Matrassen en hoofdkussens vrij van giftige stoffen
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras

Matrassen en hoofdkussens vrij van giftige stoffen

Matrassen en hoofdkussens vrij van giftige stoffen

Een matras zorgt ervoor dat je goed slaapt en dat is goed voor je gezondheid maar een matras kan ook erg ongezond zijn. Dat komt omdat het tegenwoordig normaal is om allerlei chemische, vaak giftige stoffen, in matrassen te (mogen) verwerken. In ruim 80% van de matrassen die in Nederland verkocht worden zitten giftige stoffen. We hebben het dan over brandvertragers, synthetisch lijmstoffen en chemische middelen zoals antihuisstofmijt, anti bedbug en anti mug. Maar ook in het textiel van matrassen zitten regelmatig ongezonde stoffen. Reden genoeg om hier dus goed op te letten als je een nieuw matras gaat kopen.

RIVM en giftige stoffen in matrassen

Reken niet op het RIVM want die zegt gewoon dat je je nieuwe matras 3 dagen moet luchten!? Maar stoffen zoals brandvertragers en of antihuisstofmijt middelen gaan er helemaal niet uit door het te laten luchten. Je ruikt het dan misschien niet meer na 3 dagen maar het is zelfs helemaal niet de bedoeling dat deze stoffen eruit gaan. In tegendeel het is de bedoeling dat deze stoffen jaren achtereen actief blijven zodat het matras brandvertragend blijft of bedbugs en huisstofmijten weert. Alleen vluchtige organische stoffen (VOS) zullen door te luchten vervliegen wat uiteraard beter is dan deze vol in te ademen maar de rest blijft er dus gewoon in zitten.

Kies voor een matras dat gifvrij is

Er zijn matrassen die gifvrij zijn en ook vrij zijn van toegevoegde chemische middelen. Voor ons (Royal Health Foam) is dat volledig logisch maar voor de beddenbranche is dat het niet. Wij hebben veel klanten die ziek, overgevoelig en of allergische klachten hebben en daardoor extra kwetsbaar zijn. De meeste echt grote matrassen leveranciers hebben standaard brandvertragers in hun matrassen en werken ook bijna allemaal met lijmstoffen die snel drogen (binnen 3 minuten) en die dus vol zitten met formaldehyde (formaldehyde is kankerverwekkend). Hoe is het mogelijk dat dit überhaupt mag? In meer dan de helft van alle verkochte matrassen in Nederland zijn brandvertragers toegevoegd. Het gaat in dit geval om brandvertragers en anti-huisstofmijt en anti bed-bug chemie. De matrassen worden meestal omschreven als huisstofmijt-vrij of anti-huisstofmijt. Dit lijkt op het eerste gezicht aantrekkelijk totdat u ziet wat voor stoffen hiervoor gebruikt worden! Het gaat namelijk om broom, fluor en chloor wat absoluut schadelijke stoffen voor mens en milieu zijn.

100% vrij van giftige stoffen

Bij Royal Health Foam willen wij absoluut geen gifstoffen of toegevoegde chemie in onze matrassen en laten we al onze matrassen testen op gifstoffen. Het belangrijkste certificaat als het om gifstoffen gaat is het LGA-certificaat (schadestof-gepruft). Wij leveren al onze matrassen standaard met het LGA-Certificaat. Ook hebben (bijna) al onze matrassen het HygCen certificaat. HygCen is een internationaal gerenommeerd testlaboratorium op het gebied van hygiëne en veiligheid.

Naast het feit dat al onze materialen vrij zijn van giftige stoffen werken wij met zo véél mogelijk met natuurlijke materialen. Al het gebruikte matras-textiel is bij Royal Health Foam 100% natuurlijk en gemaakt van Tencel. Natuurlijke materialen zijn minder warm, nemen meestal ook beter vocht op en worden niet statisch waardoor het geen stof aantrekt.

Matrassen en Brandveiligheid

Om aan brandveiligheidsnormen te voldoen worden matrasproducenten verplicht ervoor te zorgen dat hun matrassen brandveilig zijn. Hierdoor worden veel matrassen behandeld met chemische brandvertragers op basis van broom. Weet u wat het hoofdbestandsdeel van rattengif is? Broom! Van brandvertragers met broom is het bekend dat deze effecten op de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen kunnen hebben. Plygebromeerde difenylethers (PBDE's) en andere chemicaliën worden in verband gebracht met hormonale verstoringen, neurologische schade en kanker. Bij koudschuim matrassen is dit niet nodig omdat koudschuim van nature brandvertragend is en dus geen chemische toevoegingen nodig heeft. In sommige landen, zoals in Engeland, is de wet nog strenger en moeten alle matrassen behandeld worden met brandvertragers. Als je daar een matras koopt, ongeacht of het om een koudschuim matras gaat zitten er dus altijd chemische stoffen in.

Lijmstoffen in matrassen

Er is een groot verschil in het gebruik van lijm op waterbasis (wat een langere droogtijd heeft) en synthetische lijmstoffen. Om synthetische lijmstoffen snel te laten drogen wordt er Formaldehyde gebruikt. Formaldehyde is echter een schadelijke stof die allergische reacties en ademhalingsproblemen kan veroorzaken en zelfs kankerverwekkend is. Deze stof laat lijm binnen drie minuten drogen en wordt veel gebruikt in de productie van matrassen.

