die beide in grote hoeveelheden circuleren, zonder hulp van ons hart.

Het slaapt anders

Als je begint met schuin-slapen dan voelt dit behoorlijk anders aan want je gewicht wordt anders verdeeld over het bed. Gedurende de nacht zak je langzaam naar beneden waardoor je het gevoel krijgt uit bed te glijden wat in het begin lastig en irritant is. Ook werkt het duidelijk anders als je op je buik slaapt met je handen boven je hoofd want dit creëert het effect evenals je met je handen boven je hoofd staat. De eerste weken kunnen zodoende een uitdaging zijn en kan ervoor zorgen dat veel mensen er te vroeg mee te stoppen. Het is essentieel om door te zetten zodat u de voordelen goed kunt ervaren. Zo merkte ik zelf duidelijk in het begin dat mijn handen en voeten warmer aan voelde. Er vindt een nieuw niveau van warmte plaats. Zo is het bekend dat bij plat slapen de lichaamstemperatuur rond 03.30 uur daalt met 2 graden en dat gebeurt niet op een hellend bed. 

Onderzoek naar de gezondheidsvoordelen

Toen ik meer onderzoek ging doen naar de voor- en nadelen van IBT vond ik op internet vooral berichten dat het goed werkt om reflux (het terug stromen van maagsap naar de slokdarm) tegen te gaan. Echter gaat het nog veel verder. Het is bekend dat je meer zuurstof binnenkrijgt als het hoofdeind van het bed verhoogd wordt en ik vond een foto van een sanatorium in Davos waar patiënten in een hellend bed lagen. De gezondheidsvoordelen zijn zo uit één lopend dat ze hier moeilijk allemaal op een rijtje gezet kunnen worden. De positieve effecten die mensen ondervonden zijn bijvoorbeeld bij reuma, multiple sclerose, rugproblemen, slaapapneu, Parkinson, osteoporose en in- en doorslaapproblemen. Zo wordt de ademhaling dieper en komt er meer zuurstof in de bloedstroom terecht wat helpt om spier-, bot- en weefselcellen te herstellen. Het verbetert de bloedsomloop en zorg voor een verlaagde bloeddruk. Het is ook goed mogelijk dat je minder vaak naar de wc hoeft gedurende de nacht en dat de stoelgang betrouwbaarder, regelmatiger en steviger wordt. Daarnaast zijn er goede resultaten bij nek en ruggenwervel klachten, schouderklachten, hoofdpijnen, spataderen, MS, beter- en dieper slapen, heldere dromen, fitter wakker worden, betere bloeddruk, ontgiften en nog veel meer!

Mijn ervaring met hellend slapen

Toen ik hoorde van de bevindingen van Andrew Fletcher heb ik contact met hem gezocht en hem meerdere keren gesproken. Zijn enthousiasme en de vele positieve ervaringen die hij met mij deelde hebben mij doen besluiten het ook te proberen.  Sindsdien slaap ik zelf al ruim één jaar schuin en merk ook duidelijk de voordelen. Zo ga ik zelf ook aanmerkelijk minder naar de wc (ipv 3 x nu 1 keer) gedurende de nacht en snurk ik vrijwel niet meer (dit was een probleem voor mijn vrouw). Ik slaap ook duidelijk rustiger en sta uitgeruster op sinds ik schuin slaap en kan het oprecht iedereen aanraden. Verder heb ik zelf gelukkig nauwelijks lichamelijke klachten dus hier heb ik zelf geen ervaring mee en kan ik er geen oordeel over vellen maar de vele berichten zijn absoluut positief. Helaas heeft niet iedereen de beschikking over een speciaal farao bed of een bed dat verhoogd kan worden onder de poten. Daarom heb ik een speciaal matras ontwikkeld dat hellend slapen met de IBT methode mogelijk maakt zie het: Farao matras.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin