Corona maatregelen: Levertijden zijn onveranderd (2 à 3 weken) Showroom open, max 8 personen tegelijk Bel gerust: 070 - 338 7010
45 nachten gratis proefslapen Gratis bezorgd in NL & BE
Corona maatregelen
Royal Health Foam matrassen
Persoonlijk advies: 070 338 7010
Royal Health Foam
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam matrassen - Beste van categorie Trust Pilot
Al 5 jaar op nummer 1 TrustPilot
Royal Healh Foam matrassen - Beste van categorie Trust Pilot

Pocketvering

Informatie over pocketveringsmatrassen

Pocketmatrassen zijn met kop en schouders de meest verkochte matrassen van Nederland. Wat maakt een pocketmatras zo speciaal? Wat zijn de voor- en nadelen van een pocket matras? En hoe zit een pocket matras precies in elkaar?

Wat maakt een pocket zo’n speciaal matras?

Buiten het feit dat een pocket matras bijzonder veel steun biedt is het ventilerende vermogen ook geweldig goed. Omdat een pocket matras zo goed ventileert is het matras koeler en droger dan een gemiddeld matras. Daarnaast biedt een pocket matras veel comfort en steun. Het comfort is wel sterk afhankelijk van de gebruikte afdekmaterialen die op de stalenveren worden gelegd.

De schuimrubber omlijsting van een pocket matras

Een pocket matras is een matras met veren die afzonderlijk verpakt zijn in zakjes van een synthetisch materiaal. Het zakje (in het Engels pocket) dat om de veer heen zit zorgt ervoor dat de veren niet in elkaar blijven steken of haken. De pockets worden bij elkaar gehouden door een schuimrubber omlijsting (rand). De schuimrubber omlijsting is belangrijk om het matras goed bij elkaar te houden maar heeft ook een nadeel. Het is afhankelijk van het merk hoe breed deze schuimrubber rand is maar vaak is deze rand wel van 5 cm tot 15 cm breed! Meestal voelt deze omranding wat steviger aan dan het midden van het matras waar de pocketveren zich bevinden. Als de omlijsting van zacht schuimrubber is krijg je sneller het gevoel van het bed af te rollen als je te dicht op de rand ligt.


De stevigheid van een pocket matras

Hoe hard of zacht een pocketmatras is wordt bepaald door de hoeveelheid slagen van de veer en hoe dik het staaldraad is. Hoe dikker de staaldraad hoe steviger de veer wordt. Door plaatselijk de veren zachter te maken (bijvoorbeeld in het schouder gedeelte) en op andere plaatsen de veren steviger te maken ontstaan er zones in het matras. Hierdoor wordt het lichaam gelijkmatiger ondersteund en ontstaat er geen plaatselijke overdruk. Het is wel belangrijk dat het lichaam kloppend in de zones komt te liggen. Dus dat de schouder daadwerkelijk in de schouderzone ligt en de heup in de heupzone.

Zones in een pocketmatras

Het is belangrijk dat een matras zones heeft. Dit houdt in dat een matras op sommige plaatsen zachter is dan op andere. Er behoort bijvoorbeeld een schouder en heupzone in een matras te zitten. Bij pocket matras is het een groot nadeel dat de zones zogenaamde “harde” zones zijn. Concreet betekent dit dat van de ene op de andere centimeter het matras opeens harder dan wel zachter is. Bij schuimmatrassen zijn de zones geleidelijk ingesneden maar bij een pocketmatras begint gewoon de volgende rij zachtere, dan wel hardere veren. Hierdoor moet het allemaal maar net kloppen met de verhoudingen (lengte- breedte) van iemands lichaam en de zones van het matras. Je hoeft maar naar het verschil tussen de meeste mannen en vrouwen qua postuur te kijken om te kunnen bedenken dat het zeker niet altijd zeer waarschijnlijk voor één van beiden niet gaat werken.

Verscil van zones in een pocketvering matras of een schuim matras

Wat maakt een pocketmatras geweldig?

Een écht goed pocketmatras herkent u aan de volgende punten: 
Allereerst de afdeklagen. De afdeklagen bepalen grotendeels het comfort omdat je hier direct contact mee hebt als je op het matras ligt. Hieronder vindt u de verschillende mogelijkheden qua afdeklagen:
Thermisch geharde veren: dit zijn stalen veren die een warmtebehandeling ondergaan hebben. De veer behoudt zo langer zijn vorm waardoor de levensduur verlengd wordt.

Het aantal veren van een pocketmatras:
Het aantal veren van een pocketmatras bepaalt een gedeelte van het comfort. De stelregel is hoe meer veren per vierkante meter hoe beter. Meestal zitten er zo’n 300 veren per vierkante meter in een pocketmatras.  Maar dit kan ook overdreven worden. Tegenwoordig zitten er soms wel 1000 veren of zelfs 2000 per m2 in een pocketmatras. Echter, de veren worden op elkaar geplaatst?!? De hoeveelheid veren zegt dus eigenlijk niet zo veel….

De matras tijk van een pocketmatras
Het is altijd beter als de tijk (het textiel van het matras) afgehaald en gewassen kan worden. Let er wel op dat de tijk op minimaal 60 graden gewassen kan worden want pas op 60 graden dood u de meeste bacteriën en huisstofmijt.

De afdeklagen van een pocketmatras:
De afdeklagen van een pocketmatras zijn enorm belangrijk. Deze zorgen ervoor dat u de stalenveren niet voelt. Daarnaast moeten de afdeklagen ook niet warm aanvoelen, goed vocht opnemen maar ook weer snel afstaan, niet pletten of snel volume verliezen. De afdeklagen hebben een direct effect op het comfort van het matras maar ook op de levensduur van het matras. 

Afdeklaag Koudschuim:
De beste afdeklaag is zonder twijfel koudschuim (met een hoge HR-waarde). Koudschuim is veerkrachtig, ventileert goed en blijft in model (minimaal volume verlies). Koudschuim is ook niet warm door de goede ventilatie eigenschappen.

Afdeklaag Latex:
Latex is rubber en rubber ventileert niet bijzonder goed. Hierdoor is latex relatief warm en niet geschikt voor mensen die veel transpireren. Ook zal Latex minder goed in model blijven omdat de celstructuur gemakkelijk stuk gaat waardoor er kuilvorming kan ontstaan. 

Afdeklaag Traagschuim:
Traagschuim werkt drukverlagend en is feitelijk niet echt geschikt als afdeklaag. Wel als drukverdeling het uitgangspunt is maar niet om de stalen veren te maskeren. Traagschuim verhoogt het comfort aanzienlijk en zorgt ervoor dat de doorbloeding niet afgekneld wordt.

De tijk van het pocketmatras
De tijk (het textiel dat om de matras-kern heen zit) zorgt voor vochtopname. Het is belangrijk dat de tijk goed vocht opneemt en snel weer afstaat. Ook is het van belang dat de tijk afritsbaar en wasbaar is. Het komt vaak voor dat een pocketveermatras een niet afritsbare tijk heeft. Hierdoor kan je niets zien en is het niet duidelijk wat voor afdeklagen er gebruikt zijn, hoe dik de schuimrubber omlijsting is.

Maten en diktes van een pocketmatras:
De meest verkochte afmetingen en diktes zijn: 80 x 200 x 25 cm, 90 x 200 x 25 cm en 90 x 210 x 25

Handgrepen aan het matras:
Om een matras gemakkelijk om te keren of te dragen zitten er meestal handgrepen aan de zijkant. Als het matras een afritsbare tijk heeft zitten er meestal géén handgrepen aan. Het is aan te raden uw matras minimaal 4 x per jaar om te keren en te draaien. 

Pocket matras hardheden:
De juiste stevigheid is één van de belangrijkste zaken voor een matras. Het is belangrijk dat het pocketmatras dat u op het oog heeft in meerdere stevigheden leverbaar is. Of de stevigheid bij u past is afhankelijk van uw gewicht, uw lengte en uw lighouding. Uw persoonlijke voorkeur speelt ook een grote rol. Het is over het algemeen beter om een iets steviger matras te nemen in plaats van een zachtere variant.

Wat is het verschil tussen een pocketvering- en een binnenvering matras?


Het verschil tussen een binnenveringsmatras en een pocketmatras is dat bij een pocketmatras de veren individueel ingepakt zijn in kleine zakjes (pockets). Hierdoor kunnen de veren niet in elkaar haken en kan een pocketmatras op een verstelbare bedbodem gebruikt worden. Een pocketmatras verdeelt het gewicht beter en kan zich preciezer aanpassen. Hoe veel beter een pocketmatras is dan een binnenveringsmatras is afhankelijk van de afdeklagen. Als er echte goede afdeklagen gebruikt zijn kan een pocketmatras beter de contouren van het lichaam volgen dan een binnenvering matras.

Wat voor bedbodem is geschikt voor een pocketmatras?

Een pocketmatras heeft een egaal terugverende bedbodem die goed ventileert nodig. In principe kan een pocketmatras op iedere bedbodem gebruikt worden. Het beste werkt een boxspring of spiraalbodem. Deze bieden een evenredige tegendruk van kant tot kant. Als een pocketmatras op een lattenbodem gebruikt wordt is het wel van belang dat er tussen het matras en de lattenbodem een noppenvilt- matrasbeschermer gebruikt wordt.  Dit voorkomt dat er minder tegendruk ontstaat op de plekken waar geen lat onder het matras zit.

Wat is de levensduur van een pocketvering matras?

Dit is volledig afhankelijk van de kwaliteit en onderhoud. Als het pocketmatras van een goede leverancier komt en goed is onderhouden zal een pocketmatras gemiddeld 8 a 10 jaar mee kunnen gaan. Het ligcomfort en de ondersteuning lopen met de tijd terug want zowel een boxspring bedbodem als een pocketmatras zijn onderhevig aan slijtage. 

Wat zijn de voor- én nadelen van een pocketveringsmatras?

Voordelen: De voordelen zijn alom bekend maar veel nadelen niet. Toch lopen we de voordelen nog even na. Deze zijn: een goede ventilatie waardoor een gemiddeld pocketmatras relatief koel zal aanvoelen. Ook is een pocketmatras bijzonder veerkrachtig en biedt deze dus veel steun. Afhankelijk van de gebruikte afdeklagen biedt een pocket ook veel comfort.

Nadelen: Zoals aangegeven biedt een pocketmatras ook vrij veel nadelen. Een pocketmatras is bijvoorbeeld het minst hygiënische type matras. Je zult daarom ook nooit een pocketmatras in een ziekenhuis aantreffen. Ook is er nogal wat ruimte verlies door de schuimrubber omlijsting. Dit kan zo maar 30 cm zijn wat al gauw één derde van het hele matras is! Ook zit er in de omlijsting geen zonering en heeft een pocketmatras “harde” zones. Met name de harde zones zorgen voor veel problemen omdat het hierdoor lastig wordt een juiste ergonomie te vinden. Sommige mensen vinden een pocketmatras nogal na-deinen (na-bewegen) en hebben hier last van.
Het magnetisch veld kan electrosmog geven door de stalen veren, dat zou kunnen zorgen voor een verhoogde spierspanning. Hierdoor kunnen 's nachts krampen in kuiten en tenen ontstaan en kun je minder goed ontspannen.

Wat kost gemiddeld een goed pocketvering matras?

De prijs is sterk afhankelijk van de leverancier en het merk. Merkproducten bij matrassen zijn soms wel 2 x zo duur! Een echt goed pocketmatras die alles in huis heeft en 25 cm dik is kost gemiddeld €800,-

Tips voor de aanschaf van goed pocketmatras

- Let goed op de afdeklagen
- Zorg voor een afritsbare en wasbare matrastijk
- Zorg voor een relatief dik matras (minimaal 25 cm)
- Kiest de juiste stevigheid
- Zorg voor een proeftijd mét een niet goed geld terug garantie