Lijm op waterbasis heeft een droogtijd van wel 8 uur waardoor het productieproces veel langzamer is en oninteressant wordt voor een snelle productie. Bij Royal Health Foam werken wij uitsluitend met lijm op waterbasis bij onze traagschuim- en koudschuim matrassen.

Wat kan er nog meer in matrassen zitten?

Matrassen die uit Azië komen worden meestal verkocht door grote aanbieders. Deze matrassen worden vervoerd in zeecontainers die behandeld worden met biociden. Biociden is een verzamelnaam voor een grote groep chemische stoffen zoals pesticiden om ongedierte te doden. Deze biociden, zoals fosfine, chloorpicrine en 1,2-dichloorethaan, worden gebruikt om de inhoud van de containers voorafgaand aan de reis te behandelden tegen ongedierte. Deze stoffen kunnen zodoende in matrassen en hoofdkussens komen die in de zeecontainers vervoerd zijn. Daarnaast is er in China geen enkele controle wat er precies in het schuim of textiel zit.

Matrassen van natuurlijke materialen zijn zeker niet altijd veilig

Het is helemaal niet zeker dat je vrij bent van chemische middelen als je kiest voor matrassen die gemaakt zijn van natuurlijke materialen. Sommige matrassen, die gemaakt zijn van natuurlijke materialen zoals katoen of wol, kunnen behandeld zijn met pesticiden en fungiciden om ze te beschermen tegen schimmels en insecten. Sterker nog dit is eerder regel dan uitzondering.

Gezondheid van kinderen en gevoelige mensen

Kinderen, zwangere vrouwen en mensen met bestaande gezondheidsproblemen zijn bijzonder gevoelig voor de effecten van giftige stoffen. Gifvrije matrassen zijn dus een verstandige keuze voor kinderkamers en voor huishoudens waar de gezondheid een grote prioriteit is. Regelmatige blootstelling aan de chemicaliën in niet-gifvrije matrassen kan op de lange termijn bijdragen aan gezondheidsproblemen, zoals hormonale verstoringen, neurologische schade en zelfs kanker. Door te kiezen voor een gifvrij matras kan je deze risico’s minimaliseren en investeer je dus niet alleen in je eigen gezondheid, maar ook in een meer duurzame en ecologisch verantwoorde levenswijze. Alle matrassen en hoofdkussens van Royal Health Foam zijn vrij van giftige stoffen en ook vrij van toegevoegde chemische middelen.

Een combinatie van natuurlijke materialen en koudschuim

Het kan gelukkig ook anders, want waarom geen matras dat alles in huis heeft? Een matras dat gemaakt is met de laatste techniek (HR koudschuim), maar afgewerkt met zoveel mogelijk natuurlijke materialen en 100% vrij van chemische toevoegingen. Zo slaat u twee, of eigenlijk drie vliegen in één klap en heb je het beste van twee werelden. De steun, ventilatie en veerkracht van koudschuim met een volledig natuurlijke Tencel tijk en zonder chemische middelen of toevoegingen. Kortom, hiermee heb je een comfortabel matras dat bijzonder veerkrachtig is, goed ventileert en 100% vrij is van stoffen die schadelijk zijn voor uw gezondheid. Dit matras is onze eigen Comfort Premium Air.

100% gifvrije kindermatrassen

Voor kinderen is alleen het beste goed genoeg. Wij doen geen concessies aan kwaliteit. Niet bij de matrassen voor volwassenen en ook niet bij onze kindermatrassen. Ook voor onze kindermatrassen gebruiken wij de best mogelijke gecertificeerde schuimen en is veiligheid nummer één. Zowel het Donna matras als het Prima Donna matras zijn gemaakt met zelfde schuimen als van de Original Support als Premium Support matras en zijn ook aan diverse ziekenhuizen geleverd. U kunt er bij ons van op aan dat u 100% gifvrije kindermatrassen en kussens krijgt die écht lekker slapen.

Matrastopper zonder chemische toevoegingen

Ook in matrastoppers komen veel chemische middelen voor. Meestal zijn dit antihuisstofmijt middelen of schimmelwerende stoffen. Daarnaast worden de tijken van toppers vaak gemaakt van polyester of andere synthetische stoffen. Het beste kiest u voor een natuurlijke matrastijk want een synthetische tijk wordt door gebruik statisch en zal zodoende een magneet voor stof vormen. Juist omdat de topper het dichtst bij u ligt is het fijner als deze zo natuurlijk mogelijk is en uiteraard volledig vrij van chemische middelen.

100% gifvrije hoofdkussens

Voor hoofdkussens geldt precies hetzelfde als voor matrassen en toppers want ook hier horen natuurlijk absoluut geen gifstoffen in thuis. Een hoofdkussen ligt in uw adem-zone waardoor u de vluchtige stoffen gemakkelijk inademt. Daarnaast maakt u het hoofdkussen warm en vochtig waardoor eventuele gifstoffen gemakkelijker vrijkomen. Bij hoofdkussens gaat het meestal om meerdere materialen. Een hoofdkussen heeft meestal een gewatteerde hoes met een schuim, veren of synthetische vulling. Sowieso worden in (hoofd) kussens heel vaak restafval schuimen verwerkt en is de controle op schadelijke stoffen minimaal. Voor ons zijn kwaliteit en comfort de belangrijkste zaken en wij verwerken dan ook alleen nieuwe schonen materialen in onze hoofdkussens die uiteraard volledig vrij zijn van toegevoegde chemische middelen.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin