Waarom het goed is om je matras te keren en draaien
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras

Waarom het keren van je matras belangrijk is

Waarom het keren van je matras belangrijk is

Je matras keren, waarom eigenlijk?

Een matras is dagelijks onderhevig aan slijtage en zal op den duur vervormen en zijn veerkracht verliezen. Vooral de plaats waar de romp ligt wordt het meeste belast en zal dan ook daar sneller zijn veerkracht verliezen.

Het is het beste als het matras overal gelijk belast wordt. Door het matras regelmatig te keren en te draaien, zorg je ervoor dat het drukgewicht gelijkmatig over het oppervlak wordt verdeeld. Dit helpt voorkomen dat bepaalde delen van het matras sneller slijten dan andere en zal de levensduur van je matras verlengen.

Maar ook het wassen van de matrastijk, het stofzuigen van de matras-kern en het luchten van het matras zullen bijdragen aan een langere levensduur en betere nachtrust.

Hoe onderhoud je je matras?

Een matras heeft onderhoud nodig om in de best mogelijk conditie te blijven. Het beste keer je je matras minimaal 4 keer per jaar, was je de matras tijk regelmatig en laat je het matras gedurende de dag luchten.  Hoe beter je je matras onderhoud hoe langer je met je matras kunt doen. 

Je matras keren én omkeren / draaien

Draai en keer je matras minimaal eens in de 3 maanden (4 x par jaar). Door je matras te keren én om te draaien zal je matras evenredig belast worden en voorkom je een te snelle vervorming. Als jouw matras regelmatig moet worden gedraaid en omgekeerd volgens de instructies van de fabrikant, zorg er dan voor dat je dit ook daadwerkelijk regelmatig doet. Dit helpt voor het behoud van de vorm, voorkomt doorzakken op specifieke plekken en verlengt de levensduur van je matras.

Gebruik een dikke molton

Om je matras goed te beschermen is het aan te raden een goede molton op het matras te gebruiken. Wij adviseren de 1 cm dikke Swissa onderdeken. De Swissa molton onderdeken is wel 8 x zo dik als een gewone molton. De Swissa molton onderdeken neemt bijzonder goed vocht op en wordt snel weer droog. Op deze manier beschermt de Swissa onderdeken tegen de gevolgen van vocht en zorgt zodoende voor een droger slaapklimaat en minder bacterievorming. Daarnaast trekt er door een onderdeken zo goed als geen vuil in je matras en houd je je matras dus schoner en droger. Dit zal ook helpen om de levensduur van je matras te verlengen en de hygiëne ervan te bevorderen.


Stofzuig je matras minimaal één keer per jaar.

Doordat je matras elke dag vochtig wordt zal dit stof aan trekken. Als je daarnaast ook een synthetische matrastijk hebt zal deze door staticiteit ook stof gaan aantrekken. Al dit stof trek in je matras en zal door te bewegen vrijkomen. Stofzuig je matras regelmatig om stof, vuil en allergenen te verwijderen. Gebruik een bekledingsopzetstuk en ga zorgvuldig over het oppervlak en de zijkanten van de matras. Door je matras minimaal één keer per jaar stof te zuigen zal je veel stof uit het matras halen en het schoner houden.

Het matras luchten

Gedurende de dag kunt je het beste het dekbed aan het voeteneinde van het bed leggen zodat het matras goed kan luchten. Het vocht kan zo beter verdampen waardoor je bed s, avonds weer heerlijk fris is. Door het matras bloot te stellen aan frisse lucht en zonlicht, kun je ook vocht en geurtjes verminderen. Het zou fijn zijn als de zon ook op het matras kan schijnen gedurende de dag want het UV licht dood ook schimmels en bacteriën. 

Het wassen van de matras tijk

Het beste was je je matras tijk minimaal één keer per jaar. Als je allergisch bent voor huisstofmijt dien je de tijk elke 6 weken te wassen om het bed vrij te houden van huisstofmijt. Het duurt namelijk 6 weken om van een eitje een beestje te maken en dit proces moet je dus doorbreken. Hierdoor krijgen mijten en bacteriën minder kans om zich op te hopen. Door de tijk (het textiel) van het matras te wassen op minimaal 60 graden dood je alle huisstofmijt en was je de uitwerpselen van de huisstofmijt uit de tijk. Daarnaast komt er ook veel stof in een matrastijk omdat deze dagelijks vochtig wordt en zodoende stof aantrekt. Kies hiervoor altijd voor een matras met een wasbare matrastijk (het textiel dat om het matras heenzit).

Niet alle matrassen kun je keren en draaien

Let op! Er zijn matrassen die je slecht aan één zijde beslaapt. Deze matrassen moeten alleen gekeerd worden (niet omgekeerd). Matrassen die je niet mag omdraaien zijn traagschuim matrassen want de traagschuimlaag zit maar aan één zijde van het matras. 


Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin