Wat voor matras?
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras
Nu €200 Korting per matras

Wat voor matras?

Wat voor matras?

U slaapt niet echt goed en voelt zich niet echt uitgerust als u opstaat? Merkt u dat u meer lichamelijke klachten krijgt gedurende de nacht? Dan is het wellicht tijd voor een nieuw matras. Een fijn en goed matras is de basis voor een gezonde en goede nachtrust. Maar wat voor type matras? En welk is nou het beste matras voor mij? Een goed bij u passend matras vinden kan een lastige opgave zijn. Er zijn zo veel verschillende soorten matrassen en dingen die van belang zijn om te weten bij de aanschaf dat u heel gemakkelijk mis kunt gaan. Om het voor u juiste matras te vinden is het belangrijk dat u let op: de juiste hardheid/zachtheid, een goede ondersteuning, het juiste comfort, de juiste temperatuur en als laatste de prijs.

Matrassen testen

Om een goed bij u passend matras te vinden dient u eerst uit te zoeken welk type matras het beste bij u zou kunnen passen. U dient hierbij te kiezen uit: polyether, latex, pocket of een koudschuim matras. Op al deze matrassen zou dan nog een laagje traagschuim kunnen waardoor het een traagschuim matras wordt. Het probleem wat hierbij om de hoek komt kijken is dat u er eigenlijk op zou moeten slapen om een echt goed beeld te krijgen hoe u geslapen heeft en of u uitgerust opstaat in de morgen. Het even proefliggen in een beddenwinkel heeft bijzonder weinig zin. Het blijkt zelfs uit onderzoek dat iemand maar 25% kans van slagen heeft als hij of zij een matras koopt waar in de showroom even op gelegen is. Hoe slaapt het matras en het belangrijkste hoe wordt u wakker? Uitgerust of nog moe? Het beste krijgt u uw nieuwe matras op proef zodat u het thuis kunt testen. Hiervoor heeft u minimaal 3 weken de tijd voor nodig omdat de meeste mensen in het begin te maken krijgen met de zogenaamde houding correctie periode. Door de nieuwe houding komen er spieren onder spanning die dit niet gewend waren waardoor er in het begin pijnklachten kunnen ontstaan. U kunt dit enigszins vergelijken met nieuwe schoenen.

Matras thuis testen vs. in een beddenshowroom

U kunt een nieuw matras in een beddenshowroom testen zoals dit vroeger alleen maar kon of u kunt het nieuwe matras thuis in uw vertrouwde omgeving testen. Een matras in een beddenshowroom testen heeft niet echt veel zin. De situatie om dit goed te doen is ver te zoeken. Zo heeft u uw kleren aan, lopen er vreemde mensen rond en slaapt u er niet op. U zult met proefliggen in een beddenshowroom wel een indicatie krijgen hoe het matras ligt maar daar is dan ook alles wel mee gezegd. Om een matras echt goed te kunnen testen zult u erop moeten slapen. Door echt op het nieuwe matras te slapen kunt u ervaren of het matras fijn ligt en goed voor u werkt. Om dit goed te doen heeft u echter wel ruim de tijd nodig. De kans is namelijk groot dat er zich pas na een aantal nachten problemen kunnen gaan ontstaan. Let er vooral op hoe u zich in de ochtend voelt. Bent u uitgerust of voelt u zich nog moe? Een matras thuis testen kan alleen als u het matras op proef krijgt. Vraag wel even goed naar de proeftijd voorwaarden. Gaat het bijvoorbeeld om een “niet goed, geld terug garantie” waarbij u mag omruilen zo vaak u wilt (zo doen wij het) of mag u het matras maar éénmalig omruilen en kunt u uw geld niet terug krijgen.

Welke stevigheid heeft u qua matras nodig?

De stevigheid van een matras is afhankelijk van uw lengte en gewicht en hoe u slaapt (rug, zijde of buik). Als u op uw buik slaapt heeft u altijd een stevigere variant nodig omdat er anders spanning op uw onderrug en nek komt. Verder is het ook een kwestie van voorkeur. De één houdt van een stevig matras en de ander van een zacht matras. Wel is een zachter matras meestal beter voor uw doorbloeding omdat uw lichaamsgewicht beter verdeelt zal worden. In het verleden nam men aan dat een hard matras het beste werkte tegen rugklachten, maar dit blijkt niet het geval. Als het om rugklachten gaat werkt de Medium variant meestal het beste.

Welke hardheid kunt u het best kiezen?

Wat voor bedbodem?

De juiste bedbodem is afhankelijk van het type matras dat u kiest. Voor pocketmatrassen is het bijvoorbeeld het beste als deze op een boxspring bedbodem liggen en niet op een lattenbodem. Als een pocketmatras op een lattenbodem ligt krijgen sommigen veren die in het matras zitten geen tegendruk omdat zich daaronder geen lat bevindt. Een pocket matras heeft dus een bedbodem nodig die over het gehele oppervlak tegendruk biedt. Een schotelbodem of spiraal bedbodem zou dus ook kunnen voor een pocketmatras. Een latex, koudschuim of polyether matras kan op elk type bodem maar zal het beste werken op een lattenbodem of schotelbodem.

Prijzen voor een goed matras

De prijzen voor matrassen verschillen enorm. Bij Ikea of leenbakker koopt u al een matras voor nog geen €100,- en een V-Spring matras kost zo maar €4000, -. De verschillen in kwaliteit zijn echter ook enorm. Deze uiten zich in comfort, ondersteuning en levensduur. Een echt goedkoop matras is meestal geen goed idee tenzij u overal op slaapt en verder geen lichamelijke klachten heeft. Als er in een matras echt goede materialen verwerkt zijn kost dit nu eenmaal geld.

Wat een matras kost is meestal gerelateerd aan de gebruikte materialen en de dikte van het matras. Zo kost een 25 cm dik matras al snel een paar honderd euro meer dan een 15 cm dik matras. Als je de Consumentenbond matrassentest moet geloven dan maakt het niet zo veel uit of je een goedkoop of duur matras koopt. Onze ervaring is echter volledig tegenover gesteld. Nou hebben wij wel veel mensen met lichamelijke klachten en voor deze mensen luistert het allemaal heel nou en kan stukje meer kwaliteit al een wezenlijk verschil maken.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin