Matrassen testen - Hoe test je een matras
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras

Matrassen testen

Matrassen testen

Matrassen testen

Het kopen en testen van een matras is vaak lastig en moeilijk. De oorzaak hiervan is onder andere te vinden in het feit dat u bij het proef liggen veel meer spierspanning vasthoud dan als u slaapt. Met andere woorden als u slaapt bent u lichamelijk als het ware bewusteloos. Het komt er dan pas op aan hoe goed het matras uw lichaam ondersteund en hoe lekker het ligt na een nacht of meerdere nachten.
Maar ook kleding, het winkel personeel of andere klanten zijn een verstoorde factor bij het testen van een matras.

Hoe test u nu goed een matras zodat u de best mogelijke aankoop doet?
Om er zeker van te zijn dat u een goede aankoop doet waar u jaren plezier van heeft hebben we hier de beste methode om matrassen te testen op een rijtje gezet.

Zelf matrassen testen

Waarop te letten en hoe pakt u dit aan?

Het beste test u het matras thuis uit. Thuis kunt u echt op het matras slapen en wakker worden en weet u hoe u geslapen heeft en kunt u het beste beoordelen of het matras bij u past.
Proef liggen in een winkel werkt niet echt goed aangezien u afgeleid wordt door winkel personeel en andere klanten. Daarnaast slaapt u niet waardoor u veel meer spierspanning vast houdt en zodoende eigenlijk geen goede indruk van het matras kunt krijgen. Wel is het belangrijk dat u weet dat u het matras minimaal 3 of 4 weken zult moeten testen alvorens u er een goed oordeel over kunt vellen. U heeft deze tijd nodig omdat er allerlei spieren onder spanning (kunnen) komen waardoor u snel last kunt krijgen van uw rug en ledematen. Dit trekt in de regel weer weg maar dat heeft dus tijd nodig.

Matrassen testen in een Hotel

Het testen van matrassen in een hotel werkt niet echt goed. Meestal ligt u niet op de geschikte hardheid en zijn de matrassen in hotels al ingeslapen. Daarnaast is de test periode (één of twee nachten) echt te kort.

Matrassen test in een beddenwinkel

Als u een matras gaat testen in een beddenwinkel dan kunt u een goede indruk krijgen van de beddenwinkel en een indicatie welk matras het beste zou kunnen werken. Test een matras liefst in de ochtend met loszittende kleding. Trek ook uw schoenen uit en neem de tijd. Draai op het matras en ga in uw favoriete lighouding liggen. Probeer zo veel mogelijk te ontspannen en probeer een oordeel te vellen. Hierna gaat u direct naar het volgende matras en doet precies het zelfde. Op een gegeven moment moet u kunnen voelen welk matras u het fijnst vindt. Maar het allerbeste in om het matras thuis op proef te krijgen en er echt op te slapen.

Test een matras in een beddenwinkel als volgt:

 • Trek loszittende kleding aan en trek uw schoenen uit
 • Neem u kussen mee maar probeer ook een ander kussen op het matras
 • Neem ruim de tijd om de matras te testen
 • Probeer niet meer dan 3 of 4 verschillende matrassen
 • Ga liggen in uw favoriete lig-houding.

Matrassen test consumentenbond

De consumentenbond test eens per jaar de meeste matrassen die in Nederland verkocht worden. De uitslagen van de matrassen test van de consumentenbond zorgt elke keer weer voor verwarring en ontgoocheling. Zo zijn de mensen uit matrassen branche op z’n zachts gezegd niet gecharmeerd over de test resultaten en methode. Het lijkt of de kennis om matrassen te testen ontbreekt en alsof alleen goedkope matrassen goed zijn. Het testen op subjectieve zaken zoals geur, comfort en hanteerbaarheid is een duidelijke indicatie waarbij de uitslagen verwarrend zijn. Dit is natuurlijk niet goed maar nog niet zo erg want het wordt nog veel erger. Zo wordt bijvoorbeeld het gewicht van een matras beoordeeld en een lichter matras krijgt meer punten. Hiermee gaan ze volledig fout in mijn optiek. Hierdoor zal een dunner matras altijd meer punten krijgen terwijl een dunner matras altijd minder lang zal meegaan en ook minder comfort biedt.


Echt goed testen van matrassen

Het echt goed testen van matrassen is moeilijk en een bijna wetenschappelijk vak als het überhaupt al echt mogelijk is. Een matras is immers geen wasmachine, energiecontract of fototoestel. Voor het goed testen van matrassen is de testmethode en de deskundigheid heel belangrijk. Maar onderschat de product- en materialen kennis van de testers niet. Als deze kennis niet aanwezig is worden de uitslagen raar en gek. En dat is nou precies wat er elk jaar weer gebeurd. De product en materiaal kennis is mijn inziens niet voldoende aanwezig. Zo wordt bijvoorbeeld niet mee getest of bepaalde materialen betere- of slechtere resultaten op slaapgebied bieden. Ook laten de consumentenbondtesters de gebruikte schuimsoort buiten beschouwing. Gaat het om Talalay Latex gaat of om een gewoon Latex aftreksel? Het wordt niet meegenomen in de test. Zo ook of het om een hoogwaardig HR koudschuim gaat of om een goedkoop polyether. Hoe is dat nou mogelijk? Is dit omdat gedegen en specifieke kennis ontbreekt? Ik zelf leg de uitslag elke jaar weer naast mij neer en raad u aan dit ook te doen. Meerdere keren heb ik de consumentenbond benaderd om te kijken of dit veranderd kan worden en elke keer weer wordt ik met een kuiltje in het riet gestuurd.


Professionele matrassen test

Maar het testen van een matras houd nog meer in. Een goede matrassen leverancier test, of laat haar eigen matrassen testen, zodat de garantie termijn goed bepaald kan worden en het matras niet tijdens het gebruik allerlei onvoorziene problemen gaat geven. Hoe worden matrassen getest en waar word op gelet?
Matrassen die in Europe verkocht worden zullen moeten worden getest. De criteria waarop de matrassen getest worden zijn hoofdzakelijk gericht op:

 • Het gebruik van voor het milieu toxische stoffen
 • Het gehalte aan toxische residuen
 • Bevordering van de duurzaamheid van de producten

Om er zeker van te zijn dat er in de matrassen of het textiel geen schadelijke stoffen zitten worden de matrassen getest.
Zo worden er bij de betere matrassen fabrikanten kleine samples van de matrassen naar een laboratorium gestuurd om dit te onderzoeken.

Je kunt matrassen op allerlei stoffen testen maar de meest voorkomende zijn:

 • Matrassen test op formaldehyde. De gemeten hoeveelheid mag niet hoger zijn dan 30 ppm.
 • Matrassen test op vluchtige organische stoffen (VOS): De gemeten hoeveelheid van VOS mag niet hoger zijn dan 0,5 mg/m3.

Matrassen test op kleurstoffen en brandvertragende stoffen: De gebruikte kleurstoffen en brandvertragende middelen moeten voldoen aan de eisen die zijn vastgelegd in de beschikking 2002/371/EG van de Commissie van 15 mei 2002 tot vaststelling van de milieucriteria voor de toekenning van de communautaire milieukeur aan textielproducten en tot wijziging van Beschikking 1999/178/EG(1).

 • Matrassen test op verontreinigingen in kleurstoffen
 • Matrassen test op verontreinigingen in pigmenten
 • Matrassen test op chroombeitskleuring
 • Matrassen test op azokleurstoffen
 • Matrassen test op kleurstoffen die carcinogeen, mutageen of toxisch zijn
 • Matrassen test op potentieel sensibiliserende kleurstoffen

Matrassen test en gevolg

Pas als uit de matrassen test blijkt dat het 100% matras veilig is en er geen giftige of schadelijke stoffen in zitten mag het matras officieel verkocht worden volgens de Europese unie. Natuurlijk is dit iets anders als een duurzaamheid test want hier zijn dan weer matrassen testen voor nodig die om te kijken hoe (goed of slecht) het matras functioneert.

Ergo Check matrassen test

De Ergo Check is feitelijk een druk meeting om te kijken hoe goed het matras het gewicht van de slaper verdeeld en of en niet ergens overdrukpunten ontstaan. De Ergo Check is een deken waar ongeveer 3200 kleine weegschaaltjes in zitten. Deze word op het matras gelegd waarna een test persoon op het matras gaat liggen. Doormiddel van deze matrassen test kan men zien waar de druk en overdruk die op het lichaam plaatsvindt. Hoe minder drukpunten, hoe hoger het comfort en hoe minder de doorbloeding wordt afgekneld waardoor men rustiger slaapt.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin

Vaak gecombineerd met: