Informatie over de verschillende soorten matrastoppers
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras

Vergelijk matrastoppers en oplegmatrassen

Vergelijk matrastoppers en oplegmatrassen

Oplegmatras- matrastopper

De matrastopper, een nieuw fenomeen in de matrassenwereld. Een matrastopper wordt ook wel een oplegmatras, topmatras of topdekmatras genoemd en is een aanvulling op het bestaande bed. De matrastopper wordt bovenop het bestaande bed gelegd om zodoende meer comfort en een beter ligcomfort te creëren.

Bekijk hier ons asortiment u onze traagschuim matrastoppers en hier vindt u onze koudschuim matrastoppers

Wat is een matrastopper?

Een matrastopper of oplegmatras is een dun matrasje, tussen de 4 en 10 cm dik, dat op het huidige matras gelegd wordt. Het (dikke) matras dat er onder ligt zal zo minder snel slijten en kan zodoende langer meegaan. Een fijne en goede matrastopper kan absoluut het comfort verbeteren en het matras zachter of harder laten voelen. Of het ligcomfort steviger of juist zachter wordt is afhankelijk van de stevigheid van de matrastopper. Wel is het zo dat een matrastopper beter gebruikt kan worden om een bestaand matras zachter te maken dan om hem harder te maken.

Alléén als oplegmatras te gebruiken

Omdat een matrastopper zo dun is, is deze absoluut niet geschikt om zonder matras te gebruiken. Het is echt de bedoeling om de matrastopper op een bestaande matras te leggen. Over het algemeen heeft een oplegmatras een dikte van 4 cm tot 10 cm. Maar zelfs de maximale dikte van 10 cm is niet voldoende om een normaal matras te vervangen. Ook niet als kindermatras of als logeermatras! Kies ook voor een redelijk dikke matrastopper. Als de matrastopper dunner is dan 4 cm zal het weinig kunnen doen en zult u er vrijwel direct “doorheen” liggen. Een dikte van 7 of 8 cm werkt het beste en heeft het meeste effect.

De naad tussen de twee matrassen

Als er één grootte matrastopper op twee losse matrassen gebruikt word voelt men zodoende de naad tussen de twee matrassen niet meer. Dit is wel enigszins afhankelijk van de dikte van de matrastopper en van de stevigheid. Hoe dikker deze is hoe kleiner de kans wordt dat de naad alsnog gevoeld wordt. Ook werkt een stevigere matrastopper hiervoor beter dan een zachte.

De voordelen en de nadelen van een matrastopper

Voordelen matrastopper:
Het normale matras zal langer meegaan (minder slijtage)
De ergonomie verbeteren
Het comfort verhogen

Nadelen matrastopper:
Een goedkoop of verkeerde matrastopper kan het comfort en de ergonomie juist negatief veranderen
Een goede matrastopper is relatief duur
Het geheel (de matrastopper met het matras) kan behoorlijk hoog (dik) worden

Welk type matrastopper is het beste?

U kunt de eigenschappen van een bepaald type matrastopper vergelijken met een normaal matras. Dus een goede koudschuim matrastopper is vergelijkbaar met een goed koudschuim matras als het om de eigenschappen van het materiaal gaat. Het materiaal dat voor de kern van het oplegmatras gebruikt wordt heeft bijzonder veel invloed op het bereikbare comfort. Hier dient men goed te kijken naar wat iemand fijn vindt en wat voor hem/haar meer comfort betekent. Zo kan iemand het bijvoorbeeld fijner vinden als het matras toch iets warmer of juist koeler is. Met deze informatie kunt u dan het juiste type matrastopper kiezen.

Matrastoppers kunnen van verschillende soorten materialen geleverd worden. De verschillende soorten en hun eigenschappen zijn:

Een latex matrastopper

Latex eigenschappen in het kort: Warm, soepel en veerkrachtig, minder goede ventilatie

Een traagschuim matrastopper

Traagschuim eigenschappen in het kort: Warmer, drukverlagend, comfort verhogend

Een polyether matrastopper

Polyether eigenschappen in het kort: Middelmatige veerkracht en ventilatie

Een koudschuim matrastopper

Koudschuim eigenschappen in het kort: Veel steun, duurzaam, goede ventilatie

Een Talalay latex matrastopper

Talalay latex eigenschappen in het kort: Veel steun en comfort, goede ventilatie

Wat kunt u verwachten van een bepaald type matrastopper?

Een polyether oplegmatras zorgt nauwelijks voor extra comfort of ondersteuning. Polyether heeft weinig veerkracht en ventileert niet goed. Als iemand het snel warm heeft of regelmatig veel transpireert is het niet aan te raden om voor latex of polyether te kiezen
Latex kan zeker fijn zijn maar maakt uw bed vrijwel zeker ook warmer. Daarnaast ventileert latex minimaal. Met een traagschuim matrastopper maakt u uw bed drukverlagend en zeker meer comfortabel. Maar het zal ook warmer zijn. Dit komt omdat het materiaal het lichaam meer omsluit en omdat de doorbloeding beter is. Bij lichamelijke klachten zoals reuma, artrose of pijnlijke spieren en gewrichten werkt traagschuim absoluut het beste. Mensen met deze lichamelijke klachten hebben er baat bij dat er minder druk op het lichaam komt. Een koudschuim matrastopper zorgt voor extra steun en kan uw huidige matras iets zachter maken om zodoende voor minder drukpunten te zorgen.
Ook Talalay latex is een geweldig veerkrachtig en goed ademend materiaal dat zeer vergelijkbaar is met een goede koudschuim matrastopper.

Comfort verhogen van het huidige matras

Om het comfort te verhogen van uw huidige matras is het wel van belang om een kwalitatief beter materiaal te kiezen dan uw huidige matras. Als u een matrastopper van een minder materiaal neemt dan dat van uw matras zal dit zeer waarschijnlijk niet comfort-verhogend gaan werken. Ook is een oplegmatras op een bestaand traagschuim matras in de regel niet aan te raden. Traagschuim biedt al zo veel comfort dat een matrastopper op het traagschuim dit zeer waarschijnlijk niet zal verbeteren. Als u een kwalitatief minder goed matras heeft zoals bijvoorbeeld een polyether matras kan een goede matrastopper zeker uitkomst bieden.

Split top of Split matrastopper

Een split matrastopper is één 2-persoons matrastopper die aan één of aan beide een split heeft. Op deze manier kan op verstelbare bedden toch één matrastopper gelegd worden en de bedden ook afzonderlijk versteld worden. De split zit meestal alleen aan het hoofdeinde maar dan kan alleen het hoofdeinde afzonderlijk bewegen. Het is ook mogelijk dat de matrastopper alleen in het midden aan elkaar verbonden is en een split heeft aan hoofd- en voeteneinde. Als de matrastopper een dubbele split heeft kan zowel het hoofd als het voeteneinde afzonderlijk van elkaar versteld worden. Met een split topper voel je in het midden tussen de matrassen de naad niet. Deze is wel weer voelbaar op de hoogte van de schouders.

 

Matrastoppers met split

Bekijk de: matrastoppers van Royal Health Foam die in splittop uitvoering leverbaar zijn


Comfort verhogend

Een goede matrastopper is bijna altijd comfortverhogend. Een dikker matras biedt sowieso meer comfort dan een dunner matras. Niet alleen het comfort wordt met een matrastopper verhoogd maar ook de levensduur van het matras wordt verlengd. Het matras heeft immers minder te lijden en zal ook minder vies worden.

Tip: Koop geen matrastopper als uw huidige matras te zacht is of als uw huidige matras kuilvorming vertoont

Gemiddelde matrastopper prijzen voor 90 x 200 :

Een Latex matrastopper – prijs tussen de €150,- en €300
Traagschuim matrastopper - prijs tussen de €250,- en €450
Een polyether matrastopper - prijs tussen de €75,- en €150
Een koudschuim matrastopper - prijs tussen de €200,- en €400
Een Talalay latex matrastopper - prijs tussen de €250,- en €450

De prijzen van matrastoppers variëren enorm omdat er zo veel verschillende mogelijkheden zijn qua dikte, kwaliteit en gebruikte tijk (het textiel).

Hier vindt u onze traagschuim matrastoppers en hier vindt u onze koudschuim matrastoppers

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin

Vaak gecombineerd met: