Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras
Nu €200 Korting per matras

Pocketvering

Informatie over pocketveringsmatrassen

Pocketmatrassen zijn met kop en schouders de meest verkochte matrassen van Nederland. Wat maakt een pocketmatras zo speciaal? Wat zijn de voor- en nadelen van een pocket matras? En hoe zit een pocket matras precies in elkaar?

Wat maakt een pocket zo’n speciaal matras?

Buiten het feit dat een pocket matras bijzonder veel steun biedt is het ventilerende vermogen ook geweldig goed. Omdat een pocket matras zo goed ventileert is het matras koeler en droger dan een gemiddeld matras. Daarnaast biedt een pocket matras veel comfort en steun. Het comfort is wel sterk afhankelijk van het merk en de gebruikte afdekmaterialen die op de stalenveren worden gelegd.

De schuimrubber omlijsting van een pocket matras

Een pocket matras is een matras met veren die afzonderlijk verpakt zijn in zakjes van een synthetisch materiaal. Het zakje (in het Engels pocket) dat om de veer heen zit zorgt ervoor dat de veren niet in elkaar blijven steken of haken. De pockets worden bij elkaar gehouden door een schuimrubber omlijsting (rand). De schuimrubber omlijsting is belangrijk om het matras goed bij elkaar te houden maar heeft ook groot een nadeel, namelijk ruimteverlies. Het is afhankelijk van het merk hoe breed deze schuimrubber rand is maar in de regel is deze rand 8 cm tot 15 cm breed per kant! Meestal voelt deze omranding wat steviger aan dan het midden van het matras waar de pocketveren zich bevinden. Als de omlijsting van zacht schuimrubber is krijg je sneller het gevoel van het bed af te rollen als je te dicht op de rand ligt. Hierdoor verliest de slaper ruimte door de schuimrubber omlijsting. Als u bijvoorbeeld voor een 90 cm breed matras kiest maar de omlijsting is 15 cm per kant is de feitelijke ligruimte maar 60 cm breed, u verliest dan dus één derde van het matras!


De stevigheid van een pocket matras

Hoe hard of zacht een pocketmatras is wordt bepaald door de hoeveelheid slagen van de veer en hoe dik de staaldraad is. Hoe dikker de staaldraad hoe steviger de veer wordt. Door plaatselijk de veren zachter te maken (bijvoorbeeld in het schouder gedeelte) en op andere plaatsen de veren steviger te maken ontstaan er zones in het matras. Hierdoor wordt het lichaam gelijkmatiger ondersteund en ontstaat er geen plaatselijke onder- of overdruk. Het is wel belangrijk dat het lichaam kloppend in de zones komt te liggen. Dus dat de schouder daadwerkelijk in de schouderzone ligt en de heup in de heupzone.

Zones in een pocketmatras

Het is belangrijk dat een matras zones heeft én dat deze op de juiste plaatsen zitten. Een groot nadeel van pocketmatrassen is dat de zones zogenaamde “harde” zones zijn. Concreet betekent dit dat van de ene op de andere centimeter het matras opeens harder dan wel zachter is (schouder zone gaat bijvoorbeeld over in de lendenen zone). Het moet allemaal precies kloppen met de verhoudingen van iemands lichaam en de zones van het matras. Dus waar de heupen en de taille zich bevinden en waar de zones precies zitten. Je hoeft maar naar het verschil tussen de meeste mannen en vrouwen qua postuur te kijken om te kunnen bedenken dat het zeker niet altijd voor beiden goed gaat werken. Bij een pocketmatras begint van de ene op de andere centimeter de volgende rij zachtere, dan wel hardere veren. Bij schuimmatrassen zijn de zones geleidelijk ingesneden waardoor er een soort golfprofiel ontstaat en de kans van slagen (zones op de juiste plaatsen) vele malen groter is. Dit is een echt groot verschil tussen pocketveer matrassen en koudschuim matrassen

Verscil van zones in een pocketvering matras of een schuim matras

Een goed alternatief voor een pocketmatras zijn koudschuimmatrassen.

Wat maakt een pocketmatras geweldig?

Een écht goed pocketmatras herkent u aan de volgende punten: 

Allereerst de afdeklagen. De afdeklagen bepalen grotendeels het comfort omdat je hier direct contact mee hebt als je op het matras ligt en u de stalen veren niet voelt. Daarnaast moeten de afdeklagen ook niet warm aanvoelen, goed vocht opnemen en ook weer snel afstaan, niet pletten of snel volume verliezen. De afdeklagen hebben een direct effect op het comfort van het matras maar ook op de levensduur van het matras.   Hieronder vindt u de verschillende mogelijkheden qua afdeklagen:

Afdeklaag Koudschuim:

De beste afdeklaag is zonder twijfel koudschuim (met een hoge HR-waarde). Koudschuim is veerkrachtig, ventileert goed en blijft in model (minimaal volume verlies). Koudschuim is ook niet warm door de goede ventilatie eigenschappen.

Afdeklaag Latex:

Latex is rubber en rubber ventileert niet bijzonder goed. Hierdoor is latex relatief warm en niet geschikt voor mensen die veel transpireren. Ook zal Latex minder goed in model blijven omdat de celstructuur gemakkelijk stuk gaat waardoor er kuilvorming zal ontstaan. 

Afdeklaag Traagschuim:

Traagschuim werkt drukverlagend en is feitelijk niet echt geschikt als afdeklaag. Wel als drukverdeling het uitgangspunt is maar niet om de stalen veren te maskeren. Traagschuim verhoogt het comfort aanzienlijk en zorgt ervoor dat de doorbloeding niet afgekneld wordt.


Het aantal veren van een pocketmatras:

Het aantal veren van een pocketmatras bepaalt een gedeelte van het comfort. De stelregel is hoe meer veren per vierkante meter hoe beter. Meestal zitten er zo’n 300 veren per vierkante meter in een pocketmatras.  Maar dit kan ook overdreven worden. Tegenwoordig zitten er soms wel 1000 of zelfs 2000 veren per m2 in een pocketmatras. Echter, de veren worden dan vaak op elkaar geplaatst?!? De hoeveelheid veren zegt mede hierdoor eigenlijk dus niet zo veel….

De matras tijk van een pocketmatras

Het is altijd beter als de tijk (het textiel dat om het matras heen-zit ) er afgehaald en gewassen kan worden. Let er wel op dat de tijk op minimaal 60 graden gewassen kan worden want pas op 60 graden doodt u pas de meeste bacteriën en huisstofmijt. De tijk zorgt voor vochtopname en een droog en comfortabel slaapklimaat. Het is belangrijk dat de tijk goed vocht opneemt maar ook snel weer afstaat. Het komt vaak voor dat een pocketveermatras een niet afritsbare tijk heeft. Hierdoor kan je niets zien en is het niet duidelijk wat voor afdeklagen er gebruikt zijn en hoe dik de schuimrubber omlijsting is.

Maten en diktes van een pocketmatras:

De meest verkochte afmetingen en diktes zijn: 80 x 200 x 25 cm, 90 x 200 x 25 cm en 90 x 210 x 25. Ruimte bepaalt mede het comfort. Kies daarom het liefst voor een fijn breed matras.

Handgrepen aan het matras:

Om een matras gemakkelijk om te keren zitten er meestal handgrepen aan de zijkant. Als het matras een afritsbare tijk heeft zitten er echter vaak géén handgrepen aan. Het is aan te raden uw matras minimaal 4 x per jaar om te keren en te draaien. 

Pocket matras hardheden:

De juiste stevigheid is één van de belangrijkste aspecten van een goed passend matras. Het is belangrijk dat het pocketmatras dat u op het oog heeft in meerdere stevigheden leverbaar is. Of de stevigheid bij u past is afhankelijk van uw gewicht, uw lengte en uw lighouding. Uw persoonlijke voorkeur speelt ook een grote rol. Het is over het algemeen beter om een iets steviger matras te kiezen in plaats van een zachtere variant.


Wat is het verschil tussen een pocketvering- en een binnenvering matras?


Het verschil tussen een binnenveringmatras en een pocketmatras is dat bij een pocketmatras de veren individueel ingepakt zijn in kleine zakjes (pockets) en een binnenveringsmatras één raster van staal is. Een pocketmatras verdeelt het gewicht beter en kan zich veel preciezer aanpassen. De puntelasticiteit is bij een pocketmatras veel beter dan bij een binnenveringmatras.  Hoe veel beter een pocketmatras is dan een binnenveringmatras is sterk afhankelijk van het merk en de afdeklagen. Als er echt goede afdeklagen gebruikt zijn kan een pocketmatras beter de contouren van het lichaam volgen dan een binnenveringmatras.

Wat voor bedbodem is geschikt voor een pocketmatras?

Een pocketmatras heeft een egaal terugverende bedbodem nodig die goed ventileert. Het beste werkt een boxspring of spiraalbodem voor een pocketveer matras. Deze bedbodems bieden een evenredige tegendruk over de gehele breedte. Als een pocketmatras toch op een lattenbodem gebruikt wordt is het van belang dat er tussen het matras en de lattenbodem een noppenvilt- matrasbeschermer gebruikt wordt.  Dit voorkomt dat er minder tegendruk ontstaat op de plekken waar geen lat onder de veer zit.

Wat is de levensduur van een pocketvering matras?

Dit is volledig afhankelijk van de kwaliteit en het onderhoud. Als het pocketmatras van een goede leverancier komt en goed is onderhouden (regelmatig keren) zal een het matras gemiddeld zo’n  8 tot 10 jaar meegaan. Het ligcomfort en de ondersteuning lopen met de tijd langzaam terug want een pocketmatras is onderhevig aan slijtage zoals elk type matras. 

Wat zijn de voor- én nadelen van een pocketveringsmatras?

Voordelen: De voordelen zijn alom bekend maar de meeste nadelen niet. Toch lopen we de voordelen nog even na. Deze zijn: een goede ventilatie waardoor een gemiddeld pocketmatras relatief koel zal aanvoelen. Ook is een pocketmatras bijzonder veerkrachtig en biedt deze dus veel steun. Afhankelijk van de gebruikte afdeklagen biedt een pocketmatras ook veel comfort.

Nadelen: Zoals eerder aangegeven biedt een pocketmatras ook écht nadelen. Een pocketmatras is bijvoorbeeld het minst hygiënische type matras. Je zult daarom ook nooit een pocketmatras in een ziekenhuis aantreffen. Ook is er nogal wat ruimte verlies door de schuimrubber omlijsting. Dit kan 30 cm zijn wat al gauw één derde van het hele matras is! Ook zit er in de omlijsting geen zonering en heeft een pocketmatras “harde” zones zoals hierboven beschreven. Met name de harde zones zorgen voor veel problemen omdat het hierdoor lastig wordt om de juiste lighouding (ergonomie) te vinden. Een ander nadeel van een pocket matras is dat mensen snel last kunnen hebben van hun partner doordat een pocketmatras nogal na-deint (na-bewegen).

Een ander, vaak onderbelicht nadeel is dat het staal in een pocketveer matras zorgt voor een licht magnetisch veld, wat electro-smog klachten met zich mee kan brengen. Dit zorgt onder andere voor een verhoogde spierspanning, waardoor 's nachts krampen in kuiten en tenen kunnen ontstaan. Daarnaast zorgt de verhoogde spierspanning dat je je minder goed kan ontspannen. Ontspanning is essentieël om goed te kunnen slapen en uitgerust wakker te worden.


Wat kost gemiddeld een goed pocketvering matras?

De prijs is sterk afhankelijk van de leverancier en het merk. Merkproducten bij matrassen zijn meestal beter maar ook een stuk duurder! Een echt goed pocketmatras dat alles in huis heeft en 25 cm dik is kost gemiddeld €1000,-.

Tips voor de aanschaf van goed pocketmatras

  • Let goed op de afdeklagen
  • Zorg voor een afritsbare en wasbare matrastijk
  • Zorg voor een relatief dik matras (minimaal 25 cm)
  • Kiest de juiste stevigheid
  • Zorg voor een proeftijd mét een  niet goed geld terug garantie


Een goed alternatief voor pocketvering matrassen

Als u op zoek bent naar een goed alternatief voor een pocketmatras is dat zonder twijfel een goed koudschuim matras. Koudschuim matrassen hebben dezelfde voordelen, maar missen de nadelen van pocketveer matrassen. Hier vindt u onze comfortabele koudschuim matrassen.